Fendrych: Havel a Zeman? Jako tábor a tábor nucených prací. Zmanipulovaní Češi

14.04.2021 17:14

Komentátor Martin Fendrych ve svém sloupku pro Aktuálně.cz varuje před tím, že prezident Miloš Zeman spustil v Česku normalizaci a my aktuálně couváme do socíku. Podle něj se na podzim uskuteční klíčové volby.

Fendrych: Havel a Zeman? Jako tábor a tábor nucených prací. Zmanipulovaní Češi
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Fendrych se domnívá, že podzimní volby budou zároveň volbou mezi Východem a Západem, svobodou a autoritářstvím. „Znovu a natvrdo půjde o naši budoucnost,“ uvedl. Vyprávěl následně historku, jak se po letech vrátila do Česka jeho známá z Kanady a byla zděšená. 

„My v tom tady žijeme jako v konzervě. I když posuny od svobody k jakési podivné diktatuře nechceme, jsme na leccos zvyklí, už nám to ani nepřijde, což je chyba. Ale když se sem vrátí někdo, kde odešel v roce 1992, má pocit, že si spletl stát, že se octl 'v jiné zemi'. Je zvláštní, že 30 let ve svobodě vyústilo ve velmi rozšířenou lhostejnost ke svobodě, v lhostejnost k obyčejné slušnosti,“ poznamenal Fendrych.

„Vulgární prezident, který nadává celým skupinám občanů a zhlíží se v autoritáři Putinovi a v komunistovi Si Ťin-pchingovi. Srovnejte si Zemana s křehkým dramatikem Havlem. Ne, že by Václav Havel nedělal chyby, ale pracoval usilovně pro náš návrat na Západ a pro znovuzrození občanské společnosti, pro to, abychom se odvrátili od své totalitní minulosti,“ dodal s tím, že došlo k neskutečnému sešupu.

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí
„Porovnávat Havla se Zemanem nelze, jiné světy. Je to asi jako srovnávat skautský tábor s táborem nucených prací. Společné mají jen to, že jde o tábory, stejně jako oni dva mají společné jen slovo prezident. Havlovi tleskal americký Kongres, Zemanovi netleská nikdo, ani Putin, ani pan Si,“ míní Fendrych, že ani Česku dnes nikdo netleská. 

„Situace se (s výjimkou volebních preferencí, ty nyní vyhlížejí nadějně) stále zhoršuje. Proč? Nouzové stavy a pandemický zákon občany zahnaly do pasivní pozice. Neexistuje politika coby agora, prostor debaty a střetu. Sejmutí Blatného a Petříčka nikdo s nikým nedebatoval, nevysvětlil. Dva přijatelní ministři celkově nepřijatelné, v pandemii mimořádně neschopné vlády prostě vyfičeli, a nic. Zíráte, jak se to zhoršuje, jak si dělají, co chtějí, jak si Zeman dělá, co chce (nebo co mu Rusové diktují), a říkáte si: nová normalizace, nový sešup z toho, kam jsme došli, zpátky do smradu a bahna. Proč se to děje? Lidé masivně volili Babišem vlastněné ANO a v přímé volbě podruhé zvolili Zemana. Miliony voličů byly lhostejné k budoucnosti téhle zemičky. Nechaly se manipulovat, odmítaly myslet,“ poznamenal dále Fendrych, že chybí demonstrace i občanské burcování.

„Pandemie zabránila masovému shromažďování a najednou potichu vyklouzáváme z demokracie, vypadáváme ze Západu. Je fascinující a pekelně nezdravé, jak stát ovlivňuje jeden nemocný, mstící se člověk, který nedokázal Havla překonat pozitivně, tak to dělá aspoň v negaci, hlavou dolů. Daří se mu znehodnotit, zašpinit, znechutit vše, čeho jsme dosáhli. Na podzim nás čekají zlomové volby. Budeme vybírat mezi Západem a Východem, mezi svobodou a autoritářstvím, mezi parlamentní demokracií a pseudoprezidentským systémem. Více než jindy půjde o budoucnost téhle nešťastné, slabé země, která se kvůli Zemanovi stala ideálním pokusným prostorem pro Rusy,“ uzavřel Fendrych.

 

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …