Volby do Senátu příliš netáhnou. Výjimečnou účast má jen jeden z okrsků

01.10.2022 13:23

Přestože letošní druhé kolo senátních voleb provází nízká účast voličů – stejně jako tomu bylo i v předchozích letech – existují i výjimky. Největší zájem o hlasování ve volbách v současnosti přitahuje souboj mezi bývalou spolupracovnicí expremiéra Andreje Babiše Janou Nagyovou (ANO) a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) v jihlavském volebním obvodě. Účast je tam podle ČTK již více než třetinová.

Volby do Senátu příliš netáhnou. Výjimečnou účast má jen jeden z okrsků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Nízká účast ve volbách do Senátu není nikterak výjimečná a zvláště druhá kola senátního klání patří v Česku dlouhodobě k volbám s nejnižší účastí. Úplně nejnižší účast byla zaznamenána před šesti lety. 15,4 % voličů tehdy přišlo k volbám ve stejných obvodech, jako jsou ty letošní.

Volby jsou ve znamení zejména soubojů opozičního hnutí ANO a vládního Spolu, jichž se uskuteční až 13. A podobná situace se vyvinula i v nejvíce sledovaném jihlavském obvodě, kde proti sobě stojí aktuální šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a někdejší spolupracovnice expremiéra Andreje Babiše Jana Nagyová (ANO).

V prvním kole senátních voleb hlasovalo na Jihlavsku až 48,9 % voličů a podle ČTK je účast oproti jiným okrskům vyšší i nyní.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Účast se podle volebních komisí oslovených ČTK v jednotlivých okrscích měla před jedenáctou hodinou pohybovat nejčastěji mezi 27 a 35 procenty.

Jihlavský duel je dosti sledovaný i okolím obou kandidátů. Hnutí ANO se i za účasti expremiéra Andreje Babiše snažilo do posledních chvil jihlavské voliče přesvědčit i za pomoci akce s gulášem, koblihami, pivem a svařákem zdarma.

Za Vystrčila se postavilo množství politiků z vládního spektra včetně senátorky Miroslavy Němcové (ODS), která uvedla, že rozhodnout mohou i lidé, kteří nejsou přímo z jihlavského volebního obvodu a vyzvala, aby lidé volali svým známým z Jihlavska a poprosili je k zvážení volby Vystrčila.

Mediálním prostorem tento souboj otřásá nejen kvůli otázce pokračování předsedy horní komory Vystrčila, ale rovněž kvůli současnému soudnímu procesu v kauze Čapí hnízdo, v němž Nagyová figuruje coby obžalovaná.

Kromě toho, že je otázkou, zdali by po zvolení Nagyové pokračoval soudní proces v této kauze samostatně s expremiérem Babišem, mnoho lidí upoutala její slova ve vysílání České televize, že první, co by v Senátu udělala, pokud by se do něj dostala, je podání žádosti o senátorskou imunitu.

„Jako první, pokud by to vyšlo, vejdu do dveří a požádám o imunitu,“ prohlásila.

Později však toto tvrzení stáhla a uvedla, že šlo o přeřeknutí. „To jsem se přeřekla. Myslela jsem, že požádám o její zrušení. Stres asi působí,“ vysvětlila tento svůj výrok pro SeznamZprávy.cz.

První kolo letošních senátních voleb v jihlavském obvodě skončilo vítězstvím současného předsedy Senátu, jenž od voličů získal 45,62 % hlasů. Jana Nagyová v prvním kole obdržela 30,56 % hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…