Těšínští mohou separovat použité tuky

17.02.2015 9:15 | Zprávy

Po různých sběrných nádobách na třídění odpadů se se začátkem března objeví v Českém Těšíně další - na použité tuky.

Těšínští mohou separovat použité tuky
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Přispějí tak k ekologii a ušetří si problémy s ucpaným odpadem. Naposledy jsme začátkem ledna likvidovali ekologicky vánoční stromečky – na drtičce dřeva v Ostravě skončilo 3,25 tun jehličnanů.

Jde o pilotní projekt, kdy od března firma .A.S.A. zajistí zdarma  ekologické odstranění použitých potravinářských olejů a tuků. Zelené nádoby opatřeny informační samolepkou budou umístěny na pěti stanovištích, kde jsou také modré kontejnery na vyřazené šatstvo. Použité potravinářské oleje a tuky musí být odkládány pouze v  plastových  uzavíratelných obalech, např. v PET láhvích.

Použité potravinářské oleje a tuky se po recyklaci použijí k například výrobě biopaliva. Důležitou roli hraje také fakt, že oleje a tuky nesmí být vylévány do kanalizace, kde způsobují závažné problémy, např. zanášení kanalizačního potrubí nebo škody na zařízení.

Připojuji leták paní Lenky Kročkové, referentky odpadového hospodářství:

Pilotní projekt – sběr použitých jedlých olejů a tuků

V rámci plnění pilotního projektu zajistí od března v našem městě  firma .A.S.A., spol. s r.o. zdarma  ekologické odstranění použitých potravinářských olejů a tuků.

Společnost .A.S.A. zajistí bezpečné a ekologické řešení problematiky nakládání s použitými potravinářskými oleji a tuky, a to pomocí zelených nádob, umístěných na pěti stanovištích ve městě (na těchto stanovištích jsou také modré nádoby na vyřazené šatstvo). Nádoby budou opatřeny samolepkou. Použité potravinářské oleje a tuky musí být do nádob ukládány pouze v  plastových  uzavíratelných obalech, např. v PET láhvích.

Seznam vybraných lokalit  na umístění nádob na sběr upotřebených potravinářských olejů a tuků z domácností:

- ul. Na Horkách – Sběrný dvůr
- ul. Dukelská – u kostela
- ul. Pražská  - vedle parčíku
- Hornická 11 - 13
- parkoviště Kysucká

Tato služba s ohledem na možnost materiálového využití, bude  přispívat k ochraně životního prostředí. Použité potravinářské oleje a tuky budou následně recyklovány a využívány např. při výrobě biopaliva. Důležitou roli hraje také fakt, že oleje a tuky nesmí být vylévány do kanalizace, kde způsobují závažné problémy, např. zanášení kanalizačního potrubí nebo škody na zařízení.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tesin.cz

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnická plochá dráha slaví sedmdesát let

22:09 Kopřivnická plochá dráha slaví sedmdesát let

V říjnu 1954 proběhl na nedokončeném stadionu Emila Zátopka první závod ploché dráhy v Kopřivnici. L…