„To není normální.“ Zdražení kebabu v Německu. Co za tím je? Vážná slova přímo z ulice

13.05.2024 16:53 | Reportáž

Svět je naruby! Kebab v Německu je nejdražší, co kdy byl! Ta tam je doba, co se klasický Döner nebo Dürüm pohyboval pod 5 euro, respektive kolem sto korun. V poslední době v celé SRN letí raketově vzhůru – až k 10 euro. Situace je už taková, že se toto tradiční jídlo, které sem jako do celé Evropy přinesli turečtí gastarbaitři, stalo politikem. Například levicová strana Linke požaduje, aby jeho cena byla zastropována.

„To není normální.“ Zdražení kebabu v Německu. Co za tím je? Vážná slova přímo z ulice
Foto: Václav Fiala
Popisek: Kebab v centru bavorského Chamu patří k těm levnějším

Z kebabu se stalo „jídlo chudých“. Ti, kteří nechtějí nebo z náboženských důvodů nemohou klasickou sekanou, tedy „Leberköse“, která je vyráběna především z vepřového masa, mají turecký, kurdský či jiný Dürüm za nejobyčejnější jídlo, které se konzumuje prakticky denně. Odhaduje se, že v celém Německu se denně spořádá až půl milionu kebabů.

Občerstvení už není za pakatel

Prodejny tohoto občerstvení se nacházejí v centru i na předměstích, v obchodních centrech i na nádražích. Tak jako v Česku vytěsnily další druhy občerstvení a mnohdy se na vesnicích staly jedinou „čerstvou občerstvovnou“ za levný peníz. Protože jak u nás, tak i v Německu padají hospůdky jedna po druhé, je kebab a pizza jedinou hotovkou v nabídce občerstvení.

„Situace je alarmující,“ říká čelní představitel mnichovské levice Gustav Ballin. „Ceny rostou sice plíživě, ale neustále.“ A jsou komodity, které vylétly skoro z měsíce na měsíc. Právě kebab je ukázkou rychlého růstu cen. Ještě v loňském roce jste se najedli za 3 nebo 4 eura. Dnes dvakrát tolik. „To není normální,“ kontruje mladá maminka v bavorském Chamu, která si přišla ke zdejšímu prodejci pro „pravidelný“ kebab. „Je to nejlevnější cenově dostupné jídlo. Už dohání pizzu.“

Každá cena má svou mez

Vzhledem k tomu, že se cena dostává k minimální sociální částce za hodinu práce, což činí necelých 15 eur, je kebab předmětem politických vášní. Levicová strana Linke chce zastropování ceny u více výrobků. Döner by měl být prubířským kamenem.

Prodejci vysvětlují, jak jen mohou. Za zdražení kebabu mohou vyšší energie a náklady na mzdy. Klasika. K tomu také výrazná vyšší poptávka, která roztáčí spirálu hledání levných dodavatelů, kteří ale po Evropě nejsou. Cena kuřecího masa se relativně drží, hovězí je však na vzestupu a jehněčí letí nejvýše. A pak přidané nutné výdaje. Třeba náklady na platbu likvidace obalů, ty v Německu deptají především malé výrobce a prodejce. Už i prodejci sběratelských materiálů musí platit nějaká eura. Věc, kterou prosadili Zelení.

Turci proti Turkům?

Zajímavostí je, že spolkový ministr zemědělství je Turek z komunity minulých generací, kteří přišli budovat SRN, Cem Özdemir. Patří k velkým zastáncům Green Dealu, což je trnem v oku už nejen farmářům, ale postupem času i běžným občanům, od mladých rodin až k důchodcům. Únava ze současného vládnoucího „semaforu“, sdružením tří stran pod vedením premiéra Scholze, je vidět na každém kroku. „Vidím, jak se to tady zadrhává, systém jako by byl v koncích,“ říká jeden z prodejců, který nechce být uváděn. Zatímco McDonalds nebo třeba Burger King cenově nezvedají, protože jsou dostatečně ekonomicky silní, nám nezbývá nic jiného, když vstupy jsou měsíc od měsíce dražší. A lidi šetří, takže se to zhoršuje.“

Je trendem nákup v marketech a připravit si doma jídlo či svačinu? Je to tak i v Německu, ale nejen tam. Je zvláštní pozorovat, jak se obdobné problémy ukazují na obou stranách hranic. I když i u nás si kebab dáte v mnoha malých sídlech ještě pod stovku, magická hranice 100 korun je překonána. Přesto jsme stále podstatně levnější, než u našich západních sousedů. Samozřejmě, je třeba mít stále na mysli odlišné platové i životní podmínky.

Zastropování cen v Česku je téměř nemyslitelné. V Německu o tomto problému vážně uvažují i turecká politická uskupení, například levicová mládež nebo kurdské strany. Uvítali by to i uprchlíci, z nichž mnozí obracejí každý cent. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pečení chleba, tepelná úprava masa, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTomkk07 , 13.05.2024 17:49:33
chov skotu.. to vše je ohromně energeticky náročné, tedy drahé a zanechává smrtíci uhlíkovou stopu. Takže milí Němci, když nechcete levný ruský plyn a uran a volíte greendealové strany, tak se běžte napást trávy. My se bohužel svezem do pekla s váma. :-/

|  7 |  0

Další články z rubriky

Umřít za Zelenského? Ani těm, kdo Rusy nesnáší, se nechce. Expert odhalil pravdu

12:13 Umřít za Zelenského? Ani těm, kdo Rusy nesnáší, se nechce. Expert odhalil pravdu

Množí se záběry, ze kterých je patrné, že mladí ukrajinští muži utíkají před povoláním do armády. Na…