Státní veterinární správa: Kuřecí prsní řízky z Polska obsahovaly salmonely

03.04.2019 9:04 | Zprávy

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že na českém trhu se vyskytla zásilka 510 kilogramů chlazených kuřecích prsních řízků z Polska, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely. Maso bylo od příjemce zásilky z Nového Bydžova distribuováno k dalším odběratelům, především stravovacím zařízením.

Státní veterinární správa: Kuřecí prsní řízky z Polska obsahovaly salmonely
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Maso již je po datu spotřeby a s největší pravděpodobností tak bylo zkonzumováno. Pokud přesto někdo zakoupené maso zamrazil a má ho v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde jej zakoupil.

Identifikace výrobku:
Název výrobku: Kuřecí prsní řízky b.k. a b.k.
Výrobce: DROMICO Sp. z z.o. Sp. K., Kaliszkowice Olobockie 5, 63-510 Mikstat, PL 30183902 WE
Číslo šarže: 03043
Datum spotřeby: 24. 3. 2019
Velikost šarže: 510 kg

Od příjemce zásilky, kterým byla společnost ASTRA maso, s.r.o. z Nového Bydžova směřovala zásilka kuřecích řízků k pěti dalším subjektům v Královéhradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji. Ve většině případů se jedná o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou a riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální. SVS informovala o nálezu salmonel v mase polské dozorové orgány prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.

Místa, která odebrala maso z uvedené zásilky:

SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy. Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 oC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu). Je třeba dát pozor také na riziko tzv. křížové kontaminace potraviny. Co to křížová kontaminace je a jak lze respektováním poměrně jednoduchých základních pravidel předcházet vzniku možných zdravotních problémů z jídla naleznete popsáno například na Internetovém portálu bezpečnosti potravin (ZDE).

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

17. listopad

Dobrý večer, pane Zdechovský, chci se zeptat, jak se díváte na prohlášení našeho vrcholného politika, cituji: Ne každý názor musíme respektovat a ne každý názor je stejně "hodnotný"? 35 let po revoluci je schopen toto říci do rozhovoru nás premiér? Opravdu? Svůj názor raději vyjadřovat nebudu, ale ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo vnitra: Listina základních práv a svobod nebo zákon o zániku ČSFR. Česko má nové archivní kulturní památky

22:08 Ministerstvo vnitra: Listina základních práv a svobod nebo zákon o zániku ČSFR. Česko má nové archivní kulturní památky

Seznam mimořádně významných archiválií České republiky se rozšířil o pět nových archivních kulturníc…