Obětí domácího násilí na Mladoboleslavsku a závažných případů přibývá

17.02.2015 8:32 | Zprávy

Intervenční centrum Mladá Boleslav, které v regionu působí již bezmála 6 let, poskytovalo v roce 2014 pomoc a podporu celkem 49 osobám, z toho 5 mužům a 44 ženám. Celkem bylo vloni poskytnuto 298 kontaktů a intervencí, kde jsou zahrnuta přímá jednání s klientem, ale i jednání se spolupracujícími subjekty, především s Policií ČR, orgány sociálně právní ochrany dětí, školami, Úřadem práce, lékaři, psychology atp. V lednu 2015 byla služba poskytována pěti ženám, k nimž patří 13 dětí, ohrožených domácím násilím spolu s nimi.

Obětí domácího násilí na Mladoboleslavsku a závažných případů přibývá
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Nejvíce násilí je dlouhodobě evidováno v partnerských vztazích, tedy mezi manželi nebo druhem a družkou. Zde jsou však často oběťmi i děti, už jen proto, že násilným incidentům byly přítomny, někdy jsou však přímou obětí útoků. Mezigenerační násilí je na druhém místě. Intenzivní pomoc byla letos poskytována například matce s několika nezletilými dětmi od doby, kdy její manžel byl obviněn jako podezřelý ze spáchání pohlavního zneužívání nevlastní dcery, a matka s dětmi se ocitla v celkové krizi. K nalezení nového bydlení, zajištění sociálních dávek, zahájení soudních řízení o rozvodu a svěření dětí do péče, zajištění psychologické péče atd. bylo provedeno 23 kontaktů a intervencí, - a již po několika týdnech matka s dětmi „začala na novém místě nový život“.

V dalším letošním případě byla obětí fyzického a psychického násilí manželka s několika nezletilými dětmi, která pomoc vyhledala ihned poté, co ji i děti manžel napadal a vyhnal z bytu. Byla zkontaktována Policie ČR, která ještě ten den násilníka vykázala ze společného bydliště na 10 dnů, a protože ten zákaz vstupu do obydlí nerespektoval, musela policie na místo vyjíždět opakovaně. Poté vykázání prodloužil soud, ale manžel v nebezpečném jednání pokračoval například zasíláním vulgárních a výhružných SMS zpráv, v nichž manželce hrozil i zabitím. Násilník byl potrestán zatím podmínečným trestem s tím, že pokud bude v incidentech pokračovat, půjde do vězení. Tento případ obnášel jen v lednu 40 kontaktů a intervencí a další následují, neboť práce s rodinou bude dlouhodobá.

Zaznamenán je nárůst případů i jejich závažnost, kdy jeden z partnerů v době kolem rozchodu těžce manipuluje dětmi proti druhému partnerovi, bez ohledu na závažné dopady na děti samotné. Tyto případy patří k nejsvízelnějším i proto, že se nejhůře prokazují, kapacita psychologických pracovišť je trvale vytížená a oběti potřebují dlouhodobou podporu, protože tyto boje trvají někdy týdny, měsíce i roky a jsou pro oběti velice vysilující.

Poskytovatelem sociální služby Intervenční centrum Mladá Boleslav je organizace Jekhetani Luma – Společný Svět, o. s. Poskytována je od pondělí do soboty a je možné ji čerpat i anonymně. Tel. pro informace a objednání osobní konzultace je 774 607 840, příp.  777 107 951.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mb-net.cz

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnická plochá dráha slaví sedmdesát let

22:09 Kopřivnická plochá dráha slaví sedmdesát let

V říjnu 1954 proběhl na nedokončeném stadionu Emila Zátopka první závod ploché dráhy v Kopřivnici. L…