Barevnější USA, noví Američané. A běloši... Kmoníček odhalil, co přijde po Trumpovi

15.01.2021 6:59

„Americký prezident Donald Trump z pohledu Kalifornie selhal už tím, že se vůbec kdy na planetě vyskytl,“ popsal napětí ve Spojených státech tamní český velvyslanec Hynek Kmoníček v rozhovoru pro DVTV. Budoucnost Ameriky vidí v ujasnění si prioritních voličů v souvislosti s tím, že se do půlky století stane dominantní skupinou amerických voličů barevná komunita, přičemž bílí lidé evropského původu budou podle něj i přesto nadále největšími hybateli ekonomiky. Dále pohovořil o tom, co má v plánu Trump po svém konci v prezidentské funkci či jaké změny lze očekávat v návaznosti na inauguraci Joea Bidena.

Barevnější USA, noví Američané. A běloši... Kmoníček odhalil, co přijde po Trumpovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA

Anketa

Kdo ze jmenovaných chybí ve vysoké politice nejvíc?

hlasovalo: 6032 lidí
Kmoníček hodnotí, že z pohledu Trumpových přívrženců měla končící americká hlava státu u nich selhat, že je nepodpořil v tom, „k čemu je sám vyzval“, u demokratů prý selhal úplně. „A z pohledu Kalifornie selhal už tím, že se vůbec kdy na planetě vyskytl, ruší to jejich představu, jak vypadají Spojené státy,“ komentuje slova někdejšího republikánského guvernéra Kalifornie Arnolda Schwarzeneggera, jenž Trumpa považuje za nejhoršího amerického prezidenta.

Podle Kmoníčka se Spojené státy mění každých dvacet let a vliv má na to i jejich obyvatelstvo. Podotýká, že země bude v budoucnu „mnohem barevnější“ a „mnohem méně evropská“. Upozornil, že Ameriku čeká souboj zejména o stále více dominující hispánské voliče a bílý volič evropského typu bude od poloviny století v menšině. Stále si však myslí, že bílí lidé původem z Evropy budou i nadále nejsilnějšími v rámci ekonomiky. Tato nejbohatší skupina se pak bude muset popasovat spolu s většinovými barevnými obyvateli s otázkou, kdo bude „nový Američan“.

Ústavní žalobu na amerického prezidenta Donalda Trumpa hodnotí s tím, že jde o snahu demokratů zejména o to, aby již Trump nikdy nemohl zastávat veřejné funkce v rámci americké administrativy. Podle Kmoníčka tím ale zároveň „uznávají sílu jeho hnutí“.

Pro impeachment se vyslovila většina členů Sněmovny reprezentantů včetně deseti republikánů. Pro hlasovalo 232 zákonodárců, 197 bylo proti. Ústavní žalobu nyní bude posuzovat americký senát, na posouzení však zřejmě dojde až po inauguraci nového prezidenta Joea Bidena.

Útok Trumpových podporovatelů na Kapitol český velvyslanec spatřuje jako „akci extremistů“. Říká, že se tím ukázala jedna ze skupin voličů republikánů, nejde však o jejich většinové voliče. „Ještě před dvaceti třiceti lety byste si ovšem voliče republikánů ani na vteřinu nepředstavil,“ přemítá.

Kmoníček míní, že nyní končící americký prezident bude bojovat o to, aby měl přístup k médiím, a bude si chtít založit vlastní mediální impérium. Republikánská strana podle jeho mínění Trumpa od sebe v budoucnosti úplně neustřihne, a to zejména i kvůli tomu, že má Donald Trump velkou podporu u lidí hispánského původu.

Předpokládá, že bude Biden mít odlišný přístup v rétorice k Evropě a zejména k Evropské unii. Že by Biden přicestoval do naší republiky, neočekává, myslí si, že ve svém pokročilém věku nebude chtít příliš cestovat a navíc bude nyní mít mnoho domácích úkolů.

K tomu, proč se americký prezident Donald Trump nakonec nesešel s Milošem Zemanem, Kmoníček řekl, že Američané zvolili schůzku s diplomaticky důležitější osobou, kterou je u nás premiér Andrej Babiš.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…