Proč Ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej alkoholu právě od obsahu dvaceti procent etanolu a výše? Prodejci tomuto rozhodnutí nerozumí a uvítali by, kdyby tato hranice byla zvýšena, kupříkladu na třicet procent. Informuje o tom server Lidovky.cz.
Kdy se výroba pančovaného alkoholu nevyplatí?
„Já tu hranici považuji spíše za politické než odborné rozhodnutí,“ řekl LN Zdeněk Chromý, místopředseda představenstva společnosti Rudolf Jelínek. Nikdo z úředníků ministerstva mu zatím údajně nevysvětlil, proč hranice leží na dvaceti procentech včetně. „Pokud chtěli stanovit opravdu jasný limit s kulatým číslem, měli zakázat prodej lihovin s obsahem vyšším než dvacet procent,“ uvedl Chromý.
Firma Rudolf Jelínek vyrábí hned dva nápoje, které obsahují právě 20 procent alkoholu a jejich vyjmutí ze zákazu prodeje by firmě jednoznačně ekonomicky prospělo a podobně na tom jsou další prodejci. Pakliže se vláda snažila stanovit hranici, pod kterou se nevyplatí vyrábět pančovaný alkohol, tak ta podle Chromého leží na úrovni 30 procent.
Představitelé resortu zdravotnictví však oponují, že hranice na úrovni 20 procent byla stanovena po diskusi s odborníky. Marek Doležal z Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v této souvislosti dodává, že nebezpečné jsou jakékoli nápoje, které obsahují metanol. Všechny můžou poškodit zdraví nebo zabít, faktem však je, že nápoje s menším obsahem etanolu musí člověk vypít větší množství, aby si ublížil.
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: mp