Most: Sto let Charity Česká republika a dvaadvacet let Charity Most

22.09.2022 20:27 | Tisková zpráva

Ve středu 15. září 2022 byla v Oblastním muzeu a galerii v Mostě otevřena výstava pod názvem 100 let Charity Česká republika a 22 let Charity Most.

Most: Sto let Charity Česká republika a dvaadvacet let Charity Most
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Celé slavnostní dopoledne, které pořádala Charita Most, bylo zahájeno mší svatou v kostele Svatého Václava, kterou celebroval Mons. Jan Baxant, biskup Litoměřický. Otevření výstavy bylo spojeno se slavnostním setkáním v prostorách Oblastního muzea a galerie v Mostě. Program zahajovalo kulturní vystoupení pedagogů a žáků ZUŠ F.L.Gasmanna v Mostě.

Slavnostního setkání se zúčastnili partnerské a spolupracující organizace, zástupci státních i komunálních institucí. Významnými hosty byli Mons. Jan Baxant, biskup Litoměřický, primátor města Mostu Jan Paparega s náměstkyní paní Markétou Starou, Martin Davídek, generální vikář biskupství Litoměřického, Leo Gallas, prezident Diecézní charity Litoměřice a děkan mostecké farnosti Římskokatolické církve a další hosté.

Most

O bohaté přeshraniční spolupráci Charity Most svědčila i přítomnost čtyř partnerských spolků a institucí ze Saska: delegace Německého červeného kříže Bautzen, vedená panem Gerdem-Rainerem Lachmannem, delegace Lidové solidarity Freiberg, vedená ředitelkou Angelou Gronwaldt, delegace partnerské Základní školy Vévody Heinricha Marienberg v čele s paní Ute Hagemann a Domovský spolek a Krušnohorské Vesnické muzeum Gahlenz vedeno ředitelkou Beate Mühl. Pozvání přijal i poslanec okresu Střední Sasko za CDU pan Ralf Börner.

Dvaadvacet let sice není kulaté výročí, ale kulaté dvacetileté výročí Charita Most musela dvakrát odložit v důsledku covid-19. V letošním roce nastala vhodná příležitost spojit vše s výročím celé Charity Česká republika, jíž je Mostecká Charita organizační součástí. Charita Česká republika oslavuje letos významných sto let trvání. A tak vznikla jedinečná výstava o působení charity v našem regionu.

Most

„Od první myšlenky vytvořit tuto výstavu nám bylo jasné, že si nemůžeme dělat nárok na to, že by výstava obsáhla charitní dílo v jeho šíři a rozsahu“ vyjádřila se ředitelka Charity Most Eva Čenkovičová. Charita ČR je největší nestátní neziskovou organizací, má svou strukturu, odborné sekce, pravidla a širokou územní působnost – kolem 280 charit na celém území České republiky.

Výstava v mosteckém muzeu se tudíž - pokud jde o Charitu ČR – soustřeďuje na její historii, což by mohlo být pro mnohé návštěvníky zajímavé a informace nejsou až tak běžně dostupné.

Most

Prezentace Charity Most je protkaná historie se současností. Jsou představena jednotlivá zařízení sociálních služeb, fakultativní služby včetně nedávno otevřené domácí zdravotní péče. Výstavu obohacují i výrobky klientů Charity Most a obrazy pana Jaroslava Vodičky, dlouholetého příznivce naší organizace (zemřelého v r. 2020).

Z archivu mostecké charity jsou k vidění záznamy z r. 1998 o činnosti tehdy dobrovolné Farní charity Most. Zapsána do rejstříku církevních organizací byla Mostecká charita v březnu 2000 jako Oblastní charita Most. Tím se profesionalizovala.

most

V Mostecké charitě se oblast pomoci a asistence lidem chudým, v krizi a bez domova, nebo ohroženým bezdomovectvím doplňuje službami péče pro seniory a lidi s handicapem. Ročně se činnost Charity Most dotkne kolem 4800 lidí a u většiny z nich opakovaně. Významným krokem je nedávno založená činnost charitní ošetřovatelské péče „Sestra domů“. A i to, že od poloviny roku 2021 provozujeme zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc pod názvem „Mosťáček“. Od března 2022 se podílíme na pomoci uprchlíkům z Ukrajiny.

Výstavu finančně podpořily Českoněmecký fond budoucnosti a MAS naděje, o.p.s. Partnerem je Oblastní muzeum a galerie v Mostě, která poskytla veškeré zázemí a potřebnou spolupráci.

Výstava je přístupná veřejnosti v prostorách Oblastního muzea a galerie v Mostě do 30. 10. 2022

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …