Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

10.05.2024 13:31 | Reportáž

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých okresních městech a nabírají na intenzitě. Shodou velkých náhod jsme se dostali na odborářský protest v bavorském Chamu, což je městečko ležící necelých 30 kilometrů od českých hranic. Kolem stovky protestujících, hlavně mladých dívek a žen, pracujících především v sociálních službách, se rozhodlo na popud odborové centrály ver.di ventilovat své problémy, jako jsou nízké mzdy nebo obavy z práce, kdy na jejich místa jsou upřednostňováni lidé z východní Evropy, včetně Česka, a nyní masivněji i z Ukrajiny.

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit
Foto: Václav Fiala
Popisek: Odborářský protest v Bavorsku

Je to tím, že zaměstnavatelé těmto cizím státním příslušníkům vyplácejí podstatně méně, než kmenovým německým zaměstnancům.

Levná cena drahé práce

Razantně se i v tomto malém okresním městě ozvala druhá největší německá odborová organizace, hned po IG Metal, která má téměř dva miliony členů. Věkový průměr protestujících byl maximálně do třiceti let. Situace se podle účastníků rapidně zhoršuje. „Máme dělat vysoce odbornou práci, následná péče je přece v nemocnicích velmi důležitá, a nemůže ji dělat jen tak někdo,“ uvedla  jedna mladá dívka, která údajně pracuje ve zdravotnickém zařízení. Její plat se nezvedl, i když náklady stouply. Naopak, vedení společnosti, která vlastní nemocnici, vyhledává zahraniční pracovníky, kterým může nabídnout o třetinu méně a oni to rádi přijmou. Není problém víkend, svátek. To podle oficiálních míst není přijatelné, ale „kde není žalobce, není ani soudce“.

Právě příhraniční oblasti jsou zaplavovány „gastarbaitry“. Například v Sasku se dokonce hovoří o tom, že by bez nich sociální péče zkolabovala. Bohaté Bavorsko je na tom o něco lépe, ale zdá se, že zaplatit své zaměstnance i tady není úplně tak, jak by se slušelo a patřilo.

Za bezpečnost se platí. Navíc

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 28107 lidí
„Jsme mladé a nemáme pořádně výhled na další roky,“ hovoří další mladá žena. „Přes všechna podpůrná opatření jsme na dně žebříčku odměňování, ale poptávka po našich službách je veliká. Rozdíly jsou nejmarkantnější mezi velkými státními nemocnicemi a malými okresními zdravotnickými zařízeními, což je mimochodem problém i u nás. Velký problém je ale také, a to je specifické pro současnou západní Evropu, bezpečnost personálu. Čím dál více jsou napadáni cizinci, je požadováno ošetřování muži a nikoliv ženami. Zdravotní screening mnohých cizinců, kteří zůstávají v SRN, je složitý a léčba dlouhodobá. Tím, jak rostou obavy personálu, roste samozřejmě i tlak na zvýšení mezd zdravotníků, pokud se pravidelně dostávají do konfliktního prostředí. Kdy to bylo v Německu vidět, aby nemocnice a další zdravotnická zařízení zaměstnávaly ochranku? Tyto peníze navíc se samozřejmě musejí někde vzít, a jednou z mála cest je snižování růstu mezd až po jejich případné zmražení.

Když něco praská ve švech…

U mladých žen je také problém najít místo ve školkách, které jsou zaplněny k prasknutí. Vládní politika upřednostňuje cizince i v tomto směru. Stejně tak se prodlužuje doba ke zdravotnímu ošetření a zákrokům, objednání se na úřadech, které se navíc neúměrně vleče. Německý systém štědré dárcovské politiky se, jak se zdá, hroutí v samých základech.

Pískáním a krátkými projevy několika regionálních představitelů odborové organizace chtěli přítomní upozornit na problémy, které ještě před covidem nebyly tak znatelné, ale nyní dokonce gradují. „Všechno se zaštiťuje bezpečností, ale zdravotnictví je přece také bezpečnost,“ konstatovala další žena. Odboráři upozorňovali i na nerovné podmínky mezi ženami a muži, malá pozornost, která je médii věnovaná problematice spokojeného zaměstnance. Levice jako i u nás nadává na veřejnoprávní média, která prý uvádějí zavádějící informace, nevěnují se konkrétním problémům. Rovněž problematika bezpečnosti je u policejních představitelů zlehčována.

(Asi) bude horké léto

Stejné podmínky v práci, pokračování poměrně štědrých výhod, které se nastavily před řadou let. To jsou hlavní požadavky odborů – a nespokojeni jsou samozřejmě i starší spoluobčané a důchodci. Proto také kolemjdoucí pečlivě poslouchali a reagovali potleskem nebo alespoň souhlasným pokyvováním hlavou.

Několik málo policistů dohlíželo na bezproblémový chod manifestace na náměstí v Chamu. Shodou okolností a neobyčejnou náhodou se celá akce konala v bezprostřední blízkosti vlající české vlajky, která je umístěna společně s dalšími, např. belgickou či švýcarskou, v horní části náměstíčka. 

„Jsme generace, na kterou se zapomíná,“ zhodnotila situaci v Německu další mladá žena, skoro ještě dívka. „Budoucnost je nejistá, všechno funguje s průtahy, ceny jsou sice drženy na uzdě, ale přesto stoupají, i když třeba jen o nějaké centy. Do toho ještě neutěšená situace s energiemi a vůbec  životní nejistota.“

„Přízemní“ problémy?

Obdobné protesty se budou pořádat i v dalších městech a ve hře je i velké společné vystoupení s dalšími odborovými svazy. Do Berlína tedy nepojedou jen zemědělci a farmáři, ale třeba také pracovníci služeb, zdravotnictvi a další. O EU se přítomní příliš nezmiňovali, i když též zde, v SRN, se kvapem blíží volby do Evropského parlamentu. Trnem v oku protestujícím je hlavně vládní trojkoalice, takzvaný semafor.  A nejnenáviděnější jsou Zelení…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

***, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseslušná občanka , 10.05.2024 14:08:43
Ať jdou pracovat do Česka a hned se přesvědčí jak jsou na tom.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

18:29 Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …