Zastírací manévr? Fiala tvrdí, že vojáky na Ukrajinu nepošle. Muž zkušený válkou tuší něco jiného

04.03.2024 17:29 | Monitoring

Bývalý důstojník Armády České republiky, vojenský lékař Marek Obrtel, varuje, že si premiér Petr Fiala může rozmyslet své odmítnutí nápadu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a může se přidat k iniciativě na vyslání vojáků na Ukrajinu. „Je možné, že za pár dní Fiala své stanovisko změní, tomu bych se vůbec nedivil,“ uvedl Obrtel s tím, že k Macronovu nápadu se pomalu hlásí další země. Západ totiž podle Obrtela vidí, že na Ukrajině prohrává, a tak by se mohl pokusit vyvolat otevřený konflikt s Ruskem.

Zastírací manévr? Fiala tvrdí, že vojáky na Ukrajinu nepošle. Muž zkušený válkou tuší něco jiného
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Obrtel je předsedou iniciativy Národní domobrana, která se účastnila zemědělských protestů v Praze před dvěma týdny, konkrétně odpolední demonstrace na Malostranském náměstí. Národní domobrana je od té doby v hledáčku policie, která prošetřuje možný přestupek proti zákazu nošení armádních uniforem lidí mimo aktivní vojenskou službu. Proti nošení uniforem Národní domobranou se ohradila na sociálních sítích dokonce i Armáda ČR.

„To jsou nepodložená tvrzení, tahle situace už tady byla v minulosti několikrát a bojovali jsme s tím už v roce 2016. Tehdy jsme měli na stejnokrojích nějaké insignie, které opravdu mohly připomínat armádní uniformu, ale od té doby jsme se poučili a splnili jsme všechno, co tehdy policie požadovala. Takže ten humbuk je úplně zbytečný, je to, jako kdybychom nosili stejné rifle jako armáda, když to tak přirovnám,“ vysvětloval Obrtel v pořadu Aby bylo jasno.

Národní domobrana podle něj vznikla vlastně proto, že aktivní zálohy jsou od roku 2016 po změně zákona v zásadě pobočníkem Armády ČR, která je může vyslat třeba na zahraniční mise. „My tak cítíme, že území České republiky není nikým chráněno a bráněno, a tak chceme fungovat vlastně jako druhá aktivní záloha a spolupráci s armádou se nebráníme. Ale určitě nijak nezneužíváme její symboly, jak tvrdí, opakuji, že nemáme shodné insignie, je to jako porovnávat jablka a hrušky,“ dodal Obrtel.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50500 lidí
Obrtel vystoupil z Armády ČR kvůli nesouhlasu s politikou NATO a Spojených států. „Já jsem se v rámci NATO vždy snažil pociťovat ty dobré věci, ten systém obrany a pravidla, například v mé profesi vojenského lékaře. Jenže v té politicko-vojenské rovině byla ta realita jiná, tam jsem zjistil, že NATO je o něčem jiném, a bylo to pro mě velké zklamání. Je to potřeba lidem říkat, čemu to vlastně sloužíme a proč děláme užitečné idioty organizaci, která páchá válečné zločiny,“ uvedl bývalý vojenský lékař, který sloužil i v Afghánistánu.

NATO podle něj mělo zaniknout spolu se zánikem Varšavské smlouvy. „Tam už pro jeho existenci nebyl důvod. A rozšiřování Aliance o další členy, jako jsme byli v roce 1999 my, Polsko a Maďarsko a později další, to byl zárodek pro dnešní konflikt na Ukrajině. Bylo to postupné dobývání území blíže k ruským hranicím, a to se projevilo zejména po přístupu Albánie, Černé Hory a dalších,“ prohlásil Obrtel.

Ten dále přednesl, jaký by mohl být další vývoj konfliktu na Ukrajině. „Tak ukrajinský konflikt je podle mě v zásadě u konce kvůli ruské převaze a jedna z variant je, že Západ nenechá Ukrajinu padnout a půjde do otevřeného střetu s Ruskem. O tom se otevřeně mluví v Pentagonu i u britských sil a vezměme si třeba našeho generála Karla Řehku, který pořád mluví o mobilizaci a povinných odvodech. Západ cítí, že jiné cesty už moc není. Ale na ukrajinských životech jim nezáleží, jde jen o mocné muže, kteří tu válku objednali a mají z ní prospěch,“ řekl Obrtel.

„Ukrajinský národ se nechat zneužít, zotročit ve prospěch zájmů Západu, Ukrajina už dnes opravdu škodí jen sama sobě a jde tady o bytí a nebytí toho státu. Přeju si, aby se tomu už ten ukrajinský národ vzepřel a zabránil dalším statisícům obětí. Je kolem toho ale u nás velká hysterie dodávat další a další železo a nutit Ukrajinu nadále bojovat,“ pokračoval bývalý armádní důstojník.

Na summitu v Paříži minulý týden Emmanuel Macron nevyloučil zapojení vojáků NATO na Ukrajině, což mimo jiné odmítl i premiér Petr Fiala. Obrtel ale varuje, že může jít jen o zastírací manévr. „Překvapilo mě, že premiér Fiala odmítl možnost vyslání českých vojáků, já bych od něj a ministryně obrany Černochové a generála Řehky popravdě čekal něco jiného, ale on to může taky být jen vypočítavý tah. Nebylo to totiž tak jasné stanovisko jako třeba od premiéra Fica. K tomu celému je takový hezký slogan, že Fico chtěl z Paříže přivézt mír, ale Fiala nám přivezl válku. Takže od Fialy to může být tah, že v první chvíli to sice zavrhne, ale už teď jsou státy, které s Macronem souhlasí, jako Litva a Estonsko a je možné, že za pár dní i Fiala své stanovisko změní. Tomu bych se vůbec nedivil,“ dodal předseda Národní domobrany.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…