„Mlčeli jsme, nyní je to za hranou.“ Hotely a skiareály se bojí, že je Blatný zlikviduje

11.12.2020 19:12

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navrhuje zakázat ubytování na horách přes hlavní zimní sezónu okolo přelomu roku. V pondělí chce vládě taktéž navrhnout přechod do 4. stupně protiepidemického systému PES. Rozhodnutí sledují s velkými obavami mnozí majitelé hotelů a skiareálů; pro některé totiž zřejmě bude bez odpovídajících kompenzací likvidační. Alespoň malou útěchu naopak mohou získat lyžařská střediska, ta by mohla pro jednodenní klientelu fungovat.

„Mlčeli jsme, nyní je to za hranou.“ Hotely a skiareály se bojí, že je Blatný zlikviduje
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí
Mnozí majitelé zimních středisek s napětím vyhlížejí start lyžařské sezóny a doufají, že vláda umožní jejich otevření. I jednodenní návštěvníci by podle Asociace horských středisek mohli pomoci. „Kdyby vláda umožnila alespoň jednodenní lyžování bez ubytování, byla by to pro nás pomoc. I za cenu toho, že by byly tržby poloviční,“ řekl pro ČTK provozovatel lyžařského střediska na Bublavě v Krušných horách Jiří Lhota. Upozornil, že jen samotné zasněžování již středisko vyšlo na statisíce korun.

Ne však všichni spatřují záchranu pouze v jednodenním lyžování. Šumavský skiareál Lipno, který je největším střediskem na jihu Čech, podle provozovatelů totiž žije z větší části z prostředků od lidí na vícedenních pobytech, které teď zřejmě nebudou možné. Podobně to vnímá i další část skiareálů.

Přestože střediska možná přijdou o část příjmů, nebudou na tom natolik špatně, jako neustále otevírající a zavírající ubytovací zařízení. Velkou finanční ranou by zákaz byl zejména pro horské hotely a chaty. Hoteliéři v největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn pokládají záměr ministerstva za likvidační. „Ve Špindlerově Mlýně z toho mezi hoteliéry vládne beznaděj, vztek a frustrace,“ řekl pro ČTK majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura. Uzavření v hlavní sezóně na přelomu roku vnímá jakožto „podpásovku“ od státu.

„Mlčeli jsme, když nám zavřeli Velikonoce, když nám zavřeli jaro, když nám zavřeli podzim. To, co ale nyní vláda předvádí, je naprosto za hranou,“ dodává majitel.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka jsou již nyní podnikatelé na konci svých sil a hoteliéři nyní doufají, pokud opět vstoupí v platnost zákaz ubytování, že dostanou kompenzace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

18:35 Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

Sýry opět podražily. A také třeba tradiční nakládaná zelenina či ovoce. Jahody jsou třeba o 20 Kč dr…