Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2022 16:21:00

Arogantní vláda Petra Fialy hned den po volbách opět podle všeho podvedla občany

Arogantní vláda Petra Fialy hned den po volbách opět podle všeho podvedla občany

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 27. září 2022 k zastropování cen energií

Vážené dámy a pánové,

já bych chtěl navrhnout jako první mimořádný bod na schůzi Poslanecké sněmovny bod ohledně zastropování cen energií ze strany vlády Petra Fialy. Jelikož arogantní vláda Petra Fialy hned den po volbách opět podle všeho podvedla občany, protože ministr průmyslu Síkela za hnutí STAN řekl, že se zastropování cen elektřiny a plynu ze strany vlády nebude vztahovat na celou spotřebu těchto energií pro občany a firmy a pro jejich domácnosti. A já si myslím, že je potřeba, aby tady jasně vláda vyjasnila, zdali tedy budou zastropovány... (V sále je hluk.) Můžu vás požádat o klid ještě?

Já bych chtěl požádat, protože je to celoplošná věc, která zajímá všechny občany České republiky, všechny domácnosti a firmy, abyste tady jasně za vládu řekli, zdali tedy budou zastropovány energie skutečně v plné výši, ta spotřeba těch domácností, anebo nikoliv, a jak to bude s firmami.

Protože v neděli v České televizi řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela z hnutí STAN, že plánované zastropování cen elektřiny a plynu pro domácnosti a malé a střední firmy se nebude vztahovat na celou spotřebu těchto energií. Dle ministra Síkely za hnutí STAN by při jednání na úrovni Evropské unie měla být stanovena horní hranice spotřeby, do které budou ceny elektřiny a plynu zastropovány. Důvodem má být prý tlak na občany, aby s energiemi šetřili a asi aby si vzali ty dva svetry, jak paní předsedkyně Pekarová tady opakovaně navrhovala.

Jde o neuvěřitelnou aroganci a drzost současné vlády, která ve Sněmovně při projednávání zákona před týdnem, tedy těsně před volbami, tak jsme si to tady prohlasovali, že umožníme vládě zastropovat ceny elektřiny a plynu. SPD už to tady navrhovalo od jara. Dobře, vy jste s tím přišli pozdě a ještě jste to zastropovali na násobně vyšší cenu, než je ve skutečnosti možné. Ale teď chci zmínit to, že jste tady ani slovem neřekli - pár dní před volbami, kdy jsme tady ten zákon měli - že toto zastropování se bude týkat jen části spotřeby. Teď ministr Síkela říká, že to bude jenom část spotřeby.

Poslanci a občané byli podvedeni vaší vládou, vaší pětikoalicí, Petra Fialy. Zjevně šlo o předvolební manipulaci, protože skutečný stav věci sdělil ministr Síkela, potažmo vláda Petra Fialy, až den po volbách. Šlo tedy o lživé ovlivnění voleb ve prospěch stran vládní koalice. Já tady nebrečím, protože my jsme měli více, než trojnásobný nárůst počtu zastupitelských mandátů, největší ze všech parlamentních stran. Naopak vládní pětikoalici počet zastupitelských mandátů ubyl v těch právě skončených volbách.

Takže to není, že bych nad tím hořekoval, ale mně se jedná o ty občany. SPD je jedním z vítězů voleb. To znamená, že to je v pořádku. Ale mně tady jde o občany a mně tady jde o to, jakým způsobem s tím mají občané finančně počítat. Tím, že vláda podmiňuje pomoc našim občanům a firmám rozhodnutí a podmínkám EU, se jen potvrzuje její vazalství a podřízenost cizím zájmům. Totéž vláda předvedla již dříve, když odmítla zastropovat ceny energií pro velké průmyslové podniky s odůvodněním, že to neumožňuje legislativa EU.

Naši občané a podnikatelé tak budou i nadále po vládním nedostatečném zastropování, respektive násobně vyšším, než umožňuje současný stav, tak budou občané kvůli vaší vládě platit dále za energie jedny z nejvyšších cen v Evropské unii. Dle nedávného materiálu statistického úřadu Eurostat platí čeští spotřebitelé za cenu v přepočtu na paritu kupní sílu dokonce nejvyšší cenu elektřiny v celé Evropě. To hnutí SPD jednoznačně odmítá.

Takže já tady navrhuji tento mimořádný bod. Bylo by dobré to krátce, stručně - my k tomu tady nehodláme řečnit - ale aby zástupce vlády, jakýkoliv ministr, řekl, jestli bude tedy zastropována celá spotřeba pro občany, potažmo pro firmy, anebo nebude. Protože tohle obelhávání občanů, respektive vaše nekompetentnost a to lavírování, skutečně dál a dál uvádí miliony našich občanů do obrovských finančních problémů.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela z hnutí STAN v pořadu Otázky Václava Moravce prohlásil předevčírem, že by se cenový strop na energie vztahoval na jednu část spotřeby. Takže den po volbách najednou začnete říkat, že to bude jenom část spotřeby. V pondělí na základě velkého tlaku opozice - konkrétně SPD - už zase tvrdí opak, kdy na svém twitterovém účtu zveřejnil, že zastropované ceny energií budou platit bez jakéhokoliv omezení.

To znamená, nejdřív jste před volbami lhali občanům, abyste je obelhali, že to bude zastropováno na celou částku spotřeby v těch domácnostech. Den po volbách u Václava Moravce váš ministr průmyslu Síkela, který to má v gesci, řekne, že se to bude vztahovat jenom na část spotřeby. Takže jste podvedli občany. Na základě tvrdého tlaku nás opozice zase už v pondělí tvrdí opak a říká, že zastropované ceny energií budou platit bez jakéhokoliv omezení. Tak to jsou opravdu neuvěřitelné obraty a kotrmelce.

Konkrétně řekl, že vládní nařízení ohledně zastropování cen energií nebude spotřebu domácností limitovat - to řekl v pondělí, ale v neděli tvrdil opak - a jsme přesvědčeni, že jsme schopni dosáhnout úspor ve spotřebě energií u domácností i bez zavádění limitu na spotřebu. Tak to by měl tedy ale upřesnit pan ministr Síkela nebo někdo z vlády, co tím myslí. Jakým způsobem chce tedy dosáhnout těch úspor a jaké mechanismy vůči domácnostem a občanům chce k tomu použít.

Jestli to mají být tedy ty dva svetry, které doporučuje paní předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Pekarová Adamová. Nebo jestli to má být nějaká kontrola domácností, že tam někdo zaťuká, neomarxisticky - to by sedělo na Piráty, takovéto návrhy - a budou kontrolovat, jestli někdo topí víc a víc. Nebo jestli jiným způsobem chcete šikanovat občany kvůli vaší neschopnosti zajistit levné energie, přestože ty návrhy jsou tady jasně dány a už jsme je tady prezentovali několikrát a vy to nechcete slyšet.

Podle ministra Síkely u malých a středních firem - když tedy přejdu od domácností k firmám - se bude v rámci EU schvalovat návrh, který pomůže firmám zavedením cenového stropu na energie bez ohledu na to, v jakém oboru podnikají a to do výše 80 % nejvyšší spotřeby za posledních pět let.

Tak jak to tedy je, jak to tedy bude? Bude tady říjen. Miliony lidí a tisíce firem jsou už zoufalí. Jakým způsobem si tedy mají naplánovat finančně svoje domácnosti a hospodaření firem? Když tedy pominu to - to už ví celá republika - že tady vaše vláda skoro rok nedělá nic a opozdili jste se a opominuli jste a promarnili jste čas a vytahali zbytečně lidem desetitisíce z kapes, zatímco ostatní evropské země už lidem pomáhaly s drahými energiemi, potravinami a pohonnými hmotami. Tak jak to tedy bude?

To znamená, že podle posledního vyjádření ministra, které se ale neustále mění, bude cenový strop na elektřinu a plyn vázán na horní limit spotřeby u živnostníků, malých a středních firem a to do 80 % nejvyšší spotřeby za posledních pět let. Čili tam to nebude platit na celou spotřebu a ten rozdíl 20 % je pro každou firmu a pro každého živnostníka a podnikatele tím zásadním. Je to dost markantní rozdíl.

Potom tedy pan ministr Síkela - tady mám ten jeho tweet na Twitteru - zase začal psát, že zpochybňovat naše zastropování cen energií je mimo. Přespříští týden, tedy za 14 dnů, říká, že navrhne na vládě zastropovat ceny energií pro celou spotřebu domácností. Zároveň chceme cílit na to, aby zastropování nevedlo ke zvyšování spotřeby energií, protože by nás to oslabovalo v energetické válce s Ruskem.

Tak se znova ptám. Jak to tedy bude? V neděli říká, že to nebude zastropováno, celá spotřeba domácností. V pondělí říká, že se bude zastropovávat, ale zároveň říká, že chcete cílit na to, aby to nevedlo ke zvyšování spotřeby energií. Takže tam bude nějaký mechanismus a stejně tam bude zřejmě nějaký další faktor podle toho, co říká ministr.

Takže já si myslím, že vás chci znovu požádat, tady poslance vládní koalice - i vzhledem k tomu, že v právě skončených volbách všem stranám vládní koalice ubyl počet mandátů v komunálních zastupitelstvech a prohráli jste volby, to je zcela jasný ten úbytek vašich mandátů a příbytek mandátů opozice - tak byste skutečně měli přestat být arogantní a odsouhlasit tento zásadní bod. Znovu říkám, nebudu k němu mluvit. Mě zajímá odpověď nějakého ministra, nějakého člena vlády.

Stačí abyste řekli tady občanům krátce. Bude tedy zastropována spotřeba domácností, ta celá spotřeba domácností, nebo tedy nebude? A bude zastropována spotřeba malých firem, středních firem, nebo velkých firem - to by mě zajímalo, i to rozdělení - nebo to bude zprůměrovaných 80 % spotřeby za posledních pět let? Protože teď, jak víte, firmám hrozí krachy, mnohé už krachují. Tím pádem nejenom že je to problém pro ty firmy, ale i pro ty zaměstnance, kterým tady hrozí propouštění a růst nezaměstnanosti.

Tuto zásadní informaci je přece potřeba okamžitě vyjasnit. Protože vaše vláda každý den říká něco jiného. Ale nejhorší je, kdybyste si to říkali sami sobě. Ale vy si berete za rukojmí všech deset milionů občanů České republiky a jejich peníze, které si poctivě vydělali a firmy.

Takže znovu opakuji. Navrhuji jako první mimořádný bod hned dneska na úvod - a nemusí to trvat vůbec dlouho, může to být bod na minutu, na dvě. Vidím tady pana ministra Jurečku, pana ministra Bartoše, paní ministryni životního prostředí. Je tedy prostor, abyste řekli, jak to tedy bude. Tak uvidíme.

Takže znovu zopakuju ten bod, že - zdali tedy ten bod, ten bod se jmenuje, zdali tedy ohledně tedy zastropování cen elektřiny a plynu, zastropování cen elektřiny a plynu, kdy vláda Petra Fialy hned den po volbách opět podvedla občany. Takže takhle bych to chtěl formulovat.

Jako další bod, mimořádný bod na tuto schůzi sněmovny, navrhuji bod s názvem Selhání ministra vnitra Rakušana z hnutí STAN a Evropské unie ohledně nelegální migrace do České republiky.

V České republice stále roste počet ilegálních imigrantů z muslimských zemí. Jak víme, tak je největší nárůst příchodu nelegálních migrantů z muslimských zemí a vůbec muslimských a afrických zemí od roku 2015, kdy byla ta velká migrační krize.

Podle mého názoru jde o jasné selhání. Podle názoru SPD jde o jasné selhání Evropské unie a ministra vnitra Rakušana z hnutí STAN.

Já jsem tady opakovaně i uplynulé schůze navrhoval bod na toto téma. Upozorňoval jsem na to, že už od léta prudce roste počet nelegálních migrantů přicházejících na naše území. Netýká se to Ukrajinců, týká se to těch migrantů z těchto, řekl bych arabských a blízkovýchodních a dalších zemí. A vy jste mi tady ten bod opakovaně zamítali, vládní koalice, bagatelizovali jste to, brali jste to na lehkou váhu, nechtěli jste to řešit.

Já jsem vás upozorňoval na to, že mi píše obrovské množství našich občanů bydlících v obcích na Moravě u slovenských hranic. Píší, psali mi a píše mi dodnes velké množství žen, dívek, že se bojí jít večer domů na procházku do lesa, protože prostě se tam pohybují tihle nelegální migranti. Stěžují si místní občané na to, že tam zanechávají bordel, musím použít to slovo, protože tam zanechávají i různé své osobní věci v lese, u silnice a podobně. A vy jste mi ten bod tady zamítali, kde já jsem včas na to upozorňoval. Protože SPD samozřejmě se na tu problematiku specializuje. Takže jsme samozřejmě, máme oči otevřené a sledovali jsme to.

A prostě a teď se tady dovídáme, že vláda opožděně teď začala reagovat s několikaměsíčním zpožděním, kdy už ten problém je a jsou plná migrační střediska v České republice. Teď je ten problém takový, že Slováci nechtějí brát ty nelegální migranty zpátky. To znamená, zůstávají nám tady u nás, nemáme je, kam posunout. Zahlcují se tady centra. A teď do toho ministr, zcela nekompetentní a arogantní ministr vnitra Rakušan, který tady přehlížel poznámky, ty návrhy SPD, aby se tomu urychleně věnovala vláda, tak teď řekne, že policejní ostraha má být na deset dní na těch hranicích.

A já se chci zeptat, jaký je teda plán vlády? Zase budete tady mlčet a umlčovat SPD, jo? Když my tady chceme zajišťovat bezpečnost našich občanů, kteří mají obavy. Zase to budete tady zatloukat a tvářit se, že ten problém neexistuje. A co, co teda bude za deset dní? Já se ptám, co bude za deset dní, jaký je váš plán, vaší vlády? Protože to není jen tak. Protože ministrovi vnitra Rakušanovi se ministerstvo úplně vymklo z rukou, vůbec neví, která bije. Protože i dnes například policejní prezident Vondrášek řekl v rádiu Frekvence 1, že policisté, které teď ministr vnitra Rakušan přesunul na tu hranici, že budou chybět ve všech 14 krajích, protože se jedná celkem o 1 000 policistů. Takže nekompetentní ministr vnitra Rakušan, který už je ministrem tři čtvrtě roku, tak v podstatě teď - způsobuje to obavy, že policisté v krajích nebudou mít dostatečné kapacity na řešení kriminality. Bude klesat, bude klesat objasněnost trestných činů a občané z toho mají obavy. Takže už se teď kumulují ty problémy, které způsobuje nekompetentní vláda Petra Fialy a hlavně nekompetentní a neskutečně arogantní ministr vnitra Vít Rakušan za hnutí STAN, které je prorostlé s organizovaným zločinem. Také mělo hnutí STAN největší pokles, kolem 30 % počtu mandátů zastupitelů v těchto volbách, takže občané to také vidí.

Takže a teď ta situace je taková, že kvůli ministru vnitra Rakušanovi, který nezvládá, z hnutí STAN a vládě, v České republice stále roste počet ilegálních migrantů, zejména Syřanů, přicházejících převážně z Turecka a též z Afghánistánu. Pro většinu z nich jsme zatím tranzitní zemí na cestě do Německa. Mnoho z nich však na území na přechodnou dobu zůstává.

A tady bych se u toho chtěl na chvíli zastavit, protože i Rakousko, které ještě v nedávné minulosti nebylo tou finální cílovou zemí, jelikož to bylo Německo, tak jak už všichni dneska víme, tak už se teď stává cílovou zemí. Takže samozřejmě hrozí situace, která velmi rychle může nastat v okamžiku, že Rakušané zavřou hranice a zpřísní podmínky a Němci také, tak cílovou zemí bude Česká republika. A teď do toho máme situaci, že Slováci odmítají, odmítají ten návrat těch migrantů na jejich území, takže Schengen nefunguje, nefungují dohody. A teď, protože vláda Petra Fialy a ministr vnitra Rakušan za hnutí STAN způsobil situaci, že hlavně, že naše hranice jsou jako cedník. Přitom SPD už tady dlouhou dobu vyzývá k tomu, aby se zvýšila ostraha hranic, protože jsme varovali před, viděli jsme ten nárůst té migrační vlny. Tak se dostáváme vlastně do patové situace, do slepé uličky. Kvůli vládě Petra Fialy a ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi ze STAN. A všechno samozřejmě zbytečně platí z daní občané České republiky. A jedná se dneska už o příchod několika stovek ilegálních migrantů denně, mezi kterými převažují jednoznačně muži ve věku mezi 18 a 30 lety. No příchod. Jedná se o zachycení už ve stovkách migrantů denně. Proč mluvím o zachycení? Protože je to jenom špička ledovce a policie samozřejmě nezachytí zdaleka všechny. Notabene, když sami, sám ministr potvrzuje, že nejsou, že není schopen zajistit kapacity, protože je neschopný. A k tomu se ještě vrátím.

Například obyvatelé města Holešova na Moravě, což je vedle Bystřice pod Hostýnem, kde, odkud pochází moje rodina ve Zlínském kraji, tak kde právě nedávno v tom Holešově vzniklo imigrační centrum, mají dle serveru Novinky.cz v této souvislosti obavy o svou bezpečnost. A není to jenom tam. Lidé, lidé v celém tom pohraničí jižní Moravy na slovenských hranicích mají obavu o svoji bezpečnost a už jsem vám to tady říkal několik měsíců. Ale vy na to kašlete, na bezpečnost občanů České republiky. Vláda Petra Fialy na to kašle. Koalice ODS, STAN, Pirátů, KDU-ČSL a TOP 09. Je také zcela jasně vidět, že jednak schengenský systém volného pohybu EU nefunguje. A dále to svědčí o naprostém selhání, jak už jsem říkal, tady ministra vnitra Rakušana z hnutí STAN, předsedy hnutí STAN, který tuto situaci neřeší.

V současné době chybí po celé České republice celkem asi šest tisíc policistů a ministr vnitra Rakušan tuto situaci řeší pouhým slučováním policejních služeben namísto toho, aby systémově řešil nárůst počtu policistů zvyšováním jejich platů a stabilizací policejního sboru. No tak logicky vy radši dáte miliardy na Ukrajinu, než abyste řešili bezpečnost občanů České republiky. To samozřejmě víme a já s tím prostě nesouhlasím. Pro nás je český občan na prvním místě, pro nás SPD a Česká republika je na prvním místě. Pro vás ve vládní koalici je na prvním místě Berlín, Brusel, Ukrajina, Washington a já nevím, kdo ještě. Pro nás v SPD, mě vůbec nezajímají zájmy Ruska, mě nezajímají zájmy ani Ukrajiny, ani Berlína, ani Bruselu ani Washingtonu. Mě zajímá zájem českých občanů a České republiky. A podle toho my chceme a budeme postupovat. To je rozdíl mezi SPD a vámi.

Prostě za SPD my jsme, tady říkáme celou dobu, my prostě odmítáme masovou nelegální migraci do České republiky. Vy ji naopak podporujete. A ještě, když to teda už přijde a vymklo se vám to z rukou, tak teď nevíte co a doplácí na to všichni občané.

Proto my jsme od začátku říkali, že je potřeba zvýšit ochranu hranic. A my prostě odmítáme tuhle tu masou nelegální migraci a požadujeme důslednou kontrolu našich státních hranic. A co dělá premiér Petr Fiala, neschopný a nekompetentní premiér? Frajeří se tady, vytahuje se, že předsedáme, že předsedá prý radě EU, předsedá Evropské unii. K čemu to je?

Už jsme v polovině předsednictví. Jaký je výsledek? Já jsem se na předvolebních mítincích ptal občanů, zdali se jim tedy za ty tři měsíce předsednictví zlepšily nějak životy. Nikdo nic neřekne. Nikdo nepocítil nic. Přitom to stojí přes dvě miliardy korun, to předsednictví, tak jak vy jste si tady odsouhlasili. My jsme byli proti. My jsme říkali: dejme to na pomoc potřebným lidem našim. Takže výsledek je ten, že se znovu ukazuje, že předsednictví v Evropské unie unii v rukou premiéra Petra Fialy je k ničemu. Že jenom servilně mlčí. Ani není unijní řešení energií, ani není řešení migrační krize. Nic. Nic. Jenom si cestujete z Bruselu do Bruselu a chodíte po drahých recepcích, kde se utrácí miliony korun za luxusní občerstvení, jak jsme se mohli dočíst i v médiích.

Takže já prostě tady bych chtěl navrhnout znovu říkám tento mimořádný bod, protože vláda za prvé teď reaguje opožděně, není to domyšlené. I policejní prezident říká, že nejsou kapacity, že na úkor toho budou chybět policisté ve 14 krajích. Migranti se tady začínají kumulovat, zůstávají tady. A jaké je tedy řešení a plán? A je potřeba si to tady jasně říct ve Sněmovně. Takže jsem chtěl vyzvat opět, protože ministr vnitra Rakušan je bůh ví kde zase, já nevím, možná zase řeší problémy ve straně s tím organizovaným zločinem, co tam mají, tak ale takže jakéhokoliv ministra, proto já rád slevím na svém požadavku, ale jakýkoliv ministr, no, zrovna je tady pan ministr Lipavský za Piráty, tak by se měl vyjádřit, jaký je tedy plán. Jaký je plán řešení té migrační vlny a té nastupující migrační krize v České republice, nelegální migrace.

Takže to je můj návrh na další mimořádný bod a prosím vás o schválení. Opět, nemusí to trvat dlouho, i když ten bod číslo dvě, ten bezesporu si bude zasluhovat i určitou diskusi, protože tam ta bezradnost je úplně mimořádná. A u toho prvního bodu - energie, tam tu bezradnost vidíme na vládě, ale bylo by dobré aspoň říct, jestli zastropujete tedy celou tu spotřebu nebo ne u těch domácností.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama