Praha 2: Děti vyzývají kresbami návštěvníky k ohleduplnosti

13.07.2022 16:59 | Tisková zpráva

„Máme rádi Dvojku. Žijeme zde společně,“ je nový slogan Prahy 2, kterým tato městská část spouští informační kampaň ve svých ulicích a parcích.

Praha 2: Děti vyzývají kresbami návštěvníky k ohleduplnosti
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

Zejména v letních měsících trápí místní hluk, nepořádek a nedodržování zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti. Tentokrát se však do řešení problému zapojili také žáci základních škol. Díky jejich výtvarným dílům, která jsou přímo součástí informačních cedulí, se ulice, parky a náměstí promění v galerii pod širým nebem.

„Jsme centrální městskou částí a zároveň městskou památkovou zónou. Naše náměstí, parky i oblast náplavky Rašínova nábřeží patří již dlouhodobě k těm nejvyhledávanějším odpočinkovým místům v metropoli. To s sebou ovšem nese i mnohá negativa pro naše rezidenty, jako například větší hlučnost a časté rušení nočního klidu. A konečně přináší také zvýšené nároky na čistotu a pořádek. Vím, že policisté a strážníci dělají všechno proto, aby situaci v parcích měli pod kontrolou, ale to samo o sobě nestačí. Chceme, aby se všem na Praze 2 dobře žilo. Proto jsme přišli s nápadem zapojit do informační kampaně žáky našich základních škol. A udělali jsme dobře, školáci se svého úkolu zhostili na výbornou. Nakreslili témata svým dětským, přesto velmi vnímavým pohledem. Z dětských obrázků čiší přímočarost, která nutí k zamyšlení. Na radnici nakonec dorazila úctyhodná stovka návrhů, a tak vybrat vítěznou pětici nebylo vůbec jednoduché,“ přibližuje kampaň radnice její starostka Alexandra Udženija.

Vítězná pětice návrhů spolu s doprovodným textem zdobí nové informační cedule, které nechala městská část instalovat například na Karlovo či Tylovo náměstí, do Zítkových sadů i na náplavku Rašínova nábřeží. Návštěvníci i zahraniční turisté se tak jednoduchou a srozumitelnou formou seznámí s pravidly chování, např. udržováním čistoty a pořádku, dodržováním nočního klidu nebo zákazem konzumace alkoholu na veřejnosti. Kompletní přehlídku všech uměleckých děl hodlá radnice veřejnosti představit v září prostřednictvím samostatné výstavy.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

„Na bezpečnosti a pořádku nám záleží. Proto aktuální situaci v městské části bedlivě sledujeme a společně s policisty i strážníky pravidelně vyhodnocujeme. Scházíme se u společného stolu a případné problémy včas a rychle řešíme, tak abychom předešli zhoršení situace. S příchodem teplého počasí a počátkem turistické sezóny policie zaznamenala zvýšenou koncentraci návštěvníků poblíž památek, v parcích, na náměstích i na náplavce. A v této návaznosti registrovala i častější porušování nočního klidu a veřejného pořádku. Při řešení takových případů však policisté i strážníci opakovaně naráželi na nepochopení návštěvníků a neznalost vyhlášek. V návaznosti na časté stížnosti obyvatel Podskalí je od začátku července navíc účinná nová vyhláška, která v nočních hodinách znemožňuje konzumaci alkoholu na náplavce. I to nás přimělo k tomu, abychom přišli s novou informační kampaní, která policii a návštěvníkům pomůže,“ dodal radní pro bezpečnost Prahy 2 Michal Zuna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…