„Shodujeme se, Rusové se vyčerpali, mají obří ztráty.“ Britský analytik, který loni věštil průlom

14.05.2024 21:25 | Monitoring

Podle obranného analytika a strategického konzultanta z Velké Británie Nicholase Drummonda se „klube konsenzus“, že ruská jarní ofenziva se již vyčerpala a k tomu ruské vojsko mělo utrpět značné ztráty. Britský analytik ovšem o problémech ruské armády mluvil už v loni v srpnu, kdy předpovídal brzký rozklad ruských sil.

„Shodujeme se, Rusové se vyčerpali, mají obří ztráty.“ Britský analytik, který loni věštil průlom
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Vojenský analytik Nicholas Drummond

„Začíná se klubat konsenzus, že ruská jarní ofenziva se vyčerpala a její armáda utrpěla strašlivé ztráty. Ukrajina z větší části udržela nově obléhané území. To vše ještě předtím, než začne fungovat nová americká pomoc,“ napsal dnes na svůj účet sociální sítě X analytik obranného průmyslu Drummond navzdory zprávám, že Rusové útočící na Charkovskou oblast během nově zahájené květnové ofenzivy postupují.

Britský deník The Guardian informoval o postupu ruské armády, která „denně postupuje dál než téměř kdykoliv předtím ve válce“.

Ukrajinská Rada národní bezpečnosti televizi ABC News sdělila, že na hranicích u Charkova bojuje s 30 000 ruských vojáků, protože v důsledku těžkých bojů v regionu byly evakuovány tisíce civilistů.

Podle deníku The Washington Post je tato ruská ofenziva ještě horší než ta první. Není tak úplně zřejmé, o jakém konsenzu vojenský analytik Drummond mluví.

Úplně přesné nebyly ani jeho prognózy z minulosti, kdy upozorňoval například na problém Rusů s alkoholem či dezercí. „Mnoho ruských jednotek operuje pod plnou silou. Mají nízkou morálku, jsou špatně vedeny a mají malý nebo žádný výcvik. Ruské jednotky ukázaly, že mají jen malý žaludek na boj. Problémem je alkohol a dezerce,“ napsal Drummond na X 27. srpna 2023.

Též v příspěvku avizoval brzký průlom ukrajinské armády, který by tu ruskou rozdělil vejpůl, a znemožnil tak její zásobování: „Je možné, že UAF brzy dosáhne významného průlomu, který by rozdělil ruské síly na polovinu, což by ztížilo, ne-li znemožnilo zásobování těch, kteří by se nacházeli na západní straně případného průlomu.“

Po dosažení „významného průlomu“ předpovídal kolaps ruské armády vedoucí k jejímu ústupu. „I když se situace ruské armády zdá být nejistá, není ještě poražena,“ uvedl minulé léto.

Drummond dále uvažoval, že zabití velitele Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina způsobí „rozkol mezi vysokým vedením ruské armády“. „Lze očekávat, že se to promítne i na úroveň jednotek, což dále oslabí morálku a bojového ducha,“ dodal.

„Zatímco ruské síly slábnou a ztrácejí motivaci, ukrajinské jednotky dostávají více západního vybavení a přicházejí čerstvé síly vycvičené NATO. Ukrajinské ozbrojené síly ještě nedosáhly bodu zvratu, ale vítězství na cestě je nyní představitelné,“ uvažoval tehdy Drummond.

O pár dní později byl na konci srpna Drummond přizván na rozhovor do TimesRadio, aby vysvětlil strategický význam dobytí města Robotyne pro ukrajinskou protiofenzivu.

Zde Drummond posluchačům sdělil, že je již vidět očividný kolaps ruských sil. Znovu zdůraznil i problém konzumace alkoholu v ruské armádě, nízké morálky a špatného vedení. „Mohlo by dojít k události, kdy Ukrajina během několika dní dosáhne významného průlomu, který způsobí rozvrat a masivní ústup ruských sil,“ předpokládal vývoj situace vojenský analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

VIDEO z Mannheimu. Jen pro otrlé. Útok nožem, pak nastupuje policie

11:28 VIDEO z Mannheimu. Jen pro otrlé. Útok nožem, pak nastupuje policie

Nožem s dlouhou čepelí zranil v pátek na tržišti v Mannheimu muž s „migračním pozadím“ několik lidí,…