„Krok k zavlečení ČR do války na Ukrajině.“ Znepokojení nad návštěvou Fialy a Koudelky v CIA

20.04.2024 7:23 | Monitoring

Politický komentátor Miroslav Korecký se v rozhovoru pro XTV vyjádřil, že se příliš nediví, že se návštěva premiéra Petra Fialy (ODS) v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) stala zdrojem mnoha spekulací. „U někoho to mohlo vzbuzovat dojem, že si tam jede pro nějaké notičky, to nedělá dobrou tvář této návštěvě. Nedovedu si představit, že by k nám přijel americký prezident a my ho nejprve poslali, ať si popovídá s ředitelem BIS,“ poznačil. Podivil se také, že od Fialy nezaznamenal žádnou reakci na společné zasedání vlád Slovenska a Ukrajiny.

„Krok k zavlečení ČR do války na Ukrajině.“ Znepokojení nad návštěvou Fialy a Koudelky v CIA
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Miroslav Korecký

Anketa

Vnímáte Izrael jako spojence České republiky?

23%
72%
hlasovalo: 16066 lidí
Korecký k nedávné návštěvě Bílého domu premiérem Petrem Fialou (ODS) pro pořad Podtrženo, sečteno na XTV podotkl, že ji nemohla kritizovat ani opozice. „To je samozřejmě vždy velký diplomatický úspěch,“ hodnotí.

Kromě setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem však došlo i na situace, které dle Koreckého vyvolávají nejen pochvalné reakce. „Některé ty drobnosti z návštěvy, například že jako první míří český premiér v doprovodu šéfů tajných služeb do centrály CIA, vzbuzují jisté dohady, jestli je zrovna tohle dobré aranžmá cesty nejvyššího exekutivního představitele České republiky. U někoho to mohlo vzbuzovat dojem, že si tam jede pro nějaké notičky, to nedělá dobrou tvář této návštěvě. Nedovedu si představit, že by k nám přijel americký prezident a my ho nejprve poslali, ať si popovídá s ředitelem BIS. To je prostě úplně jiná úroveň,“ komentoval Korecký výtky k tomu, že Fiala v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) s jejím ředitelem Williamem Burnsem mluvil o světové bezpečnostní situaci.

Kritiku za to premiér slyšel například od europoslance SPD Ivana Davida, který se ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil, že to vnímá, jako krok k „zavlečení Česka do války na Ukrajině“. „Je velice zajímavá skutečnost, že premiéra Fialu do USA doprovázeli představitelé tajných služeb, které se zabývají spíše diverzemi, převraty, podvratnými akcemi. Obávám se, že to je krok směrem k zavlečení České republiky do války na Ukrajině,“ řekl.

Zatímco dříve se dle něj tajné služby držely v pozadí a snažily se být skryté, aktuálně dle Koreckého šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka vystupuje jako „showman“ a „rád poskytuje rozhovory každému“.

Přijmutí Fialy v Bílém domě podle komentátora souvisí nejen s politikou, ale také s byznysem a měly mít na něj vliv také česko-americké zbrojní kontrakty. Myslí si však, že rezonovat mohlo při přijetí Fialy v rámci rychlého setkání vládní rozhodnutí o vyřazení americké firmy Westinghouse z tendru na dostavbu Dukovan.

Zdali letošní prezidentské volby v USA rozhodnou válku na Ukrajině, Korecký nedokáže predikovat, avšak doplnil, že v případě zvolení amerického exprezidenta Donalda Trumpa šance na konec konfliktu na Ukrajině je. „Trump z mého pohledu, lidsky, nějakým svým založením, je člověk, který víc spěje k nějakým řešením, i když někdy to mohou být řešení velmi překvapivá, kdy se člověk může chytat za hlavu. Ale z hlediska zahraniční politiky se mu za jeho prezidentství nedalo nic vytknout,“ hodnotil Korecký exprezidenta.

„Je evidentní, že se za Bidena vedou války a nikdo je neřeší. Nikdo tam nemá iniciativu, aby ty války směřovaly k nějakému ukončení. Trump je ranař – třeba by to na Putina platilo víc,“ hodnotí Korecký.

K válce na Ukrajině se Korecký vyjádřil také v rámci nedávného setkání slovenského premiéra Roberta Fica s předsedou ukrajinské vlády Denysem Šmyhalem, jemuž řekl, že Slovensko chce, aby se našlo mírové východisko, které bude respektovat územní celistvost Ukrajiny a odsoudil ruskou agresi proti napadené zemi. „Možná si naši lidé ani neuvědomují rozsah a rozměr tragédie, které čelíte,“ řekl také Fico ukrajinskému premiérovi.

Korecký na to zmínil, že neví o tom, že by společné jednání slovenské a ukrajinské vlády ve východoslovenských Michalovcích, kde Fico ruskou agresi označil za „hrubé porušení mezinárodního práva“ český premiér Fiala komentoval. Právě český kabinet dříve zrušil mezivládní konzultace se Slovenskem i kvůli rozdílným zahraničněpolitickým názorům.

Tvrzení Fica, že Rusové nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neodejdou z východoukrajinského Donbasu, pak Korecký okomentoval s připomenutím, že podobně se o Krymu již dříve vyjadřoval bývalý prezident Miloš Zeman. „Když v roce 2017, tuším, Miloš Zeman označil anexi Krymu za ‚fait accompli‘, tedy za nevratnou záležitost, tak byl za to strašlivě kritizován jak doma, tak v zahraničí. Ale co se stalo? Samozřejmě že Putin nevrátil Krym, naopak se vede válka o další území,“ zmínil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Samozřejmě že prdlavé zkolonizované Česko Rusko neporazí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 20.04.2024 8:42:36
ale skvěle poslouží s pomocí užitečných idiotů Američanům na schytání odvetných Ruských úderů pokud se Česko aktivně zapojí do války na Ukrajině zatím co oni budou sledovat za bukem trosky Prahy a dalších Českých měst. Pokud se nezbavíme bojovného pudlíka Fialy a dalších pejsků ovládaných CIA tak se může stát z Česka zatažené do první línie neobyvatelné území.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Ukrajinci schovaní v ČR: „Jaké dilema? Porušují zákon, máme povinnost je vydat.“

7:31 Ukrajinci schovaní v ČR: „Jaké dilema? Porušují zákon, máme povinnost je vydat.“

Ukrajinské armádě zoufale chybějí vojáci. Uprchlíci by tak podle konzervativního komentátora Martina…