Nedělají nic a stejně jim odchází voliči... Kalousek se bavil nad čísly pro Fialu

07.05.2024 18:22 | Monitoring

Miroslav Kalousek dlouhodobě upozorňuje vládu Petra Fialy, že neplní své smělé plány na uzdravování českých veřejných financí. Zákulisní zvěsti mluví o tom, že se vláda bojí, že by razantními nepopulárními kroky přišla o voliče. Pohled na průzkumy veřejného mínění ale podle Kalouska ukazuje, že vláda přišla o voliče, i když dále zadlužuje zemi.

Nedělají nic a stejně jim odchází voliči... Kalousek se bavil nad čísly pro Fialu
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Kalousek ve veřejném prostoru pravidelně tepe vládu za to, že neplní své cíle na konsolidaci veřejných financí. Trnem v oku je mu například schválený rozpočet na letošní rok, který počítá s obrovským schodkem.

„Letošní rok je prvním rokem od roku 2019, kdy nejsou rozpočtovány žádné mimořádné výdaje (covid, kompenzace energií). Předpokládá se mírný růst a mnohem nižší inflace. Prostě ‚normální ekonomické časy‘. Přesto do něj vstupujeme se schváleným deficitem centrální vlády 270 miliard.

To je vážný strukturální problém, příznak vážné nemoci. Označovat takový stav jako ‚zdravé veřejné finance‘ je nejen nepravdivé, ale i neodpovědné a nebezpečné. Vyvolává to dojem, že problém vlastně neexistuje a není třeba ho nějak zásadně řešit. Jeho neřešením se přitom odsuzujeme k fatálním důsledkům,“ napsal Kalousek v jednom ze svých tweetů.

I přesto, že vláda nečiní razantní úsporná opatření jako Kalousek v době, kdy byl ministrem financí, vládní strany ve volebních průzkumech nadále padají. Podle nejnovějšího průzkumu agentury Median by se do Poslanecké sněmovny vůbec nedostaly TOP 09 a KDU-ČSL, které by shodně obdržely jen 3,5 % hlasů. Druhou ODS by pak volilo jen 13 %, zatímco první ANO má obrovský náskok a téměř 33 % voličů.

Do Poslanecké sněmovny by se z vládních stran dostali také Piráti (10 %) a Starostové (8 %). Kolem 10 % se dlouhodobě pohybuje SPD. Žádná další strana včetně SOCDEM (4,5 %), KSČM (3,5 %) nebo stran PRO (3 %) a Trikolora (1,5 %) by se do Sněmovny nedostala.

Trvalý pokles obliby vládních stran komentuje na Facebooku Kalousek, podle nějž vláda špatně hospodaří ve strachu z odchodu voličů, kteří ale stejně odcházejí. „Nad těmito průzkumy mi vždy zní v uších věty mých bývalých kolegů z vládních stran: ‚Kdybychom šetřili státní výdaje a dělali reformy tak, jak jsme slibovali, přišli bychom o voliče.‘

Nezdá se ale, že by voliči nějak zvlášť oceňovali neochotu dát státní rozpočet do pořádku. Přicházet o voliče proto, že jsem udělal kus nevděčné, ale nezbytné práce, s tím se ještě dá žít. Ale přicházet o ně proto, že jsem pořádně neudělal nic, to už hodně bolí…,“ reagoval ironicky Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co byste od ukrpremiéra Fialky chtěl? Zatím s potměšilým úsměvem snáší nesouhlas národa., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehbman , 07.05.2024 18:39:30
A asi je tak málo talentovaný, že i neuvědomuje pozdější přechod nesouhlasu v nenávist a až jej voliči vykopou, bude chodit kanálama.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…