Zlín: Štípská madona bude přenesena do nového kostela, jako před 260 lety

27.09.2024 10:23 | Tisková zpráva

Štípa si připomene 260. výročí od přenesení milostné sochy Panny Marie Štípské do tehdy nově dokončeného kostela. Slavnost se koná tuto neděli 29. září 2024.

Zlín: Štípská madona bude přenesena do nového kostela, jako před 260 lety
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

V kronice se můžeme dočíst toto: „30. září 1764 byla přenesena zázračná soška Panny Marie Štípské ze starého štípského kostela do nového. Této velkolepé slavnosti předsedal olomoucký generální vikář a milostnou sošku přenášeli za asistence čtyřiceti kněží čtyři děkani. Slavnosti se zúčastnilo 35 tisíc věřících z celé Moravy i ze Slovenska. Při přenášení milostné sošky mohli poutníci vidět zvláštní úkaz na obloze: vedle slunce byly dvě jasně svítící hvězdy…“

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 3284 lidí

Slavnost začne tuto neděli 29. září ve starém kostelíku v 9:45 hodin, kdy čtyři muži, oblečeni do tzv. dalmatik, na svých ramenech přenesou sochu ze starého kostelíka do nového. K přenášení zahrají Štípští trubači slavnostní fanfáru. Poté se koná slavnostní mše svatá, kterou bude celebrovat P. Marek Žukowski.

„Po slavnostní mši bude možnost pohlédnout si milostnou sochu Panny Marie Štípské zblízka, což je zcela jedinečná možnost pohlédnout Madoně takříkajíc do očí. Též budou k vidění některé ze slavnostních rouch, kterými byla socha obdarována a v minulosti do nich často zahalována,“ řekl místní farář P. František Sedláček. Ten také po skončení mše svaté v asi 11 hodin zve zájemce na komentovanou prohlídku kostela. Otevře i farní kafárna, kde je možnost se občerstvit dobrou kávou či něčím sladkým.

Od 13 do 17 je možné prohlédnout milostnou sochu zblízka, přičemž k dispozici bude i průvodce kostela.

Poutní místo Štípa tvoří společně se Sv. Hostýnem a Provodovem tzv. Mariánský trojúhelník, a právě o těchto poutních místech připravuje Muzeum jihovýchodní Moravy speciální výstavu. „Díky již probíhající aktivní přípravě na tuto výstavu byly v archivech objeveny i zcela zapomenuté vyobrazení Štípské madony – jedno z nich zobrazuje i její přenášení do nového kostela,“ doplnil etnograf Ondřej Machálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Primátor Vele - výběr daní musí být spravedlivý

13:05 Jablonec nad Nisou: Primátor Vele - výběr daní musí být spravedlivý

Potvrzení červnového znění OZV k dani z nemovitostí s místním koeficientem ve výši 2 a úkol pro prim…