Odbory zrušily demonstraci, chtějí klidnit vášně. Správný krok, vzkazuje Fiala

17.05.2024 14:20 | Monitoring

Odboráři se rozhodli neeskalovat po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica napětí ve společnosti a zrušili demonstraci, která byla plánovaná na úterý 21. května. Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil, že tímto rozhodnutím odbory přispějí ke zklidnění situace.

Odbory zrušily demonstraci, chtějí klidnit vášně. Správný krok, vzkazuje Fiala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Odboráři z největšího svazu OS KOVO zrušili svou účast na demonstraci, která se měla uskutečnit 21. května v Praze. „OS KOVO se rozhodl nezúčastnit se demonstrace v úterý 21. května v Praze. Důvodem je vážná situace a napětí, které nejen ve slovenské společnosti způsobil ozbrojený útok na předsedu vlády SR Roberta Fica,“ oznámil šéf odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.

Odborová centrála ČMKOS toto rozhodnutí kováků následovala a nakonec zrušila celou svolanou demonstraci původně na pražské Malostranské náměstí. 

Odbory uvedly, že tím chtějí přispět je zklidnění situace po středečním pokusu o atentát na slovenského premiéra.

Premiér Petr Fiala (ODS) na sociální síti ocenil, že se protivládní protesty nebudou konat: „Oceňuji, že odbory zrušily ohlášený protest a chtějí tím přispět ke zklidnění společnosti. Je to nyní správný krok a věřím, že bude znamenat i návrat k jednacímu stolu,“ napsal Fiala.

 

 

Původně chtěly odbory na 21. května svolávat protest kvůli změnám v zákoníku práce a důchodech. „Po sametové revoluci jsme vykročili směrem, který nás měl přibližovat k vyspělým zemím Evropy. Dnes jsme svědky toho, jak nás vláda vede opačným směrem. Zásadně nesouhlasíme se změnami v zákoníku práce a v oblasti důchodů,“ uvedly odbory začátkem května na svém facebooku.

Konkrétně kritizovaly prodlužování věku odchodu do důchodu, se kterým zase počítá důchodová reforma. „Je nepřijatelné, aby se věk odchodu do důchodu zvyšoval do nekonečna. I proto, že v české společnosti činí věk dožití ve zdraví jen něco málo přes 61 let,“ napsaly na facebooku.

Dodaly, že čeští zaměstnanci odpracují ve srovnání se zaměstnanci vyspělých zemí Evropy za svůj produktivní věk mnohem více času. Propouštění bez udání důvodu podle odborářů ještě více zhorší situaci zaměstnanců a také otevře dveře diskriminaci. Zaručené mzdy podle ČMKOS zohledňují náročnost práce a jejich zrušení není fér. „Odmítáme politiku levné pracovní síly,“ napsaly na facebooku.

Prodloužení zkušební doby pak podle nich zvýší nejistotu pracujících a zkrácení výpovědní doby způsobí komplikace v hledání nového zaměstnání.

Naposledy odbory uspořádaly na Václavském náměstí v Praze protivládní demonstraci v říjnu roku 2022 s názvem Pět minut po dvanácté. Ve výsledku byla však fiaskem, jelikož účast lidí nebyla vysoká.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

O jakých odborech to píšete ?? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemuž v letech , 17.05.2024 14:58:17
V této zemi odbory neexistují . Je to jen banda velmi dobře placených podržtašek . Kdyby tu odbory fungovaly , tak už je dávno generální stávka .

|  11 |  0

Další články z rubriky

Zeptali se poslanců, kolik je oxidu uhličitého ve vzduchu. Jandejsek o nesmyslech zeleného údělu

8:46 Zeptali se poslanců, kolik je oxidu uhličitého ve vzduchu. Jandejsek o nesmyslech zeleného údělu

„Obrovské betonové plochy u prodejních a skladovacích megastaveb, asfaltová parkoviště, suché lesy z…