Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

08.05.2024 19:00 | Monitoring

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka po roce opět povýšil. Ve středu jej prezident Petr Pavel na návrh vlády povýšil z hodnosti brigádního generála na generálmajora a mnozí politici z vládní koalice za to šéfovi BIS zasílají své gratulace. Radost vypukla také v TOP 09 a šéfka strany Markéta Pekarová Adamová píše, že je dobře, že se Koudelkovi „dostává zadostiučinění“ po dlouhých letech, kdy byl podle ní „trnem v oku Miloše Zemana“. Zároveň však zaznívá predikce, že dvě pěticípé hvězdy na Koudelkově ramenou „nejsou zadarmo“.

Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“
Foto: BIS
Popisek: Michal Koudelka

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 27511 lidí
Rok poté, co byl Michal Koudelka jmenován brigádním generálem, se šéf české kontrarozvědky dočkal dalšího povýšení a prezident Petr Pavel jej ve středu na Pražském hradě na návrh vlády povýšil do hodnosti generálmajora, a na novou hodnost tak ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) čekal mnohem kratší dobu než na své předešlé povýšení, které předtím bývalý prezident Miloš Zeman sedmkrát v řadě odmítl.

Povýšení Koudelky do generálské hodnosti se u exprezidenta Zemana snažil dříve prosadit bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), avšak Zeman tento krok několikrát odmítl. „My na to máme jiný názor. Pan Koudelka si hodnost generála zaslouží,“ komentoval během svého působení v premiérské funkci Babiš neúspěšné přesvědčování tehdejšího prezidenta Zemana. O stejné povýšení Koudelky se posléze snažil i současný ministerský předseda Petr Fiala (ODS), ale i on u Zemana narazil.

Bývalý prezident si několikrát stěžoval na to, že není spokojen s Koudelkovou prací, a Bezpečnostní informační službu (BIS) označil v roce 2018 za „neschopnou“ či za „čučkaře“. „Když budou plácat o tom, že se to tu hemží ruskými a čínskými špiony, a přitom za šest let nedokázala chytit byť jen jediného, tak je to plácání,“ ohodnotil tenkrát Zeman práci BIS v rozhovoru pro TV Barrandov.

arm. gen. v.v. Ing. Petr Pavel, M.A.

  • BPP
  • Profil není převzatý, články vkládá redakce.
  • prezident České republiky

Brigádním generálem se tak Koudelka stal až poté, co na Hradě Zemana vystřídal současný prezident Petr Pavel. Po současném povýšení do hodnosti generálmajora Koudelka poděkoval za ocenění práce své a svých podřízených a připomenul, v jaké bezpečnostní situaci se dnes nacházíme.

„Situace ve světě je mimořádně napjatá a týká se nás víc, než bychom si přáli. Je tedy logické, že dnes k bezpečnostním složkám s důvěrou a očekáváním hledí občané naší země více než kdykoliv v minulosti. Chci tady za zástupce armády a bezpečnostních sborů jasně říci a ubezpečit českou  veřejnost, že jsme připraveni dostát naší přísaze a udělat vše, co je v našich silách, aby Česká republika zůstala i nadále  jednou z nejbezpečnějších zemí světa a příjemným místem k životu,“ řekl Koudelka na Pražském hradě.

Za své povýšení poté sklidil gratulace od řady vládních politiků. Srdečně šéfovi BIS gratulovala také předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Bezpečnostní informační služba pod jeho vedením dlouhodobě odvádí výbornou práci – mimo jiné odhalila ruské agenty, kteří stáli za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích. Ostatně právě pro odhalování vlivových operací Ruska a Číny byl dlouhá léta trnem v oku Miloše Zemana. Je dobře, že se mu teď dostává zadostiučinění,“ komentovala.

„Konečně! Málokdo si to tak zaslouží!“ oslavil Koudelkovo povýšení také europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Koudelka generálmajorem! Hezky pěkně,“ sdílel se srdíčkem rovněž europoslanec a předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.

A radost neskrývala také poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová, která na začátku tohoto týdne skončila v pozici ministryně pro vědu, výzkum a inovace. „Dnes byl povýšen ředitel BIS Michal Koudelka do hodnosti generálmajora. Toto ocenění si bezesporu zaslouží za dlouhodobou ochranu bezpečnostního zájmu naší země,“ sdělila.

Zároveň však zaznívá predikce, že povýšení Koudelky není jen tak. „Už brzy proto čekejme další velká Koudelkova odhalení, která buď odhalí dávno známé, nebo vůbec nic. Ani hvězdy na ramenou nejsou zadarmo,“ predikuje komentátor Petr Holec po zprávě, že Koudelkovi na ramenou přibyla hvězda navíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Radek Kotas

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 08.05.2024 19:40:47
Ocenění, které jsou bezcenná. Na tohle si potrpěli komunističtí papaláši, ale především jihoamerická vojenská junta, kdy byl každý druhý generál a doslova každý měl hruď (nebo pupek) plnou všemožných (a také bezcenných) medailí. Koudelka nikdy nic neodhalil. Akorát vždy jednou za čas (hlavně když se to hodilo ušákům, nebo když Pětihnus potřeboval odvést pozornost od svých skandálů) přišel s nějakou báchorkou. Nikdy nic neodhalil a nikdy z těch svých báchorek nic nedoplnil důkazy. A i kdyby ta báchorka s ruskými agenty z Vrbětic byla pravda, tak je to na jeho vyhazov a ne na povýšení. Smyslem Koudelkovy práce má být podobným akcím předcházet. Tady přišel Koudelka sedm let s křížek po funuse. Navíc jak sám přiznává, tak na tom “odhalení” měla velkou zásluhu CIA. Za co proboha tedy dostal to ocenění? Ale co, všichni moc dobře víme, za co ta ocenění dostal.

|  24 |  0

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…