Uherské Hradiště: Město chce zatočit s černými skládkami

29.09.2022 14:43 | Tisková zpráva

Město Uherské Hradiště se na svém území dlouhodobě potýká s černými skládkami. V poslední době se situace mírně zklidnila, stále však není ideální. Několik kontejnerových stání v místech, kde problém s ukládáním odpadu přetrvává, začala radnice monitorovat. Padly tisícové pokuty a situace se lepší. Město připravuje podzimní svoz odpadu.

Uherské Hradiště: Město chce zatočit s černými skládkami
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

„Monitorovací zařízení nám v několika případech dopomohlo odhalit viníky ukládání nepovoleného odpadu přímo na místě a rozdali jsme několik pokut ve výši 1 tisíc korun, konkrétně v ulici Dvořákova a v Sadech,“ potvrdil velitel Městské policie Uherské Hradiště Vlastimil Pauřík.

Ve městě jsou lokality, které stále občany lákají k častému odložení velkoobjemových odpadů vedle kontejnerů na odpad. Často se tak děje na sídlišti Východ, Na Rybníku, v Mařaticích na Hliníku, v Jarošově u Bagru, ve Staré Tenici a Na Splávku.

Ukládání objemných odpadů ke kontejnerovým stáním je nepovolené a považuje se za černou skládku. Město v žádném případě nemá povinnost takový odpad po lidech uklízet. Občané města mají možnost odložit neomezené množství objemných odpadů zcela zdarma do sběrných dvorů, kterým radnice ročně přispívá na provoz a likvidaci odpadů na sběrném dvoře částkou téměř 6 milionů korun. „Někteří stále tuto možnost ignorují a plní ohrádky svými vysloužilými spotřebiči, nábytkem, nejrůznějšími nepotřebnými věcmi z domácností a často také materiálem z rekonstrukcí bytů,“ potvrdil místostarosta města Čestmír Bouda. To platí nejen pro fyzické osoby, ale také firmy a společnosti se sídlem ve městě, ty jsou navíc povinny své odpady ukládat do vlastních nádob a kontejnerů, nikoliv do veřejných.

V posledních dvou letec se situace s nevhodným odkládáním odpadu mírně zlepšila, stále však není uspokojující. Město přitom v odpadovém hospodářství vyniká a co se týká například třídění odpadů, je nejlepší v republice. „Z tohoto pohledu jsou černé skládky vlastně ostuda. Ale bezohlednost některých lidí k ostatním, ale i k prostředí, ve kterém žijí, je bohužel bezbřehá,“ zmínil Bouda.

Ke zmírňování vytváření černých skládek podle místostarosty přispívají i úpravy a rekonstrukce samotných kontejnerových stání tak, aby do nich bylo vidět. „Po tom, aby byl viděn, jak dává ke kontejnerům starou lednici nebo matrace, touží málokdo,“ vysvětlil Bouda.  Zlepšení celkové situace ale nejvíce napomáhá skutečnost, že radnice od roku 2018 zavedla pravidelné přistavování velkoobjemových kontejnerů na objemný, kovový a elektro odpad do všech částí města a tuto formu sběru odpadu stále rozšiřuje.

Město připravuje pravidelný svoz odpadů z jednotlivých místních částí, který se bude týkat jak velkoobjemových odpadů, tak také bioodpadu. Harmonogram najdete ZDE.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…