Žatec: Na projekty participativního rozpočtu bude připraveno 800 tisíc korun

19.09.2022 15:03 | Tisková zpráva

Ve třetím ročníku žateckého participativního rozpočtu s názvem Tvoříme pro Žatec budou moci občané na své projekty využít celkem 800 tisíc Kč. Návrhy mohou občané Žatce a jeho místních částí podávat ode dneška do 30. listopadu 2022.

Žatec: Na projekty participativního rozpočtu bude připraveno 800 tisíc korun
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Pravidla pro participativní rozpočet 2023 jsou podobná těm letošním. Minimální částka na každý projekt je 20 tisíc Kč, nejvýše lze využít 200 tisíc korun. Návrhy mohou podávat jen fyzické osoby, které jsou obyvateli města nebo jeho místních částí (Bezděkov, Trnovany, Milčeves, Radíčeves, Velichov a Záhoří). 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Mezi dalšími požadavky, které se budou posuzovat, je přínos pro město Žatec a jeho občany. Projekty je nutné realizovat na veřejně přístupných místech Žatce nebo jeho místních částí.

Po odevzdání projektů dojde nejprve k jejich formálnímu posouzení a rozhodnutí, které projekty jsou realizovatelné. Pokud příslušné odbory městského úřadu dojdou k závěru, že projekt nelze provést v souladu se schválenými pravidly (například kvůli vysoké ceně nebo kvůli tomu, že by se neprováděl na pozemcích či budovách města), nebude se o něm hlasovat ve veřejné anketě.

Schválené projekty budou do konce ledna 2023 veřejně představeny, poté začne samotné veřejné hlasování, které bude přístupné prostřednictvím webu města www.mesto-zatec.cz (dlaždice Participativní rozpočet ve spodní části hlavní strany). Tam budou dostupné veškeré informace o hlasování i podrobnosti o samotných projektech. Přímo přes web ZDE je také možné podávat samotné návrhy.

Samotné hlasování by mělo být dokončené do 28. února 2023. Vybrané projekty pak schválí rada města, o realizaci se postarají příslušné odbory městského úřadu.

Pravidla participativního rozpočtu pro rok 2023 schválili zastupitelé města na svém zářijovém jednání. Hlavním smyslem participativního projektu je aktivní zapojení obyvatel do rozhodování o využití části městského rozpočtu, a to formou návrhů, které oživí či vylepší veřejné prostory města nebo jeho místních částí.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…