Prymula káral z novin: Lidé opatření nedodržují. Před prázdninami prý měl důrazněji vyžadovat roušky

03.10.2020 13:39

Ministr zdravotnictví Roman Prymula poskytl rozhovor Právu. Reprodukční číslo se podařilo srazit, ale pozitivních je pořád příliš. Příští týden nás neminou další opatření, dle něho proto, aby se Česká republika vyhnula úplnému uzavření. A lidé restriktivní opatření sice pořád obcházejí, ale jsou ukázněnější než dříve.A bude chodit Mikuláš? Poběží se ještě někdy maraton?

Prymula káral z novin: Lidé opatření nedodržují. Před prázdninami prý měl důrazněji vyžadovat roušky
Foto: Screen Youtube
Popisek: Profesor Roman Prymula na konferenci WAidid v Miláně v roce 2016

Anketa

Má vláda na žádost Prymuly vyhlásit nouzový stav?

61%
39%
hlasovalo: 12338 lidí

Na otázku, zda jsou tedy opatření vůbec účinná, když přírůstek pozitivně testovaných případů nákazy koronavirem byl ve čtvrtek rekordní, 3494 lidí, ministr odvětil: „Takto se to nedá hodnotit. Přijímali jsme základní opatření, která měla srazit hodnotu reprodukčního čísla R (číslo, které ukazuje, kolik lidí může nakazit jeden nemocný) z 1,59 dolů, a to se nepochybně povedlo. Teď jsme mezi 1,2 a 1,3. Opatření ale logicky nebyla taková, že by číslo R srazila až pod 1. Proto je tu nový balík, který souvisí s nouzovým stavem a který bude od pondělí.“ Ministr ještě dodal, že pokles reprodukčního čísla je dobrým znamením, ale musí se udělat maximum pro zamezení komunitního šíření.

Na dotaz, proč to číslo R tak moc stouplo, Prymula řekl: „V populaci je mnohem větší počet pozitivních osob, než tomu bylo v dubnu nebo v květnu. K nárůstu zřejmě došlo během prázdninových měsíců, kdy tu nebyla opatření, která by tomu bránila, včetně používání roušek a dodržování elementární vzdálenosti. Proto se postupně vytvořila velká skupina osob, které byly pozitivní a neměly klinické příznaky.“

Účinek nových opatření by se měl projevit, dle Prymuly, během 14 dní od zavedení. Na otázku, zda se ministrovi zdá, že lidé opatření nedodržují, odvětil: „Ten pocit mám, i když musím říct, že se to výrazně zlepšilo. Když jdu po městě, vidím řadu lidí, kteří nosí ochranné pomůcky i na místech, kde se to nevyžaduje. Ale během prázdnin se lidé v ČR ve srovnání se zahraničím chovali odlišně. V Německu dodržovali opatření poměrně přísně. Nošení roušek, registrace v restauracích atd.“ pokáral Čechy Prymula.

Letní rozvolňování bylo, podle něj, moc rychlé: „Z dnešního úhlu pohledu to chyba nepochybně byla, ale je třeba si přiznat, že národ byl takto nastaven. I já jsem měl být důraznější a vyžadovat roušky.“

Redaktor poté naznačil, že nedodržování opatření může být následkem nedůvěry v politickou reprezentaci a její špatné komunikace s občany. „Za největší problém považuji, že se v posledním období vyrojila spousta lékařů, kteří ale nebyli odborníky v inkriminovaných oborech, jako jsou virologie a epidemiologie, a ti tu prezentovali své názory,“ řekl ministr, s tím, že se pokusí komunikovat s veřejností jasněji. Zátěž na zdravotní systém se, dle jeho slov, bude neustále zvyšovat.

Z přehlcení zdravotnického systému má Prymula právě největší obavy: „Každý vážně uvažující jedinec tyto obavy musí mít. Musíme udělat vše, aby se to nestalo. Teď kapacity mobilizujeme, máme dispečink, který je online monitoruje. V rámci nouzového stavu (vyhlášen je od pondělí 5. října na 30 dní, pozn. red.), což je určitá výhoda, můžeme zapojit nejen kapacity přímo řízených a krajských nemocnic, ale i soukromých,“ prohlásil ministr. Dodal, že kapacita je vysoká a vlastně ani teď není zaplněna. Neopomněl ale postrašit možným tragickým budoucím vývojem.

Dále Prymula prohlásil, že pokud bychom se dostali na čísla nakažených, která mají třeba v Izraeli, nebyla by jiná cesta, než celou zemi opět zcela uzavřít, i ohledně ekonomiky. „Každopádně děláme  vše, abychom se tomuto scénáři vyhnuli. Nikdo tady nechce a nemá zájem na tom, aby se opakoval jarní scénář,“ ujišťoval ne příliš přesvědčivě Prymula.

K možnému uvolňování přistupuje Prymula zatím nepřátelsky: „Nechci předjímat, protože nejsme na počtech, ze kterých bychom se mohli veselit. Zatím stále jdeme nahoru. Uvolňovací opatření přijdou teprve tehdy, až budeme na cestě z kopce.“

Na dotaz, zda se nechá při vydávání opatřeních ovlivňovat politikou, ministr řekl, že politika může zasahovat do opatření, která by nějakým způsobem poškozovala ekonomiku. Na druhou stranu ale prohlásil: „Na rovinu musím říct, že za opatřeními, která vyhlásíme, si budu stát plnou silou.“

Prymula taky nově tweetuje. Umísťuje na sociální síť tzv. videotweety v nich odpovídá na dotazy uživatelů. „Pokud čert a Mikuláš půjdou ve skupině s mnoha anděly, tak se může stát, že k vám nedorazí,“ říká v jednom z nich Prymula.“ Reagoval tak na reakci uživatele, který snad v nadsázce napsal, že jeho syn doufá, že Prymula zakáže chodit čertovi a Mikulášovi k dětem.

Přišla i třeba otázka, jak je to s běžeckými závody. „Potřebuju vědět, jestli pokračovat v přípravě na půlmaraton, nebo jestli se můžu jít dneska nadlábnout do KFC,“ zeptal se ho uživatel Jiří Vítek. „Já bych se určitě nadlábl, protože půlmaraton je dlouhý a mohl byste padnout vyčerpáním. Ale já si myslím, že zatím půlmaratony můžeme běhat“ obrátil opět s humorem Prymula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeptali se poslanců, kolik je oxidu uhličitého ve vzduchu. Jandejsek o nesmyslech zeleného údělu

8:46 Zeptali se poslanců, kolik je oxidu uhličitého ve vzduchu. Jandejsek o nesmyslech zeleného údělu

„Obrovské betonové plochy u prodejních a skladovacích megastaveb, asfaltová parkoviště, suché lesy z…