Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2022 18:02:00

Předvolební debata není duel

Předvolební debata není duel

Reakce na facebookovém profilu ke komentáři Andreje Babiše o zbabělosti premiéra Fialy

 Andrej Babiš mne dnes označil za zbabělce. Prý se s ním bojím jít do debaty. Nálepkovat a urážet protivníky není můj styl. Otravuje to politiku i celou společnost. A Andrej Babiš to dobře ví, a proto to dělá. Je to ostatně jedna ze základních charakteristik populismu. Tou další je lež. I s tou umí Andrej Babiš dobře pracovat. A dělá to i dnes. Takže v zájmu pravdy a férovosti několik poznámek.

Už na jaře jsem jasně řekl, že budu s panem Babišem chodit do televizních duelů pod jednou podmínkou, a to že veřejně potvrdí, že nebude kandidovat na prezidenta republiky. Nehodlám totiž být součástí jeho hybridní prezidentské kampaně, kdy například pod záminkou komunálních voleb objíždí i obce, kde jeho hnutí nemá žádnou kandidátku. Jasné slovo ohledně jeho kandidatury ovšem dodnes chybí.

Předvolební debata není duel. Účast v nedělní večerní debatě na TV Prima jsem bohužel musel zrušit, neboť odlétám v zastoupení prezidenta na pohřeb královny Alžběty II. Součástí programu je v neděli večer akce v Buckinghamském paláci na pozvání nového krále Karla III. Chápu, že se Andrej Babiš cítí být důležitějším než král. Určitě by na mém místě ignoroval zájmy České republiky a šel by raději diskutovat s Tomiem Okamurou na Primu. A králi by asi poslal SMS nebo by mu rovnou brnknul. Má přeci na každého číslo…

Kvůli odletu do Londýna jsem ostatně musel předtočit i ten televizní projev. Prý jsem ho mohl udělat až po volbách. Tedy fakticky až za dva týdny, kdy končí druhé kolo senátních voleb? Nebo o týden či dva dříve? Jenže hlavní rozhodnutí ohledně zastropování cen probíhala tento týden, v pondělí na vládě a v pátek v Poslanecké sněmovně. Ale to pan Babiš moc dobře ví. A pamatuje si i to, kdy v době covidu dělal projevy on. A rozhodně to tehdy nebylo v souvislosti s přijímanými legislativními normami. Ale to mu nevadí, protože populistu realita zajímá, jen když se mu to hodí. Tedy málokdy!

Stejné je to s tím permanentním opozičním křikem kvůli zastropování. Ne, nemělo smysl zastropovat ceny v první polovině tohoto roku. Ne, plošné zastropování cen pro všechny domácnosti a firmy bez výjimky si prostě nemůžeme dovolit. Ano, zastropování cen pro maloodběratele a veřejný sektor je drahé krizové opatření, ale není to řešení naší energetické krize. Žádná jednoduchá cesta z této složité situace totiž neexistuje. Ani Slovensko, ani jiné země ji nenašly. A kdo to tvrdí, tak buď neví, co se na Slovensku či jinde děje, nebo jen prostě nemluví pravdu.

A právě proto je důležité všechny složité aspekty energetické situace v České republice vysvětlovat. A právě o tom bude i můj nedělní projev. Ať se to Andreji Babišovi líbí nebo ne. Ať mne uráží nebo kolem toho šíří nepravdy. Jsem zvyklý a nijak mi to nebrání pracovat tak, jak si myslím, že to je nejlepší pro naši republiku.

Hezký víkend všem!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama