Proruský, populistický. Světový tisk představoval čtenářům postřeleného Fica

15.05.2024 22:16

„Slovenský populistický premiér byl několikrát postřelen při pokusu o atentát,“ píše v titulní zprávě The Washington Post. O vážném stavu slovenského premiéra Roberta Fica, který byl po postřelení převezen do nemocnice v Banské Bystrici, informuje většina nejčtenějších světových médií. Mezi nimi také britská stanice BBC, americký informační server Politico, konzervativní Fox News či německé deníky Die Welt a Die Zeit.

Proruský, populistický. Světový tisk představoval čtenářům postřeleného Fica
Foto: Reprofoto: FCB R. Fica
Popisek: Robert Fico

„Na Roberta Fica byl dnes spáchaný atentát. Byl několikrát postřelen a v současné době je v ohrožení života. V tuto chvíli je převážen vrtulníkem do Banské Bystrice, protože cesta do Bratislavy by vzhledem k nutnosti akutního zásahu trvala příliš dlouho. Rozhodnou nejbližší hodiny,“ zveřejnili na facebookové stránce slovenského premiéra jeho zaměstnanci.

O jeho kritické kondici nedlouho poté začala informovat i světová média.

„Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen a zraněn a je v ohrožení života,“ píše britská stanice BBC a následně popisuje průběh útoku, kdy byl Fico postřelen, když zdravil davy lidí před kulturním domem v Handlové, kde se konalo zasedání vlády. BBC také uvádí doposud neověřenou zprávu, že podezřelým je 71letý spisovatel a politický aktivista.

Americký informační server Politico též popsal pravděpodobný průběh útoku. Slovenského premiéra svým čtenářům představil jako „populistického premiéra“, který v září 2023 vyhrál parlamentní volby a za polarizaci politiky na Slovensku svými „proruskými výroky“ a „snahou o rozšíření státní kontroly nad médii“ čelí rozsáhlé kritice.

„Slovenský populistický premiér byl několikrát postřelen při pokusu o atentát,“ píše The Washington Post. „Fico je na Slovensku i mimo něj dlouhodobě rozdělující postavou, ale jeho loňský návrat k moci s proruským a protiamerickým poselstvím vedl k ještě větším obavám ostatních členů Evropské unie, že svou zemi ještě více odkloní od hlavního západního proudu,“ popisuje The Washington Post s tím, že po celém Slovensku se opakovaně sešly tisíce lidí, aby protestovaly proti Ficově politice.

Útok podle amerického deníku přišel v době, kdy se tři týdny před celoevropskými volbami do Evropského parlamentu rozohňuje politická kampaň a narůstají obavy, že by se v 27členném bloku mohli prosadit populisté a nacionalisté podobní Ficovi.

Stanice ABC NEWS v souvislosti s atentátem na Fica zmínila i jeho kontroverze kvůli jeho postoji vůči poskytování pomoci Ukrajině. Uvedla však, že Slovensko podle údajů shromážděných Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky přijalo do 21. listopadu minulého roku 1,8 milionu uprchlíků z Ukrajiny.

„Slovensko, země s 5,5 milionu obyvatel, která sdílí hranici s Ukrajinou, je od ruské invaze v únoru 2022 také věrným podporovatelem Kyjeva, daruje mu zbraně a otevírá své hranice pro uprchlíky prchající před válkou. Fico však vojenskou pomoc zastavil. Podle agentury Associated Press je také proti sankcím Evropské unie vůči Rusku a chce zablokovat vstup Ukrajiny do NATO,“ popisuje zase situaci na Slovensku americká konzervativní stanice Fox News.

I Fox News ve svém článku o atentátu na Fica dodává, že jeho strana SMER-SD zvítězila ve volbách s „proruským“ a „protiamerickým“ poselstvím.

Agentura AP NEWS shrnula vyjádření evropských lídrů k útoku na nejdéle sloužícího předsedu vlády v historii Slovenska.

I rakouský deník Kurier se věnoval Ficově straně, která „prosazuje Rusku přátelskou politiku a snaží se restrukturalizovat mediální prostředí“. „Během volební kampaně se opakovaně postavil proti dalším dodávkám zbraní na Ukrajinu a proti pokračování sankcí EU vůči Rusku, které mnozí Slováci považují za příčinu drahých energií a neustále rostoucích cen. Opakovaně ujišťoval, že bude zemi chránit před obnovenou migrační vlnou. Jeho odpůrci varovali, že Fico nevyhnutelně povede Slovensko směrem k Orbánovi. Jiní pozorovatelé tvrdí, že Fico je především pragmatik, který si plně uvědomuje důležitost ukotvení země v EU a NATO,“ představuje rakouský deník slovenského premiéra.

O události informovala i německá média jako Die Welt, Die Zeit či bulvární deník Bild.

Deník Die Welt například informoval i o tom, že Fico samotný před několika dny obvinil liberální opozici z vytváření nepřátelského klimatu vůči vládě a nebylo vyloučeno, že „takové klima může v určitém okamžiku vést k násilí“.

Bulvární deník Bild zase citoval slova slovenského ministra vnitra Matúše Sutaj Estoka o tom, že atentátník měl „politický motiv“. „Je to, jako bychom se ocitli na pokraji občanské války,“ citoval Bild Estoka.

Komentář ze Slovenska

Podle politoložky Anety Vilígiové z Univerzity Komenského v Bratislavě může útok ovlivnit kampaň v eurovolbách z hlediska kritiky liberálních proudů a jejich radikalizace, jak píše se v komentáři pro deník SME.

„Koaliční strany využijí útok jako nástroj k prezentaci potřeby boje proti liberalismu,“ uvedla politoložka a dodala, že EU je také organizací, která se hlásí k liberalismu.

Vilígiová dále poukázala na to, že fyzickému útoku přispívají politici, kteří šíří nenávistné myšlenky prostřednictvím svých kampaní a ve veřejném diskurzu. Dodala, že je povinností intelektuálních a politických elit zastavit takové projevy nenávisti a vulgarity. Varovala před jejich podporou, nebo dokonce schvalováním, jelikož to může mít vážné důsledky pro společnost a demokracii jako celek.

Podle politoložky je úkolem intelektuálních a politických elit, aby nenávistné projevy a vulgarity zastavily. „Říci, že toto je hranice, za kterou se nejde, kterou je třeba ve společnosti potlačit, a netolerovat to nebo to ještě více podporovat,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nový „mesiáš“ proti Orbánovi. Rozvedený s ministryní, s kufříkem nahrávek

15:44 Nový „mesiáš“ proti Orbánovi. Rozvedený s ministryní, s kufříkem nahrávek

Péter Magyar, dříve věrný příznivec maďarského premiéra Viktora Orbána, se stal hlavní postavou opoz…