Babiš: Očkování bude opakovaně. 2022, 2023. Takže pozor

11.04.2021 19:05

Je zde neděle a spolu s ní již pravidelný pořad premiéra Andreje Babiše Čau, lidi! Řeč byla hlavně o očkování. Babiš prý píše premiérům a prezidentům různě po světě, ale nechce o tom mluvit. Zároveň ujišťuje, že vakcín bude dost. Máme se také připravit na to, že se budeme očkovat opakovaně. Smejkal s Kulveitem údajně dávají rady, ale pozdě: „Musíme tomu nastavit nová pravidla.“

Babiš: Očkování bude opakovaně. 2022, 2023. Takže pozor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Máme naočkovaných víc než dva miliony dávek, ve středu 14. dubna otvíráme registraci pro seniory 65+ bez omezení a zítra, 12. dubna rozvolňujeme, dost zásadně. Tak prosím vás, buďte opatrní, máme tady brazilskou a jihoafrickou mutaci, tak by bylo skutečně nešťastné, kdybychom si to pokazili,“ prohlásil premiér směrem k voličům v úvodu videa.

Anketa

Je dobře, že Petr Kellner dostane in memoriam Řád Bílého lva?

56%
25%
hlasovalo: 5087 lidí

„Já doufám, že ty Velikonoce se neprojeví na epidemiologické situaci, protože všichni se už těšíme na to, že se vrátíme do normálu, a do normálu se vrátíme díky očkování a díky tomu, že budeme dodržovat ty doporučení ministerstva zdravotnictví a té expertní skupiny,“ apeloval Babiš dále na sledující. Situace podle něj není stále ještě úplně ideální a zlepšuje se pomalu. V nemocnicích stále máme podle premiéra „vysoký stav“ a na jednotkách intenzivní péče podle Babiše leží 1241 osob.

„K tomu očkování, funguje dobře. Samozřejmě, bohužel, vakcín je málo. Jak je známo, my jsme všechno objednali u Evropské komise a objednali jsme jich dost. Téměř 27 milionů vakcín. Očkování je stále dobrovolné,“ informoval Babiš s tím, že vláda má objednáno dostatek vakcín, aby do konce června naočkovala 5 milionů občanů a do září by měla být schopna naočkovat dalších 5 milionů.

„Samozřejmě se snažíme zrychlit ty dodávky. Já se nechci moc vracet k tomu, co se stalo v rámci Evropské unie. My potřebujeme více vakcín. Děláme pro to všechno, já píšu různě po světě prezidentům a premiérům, ale o tom teď nechci mluvit. Co je důležité, abychom se asi připravili, že se budeme muset očkovat pravidelně. To znamená, že ministerstvo zdravotnictví musí určit očkovací strategii už na leta 2022 a 2023.“ Očkování podle Babiše tedy funguje a jednotlivé problémy se řeší. Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger se musí dle premiéra zabývat zejména trasováním a „sekvenováním“.

„Epidemiologická situace – tam vznikl problém, který budeme řešit i dnes, a to je, že v podstatě ta skupina doktora Smejkala a pana Kulveita, se kterým jsem i mluvil, dává ta doporučení pozdě. A to není jejich chyba. My tomu musíme dát úplně jiná pravidla,“ uvedl Babiš ke spolupráci s lidmi na ministerstvu zdravotnictví.

Premiér také přiblížil, co znamená dnešní ukončení nouzového stavu. „Otvírají se okresy, děti se vrací do škol, obnovují se farmářské trhy, rozvolňují se malé obchody s dětským oblečením a obuví. Otvírají se papírnictví. Takže dáváme do pohybu obrovské množství lidí a skutečně musíme být opatrní. Musíme vnímat, že ty stavy v nemocnicích jsou vysoké, máme tady různé mutace a byli bychom strašně neradi, kdybychom museli zase zavádět opatření, která by byla proti rozvolňování. To určitě nechceme,“ snažil se ujistit občany opětovně Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …