Zatím tě jen varují. Pak přijde gulag? Petr Žantovský o vážné změně na internetu

13.02.2021 8:58 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH Nejprve nás upozorní, že tohle je špatný server, pak nás za jeho vyhledání budou sankcionovat, budou nám ho zakazovat, až skončíme v nějakém gulagu. To je scénář, který Petr Žantovský odvíjí od praktik, s nimiž se dá už dnes setkat na vyhledávači Seznamu. V pravidelném mediálním přehledu si všímá vzniku školy, která vyvolává vzpomínku na Večerní univerzitu marxismu-leninismu. Ale ani za těch komunistů to nebylo tak výslovné, že nastoupíte v patnácti letech na školu, která se zabývá jedinou věcí – indoktrinací vaší hlavy a vašeho rozumu ideologií jedné vyhraněné politické skupiny.

Zatím tě jen varují. Pak přijde gulag? Petr Žantovský o vážné změně na internetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Je doba samých překvapení, a tak člověk nemá být překvapen. „Přesto mi vyrazilo dech, co mě potkalo, když jsem hledal na různých vyhledávačích – mimo jiné také na Seznam.cz – to, co se týkalo jednoho textu pana Petra Piťhy, kněze a bývalého ministra školství. Když jsem do toho vyhledávače zadal ‚Petr Piťha kázání‘, tak mi naběhlo takové zvláštní, ale hlavně nečekané varování. A to zní: ‚Pozor na obsah, web se podílí na šíření konspiračních teorií‘. To se týkalo webu Pravý prostor, na který odkázala ta má vyhledávací snaha. A k tomu, co jsem teď četl, bylo připsáno ‚více informací‘. Tak jsem se koukl na ‚více informací‘ a zde se dočítám: ‚Podle shody Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, Konšpirátori.sk, Semantic Visions a Atlas konspirací je webová stránka Pravyprostor.cz šiřitelem sporného či konspiračního obsahu‘. Jestli to píší i o jiných stránkách, to jsem dál nezkoumal,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Podle Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky se na webu objevují nejčastější konspirace: data o klimatické změně jsou úmyslně falšována vládami, EU legalizuje pedofílii, Česká televize podporuje islamizaci, automatizace a elektronizace mají usnadnit kontrolu nad obyvatelstvem, Dánsko je kvůli migrantům na pokraji džihádu, ale nikdo o tom nemluví. „K tomu se píše, že více informací lze najít na Nadačním fondu nezávislé žurnalistiky a je tam odkaz na ten fond a jeho cenzorské, kádrovácké a udavačské aktivity. Každopádně je to něco naprosto nového v našich mediálně-politických kruzích, aby vám už na vyhledávači – v daném případě Seznamu pana Lukačoviče – nějaká tzv. nezisková organizace nebo skupina podobných aktivistů za vaše vlastní peníze, neboť žijí z vašich daní, aby vás upozorňovala na to, že byste vlastně neměli tyhle stránky číst, protože riskujete to či ono, že budete zavedeni a zmanipulováni,“ zdůrazňuje mediální analytik.

Gulag čeká. Kam se hrabou Číňané, Rusové, Saúdové

Pro tuto novou skutečnost, s níž se na vyhledávači Seznamu setkal, našel následující. „Jedna moje kolegyně to charakterizovala velice přesně, já bych si dovolil bez toho, že bych ji jmenoval, ji ocitovat: ‚Ano, Overtonovo okno. Zatím tě jenom upozorňují, že sleduješ něco, co bys neměl. Za pár týdnů či měsíců tě na takový server už ani nepustí. A za další čas tě zavřou za to, že sis název či slovní spojení tohoto serveru zadal do vyhledávače. Kam se hrabou Číňané, Rusové, Saúdové‘. Je to velice přesně vyjádřené, zjednodušeně a velmi konkrétně, protože se nám tu rodí v rámci té slavné teorie Overtonových oken jedna z prvních fází toho posunu do dalších oken možností. Nejprve vás upozorní, že tohle je špatný server, pak vás za to budou různě sankcionovat a zakazovat atd. atd., až skončíte někde v nějakém gulagu. To konec konců známe z ne až tak dávných dějin Evropy na jejím východě i západě,“ připomíná Petr Žantovský.

Hodnotí to jako nástup velmi tvrdé totality, která se vyzbrojuje všemi možnými technologickými a samozřejmě finančními možnostmi, aby ovládala veškerý komunikační prostor. „Už nejenom mediální, ale i komunikační. Potvrzuje to všechno, co jsme si už tady povídali o chystané fúzi na internetu z Evropské unie atd. atd. atd. Je to naprostý děs, který poukazuje na to, že ty nové korporátní společnosti nebo taková zájmová sdružení, která chtějí ovládnout tenhle komunikační prostor a přes něj samozřejmě i ten ostatní, nemají žádný mandát. Nebo jaký mandát má pan Lukačovič nebo pan Šlerka z nezávislého fondu nebo konšpirátori.sk? No, žádný mandát samozřejmě nemají. Ale za naše peníze, protože jsou placeni z veřejných zdrojů, provozují cenzuru, hrozí, straší a vytvářejí atmosféru obrovsky nenávistného prostředí. A sami pak mluví o rozdělené společnosti. Kdo tedy společnost rozděluje?“ ptá se mediální odborník.

Povedená rodina, co se umí navěsit na správné vemeno

Souvislost s cenzorskými, kádrováckými a udavačskými aktivitami Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky a jemu podobných nachází i v druhém tématu. „Lidovky přinesly zprávu s titulkem ‚V září otevře soukromé Gymnázium Paměti národa. Do expertní rady zasednou kněz Halík či historik Sokol‘. Jde o to, že od nového školního roku má začít fungovat čtyřleté gymnázium, jehož vznik iniciovala společnost Post Bellum. Jak víme, Post Bellum je vedeno jedním ze synů Daniela Kroupy, dalším je Janek Kroupa a tak dále. Je to povedená rodina, musím říct, která si vždy umí najít to správné vemeno a ten správný struk, na který se navěsit a ze kterého sát své benefity. Nuže, tohle nové Gymnázium Paměti národa se podle toho článku zaměří na dějepis, výchovu k demokracii, mediální výchovu a jazyky. Strašně mi to připomíná cosi, co jsme zažili my starší, co jsme ještě studovali různé základní a střední školy za komunismu,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…