Česko-rakouské hranice v Dolním Dvořišti byly v týdnu před celostátním lockdownem průjezdné bez omezení. Na české ani rakouské straně nestál v době, kdy jsme projížděli, nikdo, kdo by třeba jen namátkově auta kontroloval. V tu dobu už platil lockdown pro neočkované, kteří v posledním půlroce neprodělali covid. Ti směli jen do práce, na nutné nákupy potravin nebo zdravotní procházky.
Žádné kontroly jsme se ale i tak nedočkali ani v ulicích rakouského městečka, a to jak přímo na náměstí, které bylo téměř vylidněné, tak ani kolem nákupního centra. Jediné místo, kde po nás vyžadovali buď doklad o očkování, nebo o prodělaném covidu v posledním půlroce, byla restaurace nad jedním z obchodů. A právě tady jsme narazili na českého pendlera, číšníka, který kvůli těžké situaci zapříčiněné covidem přišel před pár dny v Rakousku o práci.
Covid vzal českému pendlerovi práci. Hostů je málo...
„Dostal jsem výpověď k 15. listopadu,“ vypráví český pendler Miroslav Syrovátka. Důvodem je to, že do restaurace chodilo v poslední době málo lidí. Jak vysvětlil, výpovědní lhůta v Rakousku je jak ze strany zaměstnavatele, tak ze strany zaměstnance, čtrnáctidenní.
„Právě před chvíli jsme se dozvěděli, že od pondělí 22. listopadu bude lockdown i pro očkované. Tím pádem si ani nemůžu najít novou práci, protože teď mi nikdo žádnou nedá. Problém bude v této branži i po lockdownu, protože nikdo neví, co bude, kolik bude chodit hostů,“ krčí rameny Syrovátka. A vysvětluje: „Třeba tady byl vždycky frmol. Hosté si zvykli chodit už na snídani a i během dne tady bylo hodně lidí. A podívejte se teď,“ ukazuje jen na pár obsazených stolků.
Miroslav Syrovátka obsluhuje hosty. Foto: Natálie Brožovská
Problémy s kontrolou „bezinfekčnosti“ hostů prý ale nemají. Jak říká, nikomu nevadí ukázat potvrzení, že je buď očkovaný, nebo že v posledním půlroce prodělal covid. „Hosté jsou vstřícní. To není jako v Čechách, kde se někteří zlobí i na číšníka. Ten za to přece nemůže,“ říká pendler s tím, že kontroly na dodržování těchto nařízení chodí.
„Zrovna včera tady byla kontrola. Pokutu může dát jak personálu, tak i hostům nebo provozovatelům restaurace,“ popisuje Syrovátka s tím, že jako číšník může dostat pokutu až dvacet tisíc korun. Host, který se odmítne prokázat, musí počítat s pokutou kolem osmdesáti eur. Provozovatel pak může zaplatit dokonce až 4 tisíce eur.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
COVID
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: David Hora