Na rozvolňování zapomeňte, zní z hygieny. Některé kraje jsou na tom výrazně hůře než jiné

26.11.2020 17:42

Rozvolnit, nebo nerozvolnit? Toť otázka. Navzdory celkovému poklesu nově nakažených se epidemii koronaviru stále zdolávat nedaří. Z toho důvodu se hlavní hygienička Jarmila Rážová nechala slyšet, že nebudou-li se vyvíjet počty lidí pozitivních na covid-19 lépe, nedoporučí další rozvolňování. Píše to server iDNES.cz.

Na rozvolňování zapomeňte, zní z hygieny. Některé kraje jsou na tom výrazně hůře než jiné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jarmila Rážová, hlavní hygienička ČR

O tom, že by se s rozvolňováním opatření nemělo spěchat, hovořil již včera ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Dnes ráno pak byl velmi opatrný i premiér Andrej Babiš (ANO). Stejně tak jsou „při zemi“ i hlavní hygienička Jarmila Rážová a šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek.

Důvodem je vážnější situace v některých krajích. „Zhruba šest až sedm krajů je z hlediska systému PES spíše na úrovni pátého stupně,“ nechala se slyšet Rážová při jednání s hejtmany. Zároveň dodala, že nebude-li situace lepší, nedoporučí ministrovi zdravotnictví další rozvolňování. 

Obdobně hovoří i Ladislav Dušek, který vnímá rozdíly mezi regiony jako alarmující. V řeči PSA jde o rozmezí skóre mezi 47 až 77 bodů. „V některých regionech situace osciluje na hraně potenciálního rizika,“ uvedl Dušek. Jde například o Vysočinu, východní Čechy nebo Karlovarský kraj.

Na to, aby se přešlo do stupně 3, a otevřely se tak například obchody, však apeluje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Obchodníci podle jeho slov totiž bojují o přežití.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …