„Ukrajina? Konec hned. A covid...“ Kennedy děsí Trumpa i Bidena

30.04.2024 11:35

Na shromáždění na Long Islandu Robert F. Kennedy Jr. vystoupil s důrazem na odstranění strachu jako faktoru volebního rozhodování. Tvrdil, že mnoho Američanů volí ze strachu a jeho cesta k vítězství spočívá v přesvědčení voličů, aby nevolili ze strachu. Jeho kandidatura vyvolává strach jak v táboře Joea Bidena, tak v táboře Donalda J. Trumpa. Více hlasů by však mohl ubrat právě jemu, jak naznačují některé průzkumy. Ve svém projevu se pak skepticky vyjadřoval k vakcínám proti COVIDU-19, slovo dodal i k válce na Ukrajině.

„Ukrajina? Konec hned. A covid...“ Kennedy děsí Trumpa i Bidena
Foto: Repro Youtube
Popisek: Robert Kennedy junior - kandidát na amerického prezidenta

Synovec bývalého amerického prezidenta Roberta F. Kennedyho a nezávislý kandidát do prezidentských voleb v listopadu, právník Robert F. Kennedy Jr. s projevem vystoupil na shromáždění na Long Islandu.

Při projevu na shromáždění blízko New Yorku citoval průzkumy, které si údajně nechal v rámci své kampaně zpracovat. Ty Kennedymu ukazují vítězství ve dvou variantách: V jedné by se utkal pouze se současným prezidentem Joem Bidenem bez účasti bývalého prezidenta Donalda J. Trumpa a v druhé s Trumpem bez pana Bidena.

Kennedy se zatím dostal na volební lístky ve dvou státech a tvrdí, že má dostatek podpisů pro dalších sedm. Během svého vystoupení se pokusil zvrátit mínění Američanů, že hlas pro něj je promarněným hlasem.

„Důvodem, proč jsem pozadu, je fakt, že spousta Američanů volí ze strachu,“ řekl a dodal, že jeho „cestou k vítězství je přesvědčit Američany, aby nevolili ze strachu“.

Podle deníku Financial Times Kennedy coby nezávislý kandidát „vyvolává úzkost“ jak ve volebním táboru Joea Bidena, tak v táboru příznivců Donalda J. Trumpa jakožto alternativa, která by mohla vychýlit rovnováhu v jejich souboji.

Trump ho nedávno začal označovat za „radikálního levicového liberála“ a „nastrčeného demokrata“, který mu má zkazit šance. To i přesto, že o něm zpočátku mluvil v celku kladně.

Průzkumy navíc dle serveru Salon již několik měsíců ukazují, že Kennedy ubírá Bidenovi více voličů než Trumpovi, a to především na základě nespokojenosti demokratů s Bidenem, kteří o Kennedym kromě jeho jména věděli jen málo.

Nový průzkum NBC News navíc ukazuje, že Biden je ve dvoukolovém souboji o dva body za Trumpem, ale o dva body před Trumpem, pokud je Kennedy volitelný. V průzkumu společnosti Marist se Bidenův tříbodový náskok zvyšuje na pět bodů, pokud je na volebním lístku Kennedy. Zdá se tak, že čím více se voliči o Kennedym dozvídají, jako například to, že je odpůrcem očkování, tím více demokratů se od něj odvrací, a tím více zajímá voliče z Trumpova tábora MAGA (Make America Great Again).

Pokud zvítězí Trump nebo Biden, Kennedy řekl, že „polovina země bude naštvaná a polovina země bude samolibá“.

Podle Marist-Poll zase dosahuje až 16 %. Podle průzkumu oblíbenosti, který provedl politický web FiveThirtyEight, má na Kennedyho příznivý názor 37,7 % dotázaných Američanů, zatímco na Trumpa 42,1 % a na Bidena 39,9 %, informuje server U.S. News.

Kennedy během shromáždění v Long Islandu nadnesl řadu problémů, které Ameriku trápí: „chronické špatné zdraví, státní dluh, ‚otrávené‘ zásobování potravinami“ – o kterých podle něj jeho protivníci vůbec nemluví.

Jeho skepse vůči vakcíně na COVID-19 vzbudila před lety celonárodní pozornost. I při projevu na Long Islandu se ke covidovým opatřením a jejich dopadům vrátil. „Ať už děláme cokoli – ať už jsme udělali cokoli – bylo to špatně,“ řekl o americké reakci na pandemii s odkazem na obrovský počet obětí v zemi. „Uzavírání americké veřejnosti bylo špatné. Uzavření podniků bylo špatné,“ dodal.

Kennedy reagoval na otázky týkající se Ukrajiny s důrazem na diplomatické řešení, tvrdil, že by válku „velmi rychle“ ukončil prostřednictvím jednání s Putinem. Zdůraznil své schopnosti v jednání a odmítl obavy ohledně schopnosti vyjít s ruským vůdcem.

Kritizoval neokonzervativce za jejich podporu rozšiřování NATO a naléhal na jejich pochopení reality multipolárního světa.

Ohledně Izraele zdůraznil jeho právo a povinnost chránit občany a varoval před využitím příměří Hamásem k opětovnému ozbrojování. Kritizoval korupci palestinských politiků a vyjádřil podporu zbavení se Hamásu jako způsobu pomoci Palestincům.

Robert F. Kennedy Jr. vystudoval Harvardovu univerzitu a 9. října 2023 oznámil svou kandidaturu na funkci prezidenta Spojených států amerických, o kterou se uchází coby nezávislý kandidát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ať už ubohý Američan volí toho, toho nebo toho, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProstěj , 30.04.2024 12:55:50
vždycky volí jen bandu miliardářských oligarchů, kteří si z něj udělají jen bezprávného poskoka.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

18:35 Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

Sýry opět podražily. A také třeba tradiční nakládaná zelenina či ovoce. Jahody jsou třeba o 20 Kč dr…