Zeman jmenuje Klausovou a Remka, potvrdil kancléř

15.08.2013 15:25

Prezident Miloš Zeman jmenuje v balíku s dalšími velvyslanci i bývalou první dámu Livii Klausovou a někdejšího kosmonauta a současného europoslance Vladimíra Remka. Jména budoucích ambasadorů na Slovensku a v Rusku, o nichž se dlouho spekulovalo, dnes ČTK a České televizi potvrdil Zemanův kancléř Vratislav Mynář.

Zeman jmenuje Klausovou a Remka, potvrdil kancléř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidaturu Miloše Zemana na prezidenta podpořil i bývalý československý kosmonaut Vladimír Remek

"Nebude z toho vytrženo ani jméno paní Klausové, ani jméno pana Remka, bude to v celém balíku všech těch velvyslanců, kteří byli předloženi," prohlásil Mynář. Termín, kdy jmenováni budou, ale neprozradil.

Premiér Jiří Rusnok ve středu uvedl, že se jednání o jmenování velvyslanců uskutečnila, konkrétní jména ale nesdělil. Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček ve středu řekl, že jména velvyslanců jsou v režimu tajné až do okamžiku, než je schválí hostitelská země a udělí jim takzvaný agrément.

Zeman měl v minulosti spor o diplomaty s exministrem Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Zeman otálel s podpisy pod návrh některých velvyslanců kvůli tomu, že chtěl mít velvyslankyní v Bratislavě manželku svého předchůdce Klausovou a do Ruska prosazoval kosmonauta a europoslance za KSČM Remka. Schwarzenberg to odmítal. Klausová i Remek Zemana na začátku roku podpořili v prezidentské volbě, v níž byl Zemanovým soupeřem právě Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…