„Prosím ČT, aby se aspoň na dětech zdržela politické propagandy.“ Nejen Petr Mach je zděšen zahraniční zprávou, kterou ČT předložila těm nejmenším

10.09.2018 20:03

Informace o „lakomých Američanech“, kteří letos neposlali peníze pro palestinské školy v Pásmu Gazy, které okupují „zlí Izraelci“ (tak aspoň by mohla být viděna dětským myšlením), odvysílaná ve Zprávičkách na dětském kanále ČT, vzbudila pozornost i mezi českými politiky. „Faktem je, že Gaza je palestinská autonomní oblast, spravovaná militantní nedemokratickou vládou vojensko-politické organizace Hamás. Izrael se z ní zcela stáhl a jen se brání raketovým útokům odtud. ČT ovšem dětem vštěpuje obrázek Izraele jako okupanta a USA jako lakomce. Prosím ČT, aby se aspoň na dětech zdržela politické propagandy,“ okomentoval ji například bývalý europoslanec Petr Mach.

„Prosím ČT, aby se aspoň na dětech zdržela politické propagandy.“ Nejen Petr Mach je zděšen zahraniční zprávou, kterou ČT předložila těm nejmenším
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vestibul ČT

„Teď se podíváme do dnešních škol na Izraelem okupované území Palestiny. Její žáci se obávají, že je nebude mít kdo učit. Peníze na školství dosud darovaly bohatší západní země a rozdělovala je Organizace spojených národů. Spojené státy americké ale letos žádné peníze neposlaly. A ty teď palestinskému školství chybějí,“ zahlásil v sobotu 8. září v pořadu Zprávičky na dětském kanále České televize Jakub Voříšek. A rozjela se reportáž Blanky Závitkovské. „Sto tisíc dětí v pásmu Gazy jde do školy. Jejich ředitelé ale nemají dost peněz na výplatu pro dvaadvacet tisíc učitelů na okupovaných palestinských územích. Chybí i na financování učebnic a dalších pomůcek pro žáky,“ říká autorka reportáže. Do toho je vložen příspěvek palestinské školačky. „Rodiny nemohou koupit dětem věci do školy, knihy a oblečení. Přesto se chceme učit co nejlíp, abychom znalostmi mohli co nejlépe čelit okupaci,“ vysvětluje. Poté pokračuje v komentáři Závitkovská: „Až dosud peníze přicházely z fondu OSN. Spojené státy ale letos příspěvek seškrtaly o stovky milionů dolarů. Školáci i jejich učitelé věří, že výpadek alespoň částečně dorovnají evropské země.“

Anketa

Podporujete zdanění církevních restitucí?

92%
8%
hlasovalo: 9279 lidí
V této zprávě chybějí některé důležité informace, tak si je připomeňme. Pásmo Gazy je území při pobřeží Středozemního moře. Je to jedenačtyřicetikilometrový pás vtěsnaný mezi Egypt a Izrael, jeho šířka se pohybuje od šesti do dvanácti kilometrů. Žije zde 1,8 milionu lidí, 40 procent pod hranicí chudoby. Mezinárodním společenstvím je považováno za součást státu Palestina, kam patří i Západní břeh Jordánu. Zásadní rozdíl však mezi těmito územími je v tom, že v Pásmu Gazy vládne od roku 2007 militantní islamistická organizace Hamás, kdy vyhnala bezpečnostní složky a úředníky Palestinské autonomie, a kterou Evropská unie i USA řadí mezi teroristické skupiny. (Na Západním břehu je u moci umírněnější Fatah). V reportáži jsme se také nedozvěděli, jaké důvody vedly Spojené státy k tomu, že peníze seškrtaly.

Běs! Běs! Běs! V Gaze žádní izraelští okupanti nejsou

I proto tato zprávička vzbudila pozornost i mezi dospělými. „Pokud ČT valí dětem do hlav nesmysly o Izraeli, je za to zodpovědné vedení ČT. To znamená, že dělá svoji práci špatně. Pokud takovou propagandu přehlíží i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, i ona dělá špatně svoji práci. Za činnost Rady ČT a RRTV je zodpovědná Poslanecká sněmovna. Pokud se tohle děje, znamená to, že i ona dělá špatně svoji práci. Běs! Běs! Běs!“ napsal k těmto Zprávičkám na Facebooku Petr Štěpánek, bývalý místopředseda a člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Překladatel Martin Gust na sociální síti nejen o nedostatku peněz napsal: „To, že přitom Hamás vyplácí vrahům Izraelců doživotní rentu několikanásobně převyšující učitelský plat, ani to, že v Gaze žádní ‚izraelští okupanti‘ nejsou, se už z této srdceryvné nalejvárny nedozvíte.“

„ČT Déčko je veřejnoprávní stanice určená dětem od čtyř do dvanácti let. Pořad Zprávičky dětem vypráví o školácích z Gazy, kteří se chtěli učit co nejvíc, ‚aby mohli znalostmi čelit okupaci‘, ale jejich ředitelé nemají dost peněz na platy učitelů, protože USA zastavily dotace. Faktem je, že Gaza je palestinská autonomní oblast, spravovaná militantní nedemokratickou vládou vojensko-politické organizace Hamás. Izrael se z ní zcela stáhl a jen se brání raketovým útokům odtud. ČT ovšem dětem vštěpuje obrázek Izraele jako okupanta a USA jako lakomce. Prosím ČT, aby se aspoň na dětech zdržela politické propagandy,“ okomentoval na sociálních sítích dané téma bývalý europoslanec a expředseda Svobodných Petr Mach.

Je mi líto, že Trump nespoří nějakým racionálnějším způsobem

ParlamentníListy.cz se otázaly europoslance Jaromíra Kohlíčka (KSČM), jak se na tento americký krok dívá. „Trump, když nastoupil, tak slíbil, že sníží daně. Když snížíte daně, máte nižší příjmy rozpočtu. Nejjednodušší je prohlásit, že když snižuji v nějaké kapitole výdaje, že to není kvůli tomu, že to chci snížit já, ale že to zavinil ten druhý. A tak to takto udělal. Řekl – nechci financovat některé programy, které jsou u dceřiné agentury OSN. Proto také v jedné agentuře pozastavily USA členství. Právě z této agentury se financují programy podpory školství, v tomto případě jde o podporu školství pro utečence. Spojené státy prohlásily, že utečenci, Palestinci, jsou braní příliš široce,“ konstatoval.

„Když to trochu odlehčím, tak Trumpa chápu. Snížil daně, tak musí šetřit. Jestli šetří na správném místě, to ať si posoudí někdo jiný. Že tato zpráva byla na dětském vysílání, je kouzelný paradox dnešní doby, protože my říkáme, že ideologie do dětského vysílání nepatří. A toto je typický zvláštní způsob podání, ještě k tomu vytržený z kontextu pro děti,“ uvedl. „Dříve si vzpomínám, jak říkala babička téměř s nábožnou úctou – tohle říkali v televizi. Dnes se to spíše týká dětí. Ty jsou schopné vzít i nelogické věci. Ale je pravda, že Spojené státy některé programy velmi silně omezily, v příspěvku OSN jsou věčně ve skluzu a u některých organizací navázaných na OSN dokonce pozastavily členství. Chápu, že Trump musí spořit, a je mi skutečně líto, že nemůže spořit nějak racionálněji,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…