„Je otázkou, jak zdravě a kvalitně se chudí lidé stravují. Příjmovou chudobou u nás trpí asi milion lidí a materiální deprivací, kde je jedním z kritérií vydatné jídlo alespoň obden, asi půl milionu Čechů,“ konstatuje Levíček v rozhovoru a dodává: „Mezi koncovými klienty máme i běžné seniory, kteří třeba žijí sami a v druhé půlce měsíce už jim opravdu zbývají peníze pouze na základní potraviny.“
Dalibor Levíček je původní profesí učitel a dlouhá léta byl zaměstnán jako tajemník Veterinární a farmaceutické fakulty Brno. Kromě práce ve vysokém školství působí rovněž pro Potravinovou banku pro Brno a Jihomoravský kraj, kde je aktuálně místopředsedou.
V rozhovoru vysvětluje, že principem potravinových bank je brát jídlo tam, kde přebývá a dávat ho, kde chybí. „V praxi každý den svážíme neprodané potraviny ze supermarketů a předáváme je pomáhajícím organizacím, které je už samy rozdají mezi své klienty. Spolupracujeme tak s velkými neziskovkami, jako jsou Armáda spásy nebo Charita, ale i s malými skupinami, katolickými farnostmi nebo evangelickými sbory.“
Celý rozhovor s Daliborem Levíčkem si můžete přečíst ZDE.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva