„Nebudeme vám dělat stafáž.“ Dusno nad důchody. Kupka a Kolovratník ve studiu

20.04.2024 8:53 | Monitoring

Jednání vládní koalice s opozičním hnutím ANO o penzijní reformě zkrachovala. Místopředseda sněmovního hospodářského výboru Martin Kolovratník (ANO) v Událostech, komentářích jako důvod uvedl, že zástupci vlády tvrdí, že je názor opozice nezajímá. Ministr dopravy, místopředseda ODS Martin Kupka kontroval, že koalici na názoru opozice záleží, ale v okamžiku tvrdil naprostý opak. Postoj hnutí ANO, který se blížil kompromisu, se podle něj změnil s příjezdem Andreje Babiše z dovolené. Kolovratník slíbil, že ještě přijdou tvrdá jednání.

„Nebudeme vám dělat stafáž.“ Dusno nad důchody. Kupka a Kolovratník ve studiu
Foto: ČT24
Popisek: Martin Kupka a Martin Kolovratník v pořadu Události, komentáře

Hnutí ANO nechce pokračovat v jednání o důchodové reformě, zrušilo svou účast na pondělní schůzce s prezidentem republiky a s ministrem práce a sociálních věcí. Špičky ODS deklarovaly přijetí reformy bez ohledu na jednání s opozicí. ANO odmítá zvýšení hranice věku odchodu do důchodu i změny ve valorizačním mechanismu.

Rozhodnutí hnutí ANO nejednat s vládou o penzích odmítá Martin Kolovratník nazývat útěkem. „Není to žádné utíkání od jednání. Dokonce to nevidím ani jako krach jednání opozice a koalice, je to krachem celé reformy,“ řekl úvodem opozičník.

Zdůraznil, že vláda by měla s opozicí o tak klíčových věcech jednat, v opačném případě ji opozice nebude dělat stafáž: „V roce 2018, když jsme my jako vládní koalice přinesli do Sněmovny novelu liniového zákona, tak jsme podali návrhy, pak jsme se ptali opozice, co ona na ně říká, a upravovali jsme je. A přeci podobná má být ta debata nyní; počkejme si na to, co přinese vládní koalice a jak třeba vysvětlí to, že premiér Petr Fiala ještě v listopadu 2022 říkal, že se nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu, najednou ze zvyšuje. A na to určitě budeme reagovat a budeme se o tom bavit v Poslanecké sněmovně, ale v tuto chvíli, abychom někam chodili a dělali stafáž? To přeci nemá smysl,“ dodal Kolovratník v pořadu Události, komentáře na ČT24.

„Proto pondělní schůzku v tuto chvíli považujeme za zbytečnou. Pokud zástupci vlády a ODS řekli, že to stejně nakonec prosadí bez opozice, tak pochopte, že takové jednání z našeho pohledu nyní nemá smysl,“ vysvětloval Kolovratník.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 38248 lidí
Místopředseda ODS Martin Kupka důrazně odmítl, že by dávali opakovaně najevo, že je jim jedno, co si opozice o reformě myslí a že ji prosadí i bez ní. „To jsme nikdy neřekli! Nám záleží na tom, abychom dokázali tohle důležité rozhodnutí dát dohromady společně,“ zdůrazňoval.

Premiér Petr Fiala však na nedávnem kongresu ODS prohlásil, že reformu skutečně prosadí i bez opozice, tomu už dal Kupka následně za pravdu. „I když by opozice nesouhlasila, tak to udělat musíme,“ připustil Kupka.

Kompromis byl podle Kupky přitom už na stole. „Na Hradě proběhlo jednání i se zástupci opozice, s hnutím ANO. A výsledkem bylo, že asi bude shoda na tom, že asi bude opravdu nezbytné odchody do důchodu posunout. Ale vrátil se Andrej Babiš z dovolené a najednou bylo vše obráceně, přesně naopak,“ rozčiloval se Martin Kupka, že pokud je postoj hnutí ANO takto nezodpovědný, důchodovou reformu koalice musí prosadit sama. „Asi si hnutí ANO vyhodnotilo, že některé změny by pro něj mohly znamenat nějaké negativní body, tak se jednání najednou neúčastní,“ doplnil.

Až vláda přinese své návrhy, jak zreformovat důchody, slibuje opozice tvrdá jednání. „Předpokládám, že ta jednání budou dlouhá, tvrdá a věcná. Ale je asi jasné, že v některých věcech máme principiální neshodu. Ať jsou to úpravy valorizačního mechanismu, kde trváme na tom, že by se měl vrátit o rok zpět, a stejně tak debata o zvyšování věku odchodu do důchodu, tam se neshodneme,“ zopakoval Kolovratník.

„I my jsme na tvrdá jednání připraveni,“ reagoval Martin Kupka, že jednání koalice s opozicí budou pokračovat, ale jestli na konci bude dohoda, nebo si to koalice prosadí sama, to se uvidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Důchody., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHorký , 20.04.2024 13:27:48
Za posledních třicetpět let jsem ještě nepochopil, proč pořád chtějí změnit, nebo snad zrušit důchody? Vždyť je to tak jednoduché. Stačí, aby všichni práceschopní makali, odváděli sociálná a zdravotní, nefinancovali se kde jací pobudové, žádné peníze neziskovkám, zrušit Senát, snížit peníze v PS a na ministerstvech, snížit počet zbytečných úředníků. zavést opět EET, progresivní daň a všechny banky, ČEZ a firmy, které zde vydělávají, musí platit daně u nás a zisky zde, z části investovat. A jestli to ti naši "myslitelé" ve vládě nechápou, tak ať se podívají, jak to dělali komunisté? A nikdy neměli takové dluhy, jako vlády po 89.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…