Poslanci diskutují o daňovém balíčku. Kvůli rozpočtu mohou jednat až do noci

19.12.2012 15:24 | Zprávy

Odpoledne začali poslanci „drtit“ daňový balíček, který od příštího roku zvyšuje daň z přidané hodnoty (DPH) na 15 a 21 procent. Poté by měli ještě schvalovat státní rozpočet na příští rok, který závisí právě na schválení vládních daňových zákonů. Koalice ale již ráno pro případ obstrukcí prosadila, aby poslanci mohli jednat až do noci.

Poslanci diskutují o daňovém balíčku. Kvůli rozpočtu mohou jednat až do noci
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Vláda bude pro přehlasování senátního veta potřebovat alespoň 101 hlasů, aby vládní balíček vůbec prosadila.

Daňový balíček vedle zvýšení sazeb DPH o procentní bod na 15 a 21 procent zavádí dodatečné sedmiprocentní zdanění lidí s vyššími příjmy, omezuje výdajové paušály u živnostníků a ruší daňové slevy pro pracující důchodce. Předloha snižuje pro příští rok vratku části spotřební daně z nafty pro zemědělce, od následujícího roku takzvaná zelená nafta zanikne. Zvýšit by se naopak měla daň z převodu nemovitosti a zrušit by se měly stropy odvodů na zdravotní pojištění.

ČSSD bude hlasovat proti
 

Všichni poslanci ČSSD budou hlasovat proti vládnímu daňovému balíčku. Jeho projednávání ve sněmovně ale sociální demokraté zdržovat nebudou, zdůraznil dnes předseda strany Bohuslav Sobotka, podle něhož je "chaos" okolo výše daně z přidané hodnoty (DPH) vizitkou současné vlády.
   

"My jsme přesvědčeni, že se jedná o plíživé, postupné zvyšování daně z přidané hodnoty a zdražování jako důsledek chybné vládní politiky," zdůvodnil Sobotka rozhodnutí sociálních demokratů. Dosavadní zvyšování DPH podle něj navíc nevedlo k ozdravení veřejných rozpočtů.

Byl to také Sobotka, který již před polední pauzou k normě promluvil. „Mne překvapilo, že ministr financí Kalousek nic tady (za sněmovním pultíkem) k této normě neřekl, ale pár věcí veřejnosti přece jen dluží. Měl by již konečně vysvětlit, jaké budou vlastně platit od prvního ledna sazby daní,“ zmínil kromě jiného Sobotka.

Děláte to velmi plíživě
 

Ministra financí Miroslava Kalouska také obvinil z toho, že „plíživou salámovou" metodou postupně zdražuje sociálně citlivé položky, jako jsou třeba potraviny, léky nebo teplo pro domácnosti. Obvinil i vládu, že v daňové politice postupuje metodou pokusu a omylu. Vláda by se podle Sobotky měla každý den do konce roku omlouvat všem, kterým těmito podle Sobotkových slov daňovými experimenty zkomplikovala život.

Ve svém předlouhém vystoupení také šéf „oranžových" upozorňoval na to, že v jednací síni při jeho řeči není přítomen ministr financí Miroslav Kalousek. Jenže ten těsně před přerušením debaty do „jednačky“  vstoupil.

„Já slyším váš mohutný hlas i tam venku. Řekl jsem tady, že již vystupuji poosmé k tomuto bodu a tak odkazuji na svých sedm předchozích vystoupení,“ uťal slovní ataky Kalousek.

Normu také kritizovali komunističtí poslanci, například místopředseda KSČM Jiří Dolejš.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vyhrál Putin.“ Rakušanův muž nadával voličům. Pak prasklo, z jaké je rodiny

4:40 „Vyhrál Putin.“ Rakušanův muž nadával voličům. Pak prasklo, z jaké je rodiny

Vítězem krajských a senátních voleb je prý Rusko. Takový závěr vyvodil středočeský poslanec hnutí ST…