„K*rvy, takhle rejžovat. Vykrádání hrobů.“ Přivezli respirátory. Stát je sebral. Je zle

02.03.2021 13:42

Až 200 000 tisíc respirátorů trčí prý ve skladech celní správy, která kontroluje, zda náhodou nejsou pro uživatele škodlivé. Podle bývalého komunálního politika Žít Brno Matěje Hollana, jehož spolupracovník, bývalý zmocněnec pro boj se závislostmi Jindřich Vobořil, respirátory dovezl, je důvod jasný. Vláda nechce, aby šly levné respirátory na trh. Nouzový stav je dle něho vyhlášen jen proto, aby se mohlo krást v klidu. „Kurvy. Rejžovat na nouzovém stavu je na úrovni rabování a vykrádání hrobů,“ říká.

„K*rvy, takhle rejžovat. Vykrádání hrobů.“ Přivezli respirátory. Stát je sebral. Je zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rouška na obličej, ilustrační foto

Venku roušky, vevnitř respirátory, tak by se dala shrnout nová opatření vlády, která mají teoreticky snížit počet nakažených, i když odborníci o účinnosti těchto opatření pochybují. Že skokově stoupla poptávka po respirátorech je nabíledni a vyhlášení tohoto opatření doprovázely stížnosti, že respirátorů je nedostatek, a požadavky, že když vláda tyto pomůcky nařídila, tak je má také poskytnout.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí
S touto situací se dle Matěje Hollana, bývalého komunálního politika a dlouhodobého kritika vládních postupů, snažil něco udělat Jindřich Vobořil, ředitel společnosti Podané ruce. Bývalý protidrogový zmocněnec české vlády přes kontakty z Číny údajně zajistil dodávku 200 000 kusů respirátorů. „Za velmi nízkou nákupní, a tedy i prodejní cenu, protože nakupuje bez prostředníka,“ podotkl Hollan. Ovšem Vobořil narazil.

„Jak zareagoval stát, když zjistil, že by hrozilo, že by někdo prodával respirátory opravdu levně, aby byly dostupné pro každého? Někdo z ministerstva zvedl telefon a zavolal vedení celní správy, že následující měsíce nesmí nechat přes hranice projít ani jeden respirátor! Ať si vymyslí jakoukoliv snůšku nesmyslů, prostě se sem nesmí nic dostat,“ obviňuje Hollan Ministerstvo financí. V souvislosti s tím tvrdí, že nouzový stav není určen k tomu, aby mohl stát občanům pomáhat, ale aby mohli jeho představitelé krást ve velkém.

Respirátory, které si nechaly dovézt nejen Podané ruce, v současnosti celní správa zadržuje a tvrdí, že musí zkoumat jejich kvalitu v laboratoři. Holan namítá, že toto opravdu není něco, co mají celníci za úkol. Proč? „Tyto konkrétní respirátory mají opakovaně ověření od SUKL. Mají všechny potřebné papíry, což je to, co mají celníci kontrolovat. Ne hledat v respirátorech ‚drogy‘ nebo bůhvíco, na což tu svou malinkatou laboratoř mají. Ale ta naprosto nemá kapacitu na testování respirátorů!“ stěžuje si dlouhodobý kritik vládního postupu.

Obviňuje ministerstvo, že se jedná o cílenou šikanu, protože jinak by se kvalitou respirátorů zabýval SÚKL, a také celní správu, že poslouchá rozkazy politiků. „Kteří používají nouzový stav k jedinému, aby si mohli nakrást. A nikdo jim nesmí kazit ceny tím, že doveze respirátory několikrát levněji,“ opakuje a dodává, že minulý rok, když chtěl Vobořil importovat levně roušky, celníci si vymysleli, že každá rouška musí mít český návod a také je zadržovali.

Dle mluvčí Generálního ředitelství cel Hany Prudičové byly v tomto případě odebrány vzorky k ověření správného deklarování dovezeného zboží s údaji uvedenými na celním prohlášení, čímž se zabývá externí laboratoř, a certifikáty se ověřují u příslušných orgánů. Prý jde o to, chránit spotřebitele, protože v případě, že by například dovážené respirátory typu FFP2 a FFP3 nesplňovaly požadavky deklarované certifikáty, mohlo by být ohroženo jeho zdraví.

Ovšem tyto argumenty Hollan neuznává, považuje vyjádření za skandální a odvolává se na tvrzení Vobořila, že respirátory kupoval od výrobců, kteří jsou na světově uznávaném seznamu. „To jsou továrny, které garantují kvalitu a všichni zasvěcení to vědí přesně, ne že jsme v nějakém vakuu. Pravdivost jejich certifikátů úřady umí kontrolovat snadno. Nic se nemusí zdržovat týdny a měsíce. Toto zdržovaní jen přináší výhody nějaké konkrétní skupině,“ tvrdí Vobořil i Hollan. Podezření je tedy prý jen záminka. „Vzniklo akorát v tom, že je to moc levné, protože v tom není vysokohorská přirážka pro ty, co si furt dokola prodlužují nouzový stav, aby na to nebylo vidět,“ obviňuje Hollan a už zcela bez obalu říká: „Kurvy. Rejžovat na nouzovém stavu je na úrovni rabování a vykrádání hrobů.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…