Most: Kovářská 2022

24.08.2022 18:30 | Tisková zpráva

V polovině července se uskutečnil tradiční výchovně-preventivní rekreační tábor v rámci činnosti oddělení sociálně – právní ochrany dětí mosteckého magistrátu. Pobytu se zúčastnily děti ze sociálně znevýhodněných rodin, děti svěřené do péče třetí osoby a několik dětí se začínajícími výchovnými problémy.

Most: Kovářská 2022
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

V polovině července se uskutečnil tradiční výchovně-preventivní rekreační tábor v rámci činnosti oddělení sociálně – právní ochrany dětí mosteckého magistrátu. Pobytu se zúčastnily děti ze sociálně znevýhodněných rodin, děti svěřené do péče třetí osoby a několik dětí se začínajícími výchovnými problémy.

Sociální pracovníci z oddělení sociálně-právní ochrany dětí spolu s patnácti nezletilými klienty ve věku 7 – 16 let strávili již podruhé pět společných dní v Penzionu Kovářská, který se nachází v malebném koutu Krušných hor, nedaleko lyžařského centra Klínovec, ve stejnojmenné obci. Areál penzionu je plně přizpůsoben pro konání dětských táborů, zároveň je využíván i pro rodinnou dovolenou. U penzionu se nachází multifunkční tenisový kurt, na kterém je možno provozovat různé sporty. Děti zde absolvovaly turnaje ve vybíjené, táborovou olympiádu a další sportovní a pohybové aktivity.

Děti měly v rámci pobytu možnost se mezi sebou utkat v různých soutěžích, a to nejen pohybových, ale i vědomostních, za což byly v případě úspěchu náležitě odměněny. Zažily také hledání sladkého pokladu, kde skloubily vědomosti nabyté ve škole i během pobytu, společně s orientací v terénu.

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí

Městys Kovářská se nachází asi 25 kilometrů západně od Chomutova v nadmořské výšce okolo 800 metrů v údolí potoka Černá voda. Okolí Kovářské je plné smíšených lesů, ve kterých jsme strávili s dětmi velkou část pobytu. Také jsme uskutečnili několik výletů do blízkého okolí. Nejzajímavějším objektem, který jsme navštívili, je určitě zřícenina vápenky z poloviny devatenáctého století, která je od roku 2018 postupně rekonstruována. Ta se nachází necelé tři kilometry od centra městyse. Děti se seznámily se zajímavou historií této památky Krušných hor. Během dalšího celodenního výletu jsme navštívili Štolu Marie Pomocné na Mědníku.

Štola v blízkosti obce Měděnec byla využívána od 16. století a v roce 2019 byla společně s jinými památkami hornické kulturní krajiny Krušných hor zapsána na seznam Světového dědictví UNESCO. Těžila se zde hlavně měď, která dala místu i jméno. Kromě mědi se zde těžilo i železo, zinek a stříbro. Kopec Mědník je doslova provrtán množstvím štol a šachet. V současném stavu byla štola zpřístupněna v roce 2007. Mohli jsme se tedy podívat společně s průvodcem do osvětlené 300 metrů dlouhé chodby s komorami a jezírkem, doplněnou figurínami v dobovém oblečení.

Po návratu z výletu, kdy jsme s dětmi po turistické trase přes krásné místní lesy doputovali z Měděnce zpět do Kovářské, se konalo společné opékání buřtů, které bylo pro některé z dětí v tomto směru úplně první zkušeností.

Program výchovně-preventivního rekreačního pobytu byl zaměřen zejména na relaxaci, sport, získávání nových vědomostí, osvojování optimálních stravovacích a hygienických návyků. Zároveň si děti rozšířily obzory v oblasti kvalitního trávení volného času, poznaly nová místa a učily se být vnímavějšími vůči přírodě. Důležité také bylo posilování sociálních dovedností, jak ve vztahu k dospělým, tak i k vrstevníkům.

Děti odjížděly z tábora spokojené, plné nových zážitků a zkušeností, které mohou využít také v běžném životě. Pracovníci OSPOD měli možnost se blíže seznámit se svými klienty, což jistě využijí při výkonu sociálně-právní ochrany dětí.

Akce byla financována z rozpočtu statutárního města Mostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…