Brexit? To nejhorší nás teprve čeká. Petříček naznačil, o co se pokusí Česko

14.12.2019 19:20 | Zprávy

Britové dali ve čtvrtečních volbách jasně najevo, že už mají tahanic kolem brexitu plné zuby a už konečně chtějí celý proces dokončit. Jenže pokud se někomu zdá, že je vyhráno, raduje se předčasně. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček v ČT varoval, že ta složitější jednání mezi EU a Velkou Británií nás teprve čekají. A naznačil, o co bude usilovat Česko.

Brexit? To nejhorší nás teprve čeká. Petříček naznačil, o co se pokusí Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Čtvrteční volby ve Velké Británii s definitivní platností ukázaly, že brexit bude. Lídr konzervativců, který sliboval, že dotáhne brexit do konce, dostal velmi silný mandát. Naproti tomu opoziční labouristé, kteří se pod vedením Jeremyho Corbyna vyjadřovali k brexitu poněkud nejasně, utrpěli nejhorší porážku od roku 1935. Je tedy jasné, že mezi EU a Velkou Británií dojde k rozvodu.

Otázkou však je, co přijde pak? Jaké smlouvy mezi sebou oba celky uzavřou? Zavedou cla? Jak vysoká by případně byla? Jak se Britové postaví k občanům EU pracujícím na ostrově? Tohle všechno bude třeba dojednat a moc času na to už nezbývá. Harmonogram, podle něhož EU a Velká Británie postupují, předpokládá, že by tato dohoda měla být hotová za 11 měsíců. Od lednového rozchodu do konce roku 2020.

Je to relativně krátká doba, ale Britové mohli mít víc času, kdyby se dřív sami dokázali shodnout na tom, jak má vypadat onen rozvod. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček však již v České televizi naznačil, že se doba na uzavření smluv o budoucích vztazích dá prodloužit. Pro Česko je prý Velká Británie důležitá ať už kvůli českým občanům pracujícím na ostrově, tak kvůli bezpečnosti Česka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dávám Ukrajině rok, maximálně dva.“ Analytik ze slov Putina spočítal, kdy Zelenskému dojdou lidi. Úplně

16:35 „Dávám Ukrajině rok, maximálně dva.“ Analytik ze slov Putina spočítal, kdy Zelenskému dojdou lidi. Úplně

Putin v pátek nepřímo odhalil ztráty ruské armády, soudí analytik Simplicius. A to když řekl, že Rus…