KRNAP: Kvůli suchu hrozí požáry

24.07.2022 12:29 | Tisková zpráva

Vysoké teploty a extrémní sucho, tak lze charakterizovat poslední dny a předpověď slibuje pokračování tohoto stavu i v dalších dnech. Tyto mimořádné klimatické podmínky zvyšují riziko požárů. Apelujeme proto na návštěvníky, aby se vyvarovali rozdělávání a udržování otevřených ohňů. Zároveň připomínáme, že v lesích je zakázáno i kouřit.

KRNAP: Kvůli suchu hrozí požáry
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Zvýšené riziko vzniku požáru existuje nejenom v lesích, ale i na loukách či třeba na smilkových trávnících krkonošské tundry. Zesílenou pozornost požárním rizikům pochopitelně v současné době věnují také naši strážci a lesníci v terénu. Žádáme přesto zároveň návštěvníky, aby si všímali svého okolí a hlásili jakýkoli zárodek možného požáru, kterého by si na svých cestách v Krkonoších všimli – nejlépe přímo hasičům na nouzovou telefonní linku 150 (nebo linku IZS 112), případně na pohotovostní telefonní číslo Správy KRNAP 737 211 113.

„V posledních letech se častěji než v minulosti u nejrůznějších pomníků a božích muk, včetně těch daleko od obydlených míst, objevují svíčky. Jsou mnohdy pokroucené se stopami hoření plastového obalu. Zejména v tyto suché dny je riziko, že od svíčky chytne tráva a od ní les, obrovské," říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch a dodává: "Se vší vážností proto apeluji na všechny, aby od této praxe, která konec konců představuje porušení lesního zákona, upustili a svíčky do přírody vůbec nenosili."

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí

Uvedené zákazy pramení jak z lesního zákona, tak ze zákona o ochraně přírody a krajiny. V nich je uvedeno, že platí zákaz kouření v lese, rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně v lese či ve vzdálenosti do 50 metrů od okraje lesa, rozdělávání a udržování otevřeného ohně ve volné přírodě, táboření v lese a ve volné přírodě mimo vyhrazená místa, odhazování hořících nebo doutnajících předmětů v lese a ve volné přírodě a spalování odpadů a dalších hořlavých látek na volném prostranství či jejich hromadění v blízkosti lesních porostů a polí.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…