USA: Atletka předběhla ostatní závodnice. Byl to totiž muž. Diváci bučeli

20.05.2024 6:12 | Monitoring

Jen několik týdnů poté, co středoškolačky v Západní Virginii čelily vyloučení z atletických závodů kvůli odmítnutí soutěžit proti transgender sportovci, jímž byl biologický muž, USA řeší další kauzu týkající se zařazování transgender atletů do kategorií žen. Středoškolskou šampionkou v běhu na 200 metrů se totiž v Oregonu stal transgender běžec Aayden Gallagher. Ženy mu nestačily o dvě desetiny sekundy.

USA: Atletka předběhla ostatní závodnice. Byl to totiž muž. Diváci bučeli
Foto: Pixabay.com
Popisek: Atletika, ilustrační foto

Anketa

Jsou za pokus o atentát na Roberta Fica zodpovědní činitelé liberální opozice, médií a neziskových organizací?

96%
2%
hlasovalo: 26981 lidí
Otázka účasti transgender sportovců v kategoriích žen se ve Spojených státech začala hojně řešit již na začátku května, kdy byla medializována kauza znemožnění startu pěti středoškolačkám na atletických závodech poté, co protestovaly proti rozhodnutí soudu, který zablokoval prosazování státního zákona o „záchraně ženských sportů“, jenž zakazoval transsexuálům soutěžit ve sportu proti biologickým dívkám.

Poté, co dívky zjistily, že budou soutěžit proti biologickému muži, rozhodly se proti rozhodnutí protestovat, což však mělo za následek jejich diskvalifikaci. Biologický muž následně skončil v kategorii žen na prvním místě ve vrhu koulí a na druhém v hodu diskem.

Diskusi o správnosti rozhodnutí zařazovat biologické muže ve sportu do kategorií žen pak v USA opět rozproudil nejnovější případ, kdy se obdobně vítězem v běhu na 200 metrů v Oregonu stal transsexuál Aayden Gallagher, studující druhý ročník střední školy McDaniel High School v Portlandu. Zlatou medaili v závodě dívek na 200 metrů na mistrovství Oregonské asociace školních aktivit v lehké atletice následně obdržel na půdě Oregonské univerzity.

Když byl Gallagher na stupních vítězů vyhlášen „státní šampionkou v běhu na 200 metrů pro dívky“, mnozí diváci svůj postoj dali najevo přímo na místě, a ozývalo se tak bučení.

„Další hrdý okamžik pro ženský sport! Aayden Gallagher (muž) se právě umístil na 1. místě na státním mistrovství Oregonu v běhu na 200 m žen poté, co se umístil na 2. místě v běhu na 400 m. Jen si poslechněte to slyšitelné bučení. Lidé jsou z toho nadšení… taky je nejvyšší čas,“ komentovala událost 24letá závodní plavkyně Riley Marie Gainesová, jež vedla kampaň proti účasti transsexuálních žen v ženském sportu.

Transgender běžec Aayden Gallagher podle serveru The Daily Mail v Eugene v Oregonu na stejném stadionu, kde se koná mistrovství USA a olympijské zkoušky, v závodu na 400 metrů prohrál první místo o 0,15 sekundy, a z této disciplíny si tedy ještě odnesl stříbrnou medaili.

Televize Fox News informuje, že Oregonská asociace školních aktivit má pravidla pro účast transsexuálů ve středoškolském sportu, v nichž stojí, že se „snaží umožnit studentům účastnit se sportovního nebo aktivního programu podle jejich důsledně deklarované genderové identity a zároveň zajistit spravedlivé a bezpečné prostředí pro všechny studenty“.

„Jakmile transsexuální student oznámí škole svou genderovou identitu, bude s ním pro účely způsobilosti pro atletiku a aktivity důsledně zacházeno jako s příslušníkem tohoto pohlaví s tím, že pokud si student vyzkoušel nebo se zúčastnil nějaké aktivity, nesmí se v téže sezóně účastnit v týmu druhého pohlaví,“ zní v pravidlech.

Matka jedné z běžkyň na to pronesla, že by mělo organizaci záležet nejen na transgender běžcích, ale také na samotných sportovkyních. „Moje dcera je v posledním ročníku a musí soutěžit proti Aaydenovi, který právě vyhrál první místo na státní soutěži a připravil o místa naše dívky,“ řekla deníku The Publica s tím, že biologický muž si vítězství v ženské kategorii nezaslouží a měl by podle ní soutěžit v kategorii mužů. Již po kvalifikaci Gallaghera se pravidla závodu stala terčem kritiky mezi republikánskými zákonodárci, kteří požadovali jejich změnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Potvrzeno , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 20.05.2024 8:38:08
Blbost přichází z usa a čeští hlupáci to zobou se vším všudy,,

|  10 |  0

Další články z rubriky

 Danuše Nerudová v posteli. Za 339 Kč již v prodeji

20:05 Danuše Nerudová v posteli. Za 339 Kč již v prodeji

Volby do Evropského parlamentu se konají již příští víkend a politické kampaně se vyostřují. Danuše …