Skopeček (ODS): Válka vždy nejvíce dopadá na nevinné běžné obyvatele

24.02.2022 19:57 | Zprávy

Projev na 13. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 24. února 2022 – Stanovisko Poslanecké sněmovny k ruské agresi proti Ukrajině

Skopeček (ODS): Válka vždy nejvíce dopadá na nevinné běžné obyvatele
Foto: Archiv Jana Skopečka
Popisek: Jan Skopeček (ODS)

Vážená paní předsedkyně, pane premiér, kolegyně, kolegové,

jednak děkuji za ta předešlá vystoupení, vážím si velmi i slov opozice a dovolte, abych i za celý poslanecký klub občanských demokratů jednoznačně odsoudil akt vojenské agrese Ruské federace vůči Ukrajině. Nepřátelské kroky Ruské federace vůči Ukrajině, které dnešní ráno vyvrcholily bezprecedentním narušením suverenity Ukrajiny, nemají a nemohou mít žádné ospravedlnění. Jsou v hrubém rozporu nejen s mezinárodním právem, právem každé země na svrchovanost, ale jsou v rozporu s mezinárodním systémem založeným na mírovém soužití a spolupráci suverénních států.

Mezinárodní systém suverénních států, které kooperují a usilují o svůj rozvoj ve spolupráci se zahraničními partnery, je systémem, jehož výhody jsou zjevné. Je to systém, který vyhovuje zájmům České republiky a já doufám, že i většiny civilizovaného světa. Ruská federace zvolila naopak cestu síly, agrese a útoku proti suverénnímu státu. Rozhodnutí ruského vedení způsobí výrazné, nenapravitelné škody Ukrajině, zvyšuje bezpečnostní rizika v celém našem regionu a jsem přesvědčen, že v konečném důsledku poškodí i samotného agresora, tedy Rusko a jeho lid. Pokud tedy ještě Rusko vůbec někoho poslouchá a slyší, vyzýváme ho, aby i ve svém vlastním zájmu od současné agrese co nejrychleji upustilo.

Celá Evropa a Rusko zejména z historie velmi dobře ví, co je to válka a jaké hrůzy, materiální škody, ale především lidské utrpení přináší. Je zřejmé, že i s naší vlastní unikání historickou zkušeností 20. století nemůžeme v těchto dnech a hodinách mlčet. Nesmíme současnému vývoji nečinně přihlížet. Musíme využít veškeré efektivní prostředky k tomu, abychom Ukrajině maximálně pomohli a aby Ruská federace za svou agresi nesla patřičné důsledky. Válka vždy nejvíce dopadá na nevinné běžné obyvatele. Lidské utrpení a ztráty jsou již hlášeny. Přejme si, abych jich v následujících dnech bylo co nejméně. Poslanecký klub občanských demokratů samozřejmě podpoří usnesení, které tady bude načteno. Děkuji za pozornost a vyjadřuji Ukrajině maximální sounáležitost.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Jejich úsměvům nejde věřit stejně jako jejich slibům

20:03 Vondráček (Svobodní): Jejich úsměvům nejde věřit stejně jako jejich slibům

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k oslavné povolební tiskové konferenci premiéra Fialy