Nechte lidi žít, řekl rektor UK Zima. Chce být prezident? ptá se profesor Hořejší

06.01.2021 10:45

Imunolog Václav Hořejší ostře zkritizoval rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu za to, jak se před pár dny vyjádřil ke koronaviru. Zima prohlásil, že je čas přestat lidi strašit, otevřít školy a především mladé lidi nechat žít.

Nechte lidi žít, řekl rektor UK Zima. Chce být prezident? ptá se profesor Hořejší
Foto: Repro Facebook
Popisek: Profesor Tomáš Zima

Rektor Univerzity Karlovy a lékař Tomáš Zima se už od jara netají tím, že se proti koronavirovým opatřením vlády staví kriticky. Zatímco v březnu loňského roku považoval za správné, že vláda prudce dupla na brzdu, na přelomu jara a léta už spolu s dalšími osobnostmi volal po rozvolnění opatření a zdůrazňoval, že se s virem musíme naučit žít.

Anketa

Má vláda otevřít horská lyžařská střediska?

62%
hlasovalo: 17967 lidí

„Současná reakce na koronavirus je dána i obrovskou medializací. Dříve se o daleko větších infekcích prostě nevědělo, protože se o nich neinformovalo. Ptám se novinářů, proč nepíší o tom, že na světě ročně zemře 1,4 milionu lidí na průjmovitá onemocnění a 1,3 milionu na tuberkulózu, ačkoli vakcínu známe desítky let? O tom v médiích najdeme zmínku jen výjimečně. Čína, přenos z netopýrů, jisté tajemno, to všechno je mediálně přitažlivější než ‚obyčejná‘ chřipka, na niž také umírají desetitisíce lidí ročně. Přijdou další pandemie a zdravotnické systémy na to musejí být připraveny,“ upozorňoval Zima v rozhovoru pro Deník.cz již 19. dubna.

To, že se s koronavirem musíme naučit žít, zdůraznil znovu v rozhovoru pro Seznam Zprávy, který poskytl minulou neděli.

Řešení, že lidi zavřete, nikam nevede. Řada seniorů v domovech s pečovatelskou službou se ocitla ve ‚vězení‘. Bez sociálních kontaktů. To je velmi poškozuje na duši. Kontakty se seniory měly být zachovány – alespoň v rouškách a respirátorech,“ prohlásil rektor v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Mladí lidé by se podle pana rektora měli setkávat a promořit se, vytvořit si protilátky přirozenou cestou. Zvlášť, když u většiny mladých lidí nemoc covid-19 probíhá bez větších komplikací.

Zima se také domnívá, že teď už je třeba lidi přestat strašit. Vystrašenost společnosti totiž považuje za vůbec nejhorší jev celé epidemie.

„A ta je vůbec nejhorší. Když se řekne, že se něco stane v nějaký den, tak se na to můžete připravit. Ale my jsme vstoupili do roku 2021 s tím, že vůbec nic nevíme. Jsou zavřené školy – a kdy se otevřou? Budu si moci zajít s kamarády na pivo? Budu moct jet na hory lyžovat? Budu moct jet na dovolenou – zimní či letní – a kdy? Vrátím se z dovolené? Uvidím své příbuzné? Kdy vše zase zavřou? Viděl jsem teď někde titulek: ‚Zbraň si koupit můžu, pastelky ne. Nerozumím tomu.‘ A já také ne,“ zdůraznil Zima.

Když si tato slova přečetl imunolog Václav Hořejší, neudržel se.

Včera (3. 1. 2021) vstoupil rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima razantně do nového roku. Ve svém rozhovoru pro Seznam Zprávy se přihlásil k absurdní a celosvětově zdiskreditované myšlence „promořování“ (v jeho terminologii „přirozené imunizace“) mladší části populace,“ rozzlobil se Hořejší na blogu serveru Aktuálně.cz.

Poté si Hořejší položil otázku, zda náhodou mluví Zima tak, jak mluví, kvůli své možné kandidatuře na prezidenta. Teoreticky je možné, že si tak připravuje prostor pro oslovení širšího pole voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …