Odznáček Lvího klubu pomáhá. Lékař úchyl hnutí poškodil

27.08.2011 19:59

Kauza kolem doktora Jaroslava Bartáka, přítele předních českých politiků, zpopularizovala veřejnosti dosud málo známý Lví klub. Česká odnož tohoto hnutí je jen jednou z mnoha poboček vyskytujících se po celém světě.

Odznáček Lvího klubu pomáhá. Lékař úchyl hnutí poškodil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie ČR

Ačkoli hlavní náplní klubu je dobročinná a veřejně prospěšná činnost, dnes zhrzený, bývalý prezident, Jaroslav Barták, už před časem poodhalil tajemné zákulisí klubu a přirovnal jej ke Svobodným zednářům.

Aktuálně:
Doktor "zvrhlík" Barták putuje do vazby. Zadržen na letišti

"Naši práci bych charakterizoval jako moderní zednářství, Ještě před několika lety chodil mezi nás profesor Syllaba, starý pán, kdysi býval velmistrem. Zasvěcoval nás do nejrůznějších duchovních rituálů svobodných zednářů klasických lóží. Myšlenky starých kameníků, zedníků, architektů a řemeslníků, kteří se stmelovali ve stavebních hnutích kolem katedrál, se teď v našich klubech dál rozvíjejí," uvedl před časem shodou okolností jeden ze zakladatelů lvího hnutí v Čechách Jaroslav Barták.

Sledujeme Aféry doktora Bartáka

Ten přišel o prezidentství před dvěma lety, kdy jej navrhl na vyloučení z klubu posledně zvolený prezident Andor Šándor.

"Chování pana doktora Bartáka nebylo v souladu se stanovami klubu. Pravidelně se proti nim prohřešoval, proto jsem navrhl jeho vyloučení z klubu," uvedl pro ParlamentníListy.cz bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Andor Šándor. Právě Šándora obvinil Barták ze zosnování spiknutí kolem jeho osoby a z implementace asistentky Lucie na Bartákovu cestu na Filipíny.

Psali jsme:
Žádný tajný komplot. Barták dostal padáka, tak se mi mstí

Odznáček nosím i do zahraničí

Příslušníci klubu se poznávají podle speciálního modrozlatého odznáčku zapíchnutého v klopě.

"Ano, já jej nosím nejen na zasedání klubu, ale občas i na zahraniční konference. Často tam potkáte někoho se stejným odznakem," uvedl pro redakci náměstek hejtmana Pardubického kraje a šéf tamního Lions clubu Roman Línek (KDU-ČSL).

Že by mu však odznáček pomohl k získání kontaktů Línek popírá. ,,Já jsem byl v pozici náměstka ministra pro místní rozvoj ještě před mým vstupem 1999, takže kontakty jsem nepotřeboval," vysvětluje Línek.

Prezident místního sdružení však připouští, že shodou okolností dělal zástupce jinému ,,Lvovi" dnes zesnulému hejtmanu Michalu Rabasovi.

"Ano vzájemně jsme se ve funkcích prohodili. Také jsem shodou náhod chodil na základku s Petrem Gandalovičem, což je další člen klubu. Ale nejde o žádné spiknutí, naší hlavní činností je charita, pomáháme finančně těm, kteří to potřebují," uzavřel Línek. Roční členství v klubu není úplně levnou záležitostí, stojí totiž 5000 korun.

Rozvědka nebo inteligence

Lions Club International je největší charitativní organizací světa. Ve 191 zemích má na 44 tisíc filiálek a počet členů dosahuje téměř 1,4 milionu. Hnutí bylo založeno Američanem Melvinem Jonesem a mottem organizace je We serve (|sloužíme). Za názvem se však schovává kryptogram složený z prvních písmen slov. Liberty Intelligence our Nations Safety (Svobodná inteligence- bezpečnost našeho národa. (Slovo Intelligence však může v překladu znamenat i rozvědná služba - pozn red.)

Nadace pomáhá celosvětově převážně slabozrakým, a to kvůli logu Sight first (Zrak první). Členem se nemůže stát jen tak někdo, ale při žádosti o přijetí je nutné navrhnutí už stávajícího člena.

Psali jsme:
Chování doktora Bartáka není v pořádku, soudí sexuoložka
Jsem něco jako první dáma, říká Bartákova manželka
Bůh mi to smilstvo odpustí, vyznal se doktor Barták
Lékař Barták se už jednou vyhnul trestu díky penězům

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…