„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

20.04.2024 10:25 | Monitoring

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil ve studiu České televize v nečekané nadávky. Mimo kamery si je vyměnili během vysílání v pořadu Události, komentáře sochař David Černý a Marie Foltýnová, kurátorka umění ve veřejném prostoru.

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Sochař David Černý a kurátorka umění Marie Foltýnová.

Dvě několikametrové skulptury složené z trupů stíhaček Spitfire a motýlích křídel od sochaře Davida Černého mají už za necelý měsíc „zdobit“ fasádu obchodního domu Máj na Národní třídě.

Národní památkový ústav (NPÚ) s návrhem nesouhlasil. Konečné rozhodnutí ale bylo na odboru památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy, který návrh investora schválil.

„Já myslím, že dělám sochy, které jiní nazývají kontroverzní, ale já netvrdím, že jsou kontroverzní. Jsou to dost často díla, která o něčem hovoří. Stejně jako tato instalace o něčem zcela konkrétním hovoří. A já bych rád, abychom si o té instalaci, která opravdu o něčem hovoří, promluvili, až to bude instalováno. Je to instalováno a povoleno od památkářů dočasně, na jeden rok. Je to úplně v klidu,“ hájil instalaci sochař David Černý.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50245 lidí
Marie Foltýnová, kurátorka veřejné plastiky Galerie hl. m. Prahy, má vůči té instalaci pochyby. „Z modelů Spitfirů zůstává jen část trupu a jejich křídla jsou nahrazena motýlími křídly z blíže neurčených důvodů. Jsou v duhové barvě z blíže nevysvětlených důvodů. Je uvedeno, že je to hlavně připomínka 75. výročí založení NATO a 25. výročí vstoupení Česka do NATO, ale tam já nevidím žádnou souvislost s Národní třídou, dokonce ani s obchodním domem Máj,“ řekla Foltýnová.

„Kde jste to slyšela? Kde jste tuto informací získala?“ vypálil sochař Černý na Foltýnovou, a že ona si jen „něco vycucává z prstu“, protože k této instalaci ještě nevydal žádné „resumé“. – „Je to odůvodnění odborné organizace Institutu plánování a rozvoje, který se k tomu také vyjadřoval,“ argumentovala Foltýnová.

Černý pravil, že právě odůvodnění přijde zanedlouho. „Já bych rád nejdříve ukázal hotové dílo, tak bych s dovolením počkal. Vy také chodíte do studia v kvádru, a ne ve spodním prádle, protože se doobléknete,“ řekl umělec Černý na dotaz moderátora Daniela Takáče, zda by nemohl k instalaci prozradit více předem.

„Je trošku problém, že nemůžete svou práci předem ukázat, pokud žádáte o povolení určitého objektu do veřejného prostoru, v podstatě v každé fázi toho schvalování musíte představovat ten projekt tak, jak má vypadat,“ poznamenala k tomu Foltýnová. – Černý řekl, že nerozumí tomu, proč by něco takového možné nebylo.

„Nebýt toho, že se zapšklíky podařilo Václavovi Havlovi v roce 1993 nebo 1994 umlčet, tak by místo ‚tančícího domu‘ byla stále hnusná proluka a my bychom neměli jediný kus současné moderní architektury. Naštěstí zapšklíci většinou akorát křičí, ale nic nedokážou,“ vyjevil umělec Černý.

„Galerie hlavního města Prahy se zabývá především výstavní činností. Nemůžeme sami o sobě instalovat nějakou sochu,“ uvedla Marie Foltýnová. – Černý řekl, že on žádné moderní sochy neinstaluje, a „co tam teda děláte, prosím vás?“, a že „díkes“.

Foltýnová byla během rozhovoru značně znechucena. Oba dva hosté se odebrali mimo kamery, zatímco se Daniel Takáč ještě loučil s televizními diváky. Mikrofony však ještě zachytily, jak se Černý snaží věc s Foltýnovou mimo kamery vykomunikovat.

„Jděte do prdele,“ byla zpoza kamer slyšet naštvaná Foltýnová. „Vy jděte do prdele,“ zareagoval David Černý. Moderátorovi před kamerami následně ztuhl na tváři výraz, pak už se kamery vypnuly.


Daniel Takáč takovou tečku pořadu nečekal. (Screen: ČT24)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Natálie Brožovská

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Příprava na vstup ČR do války jede naplno., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 20.04.2024 10:41:33
Místo holubic míru stíhačky? Teď už je to jasné.

|  32 |  0

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…