Štěpán Křeček: Za rok přišlo o práci 84 tisíc lidí

06.03.2021 13:21

„Skutečný stav na trhu práce se dozvíme, až budou ukončeny programy na podporu pracovního trhu. Při tom pravděpodobně bude docházet k růstu nezaměstnanosti, která bude vytvářet sociální napětí ve společnosti,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Za rok přišlo o práci 84 tisíc lidí
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Na Úřadu práce ČR bylo ke konci února 2021 registrováno 311 463 uchazečů o zaměstnání. V průběhu uplynulého měsíce se nově zaevidovalo 2 604 nezaměstnaných. Za rok počet uchazečů o zaměstnání narostl o 84 094 osob. Podíl nezaměstnaných osob se pohybuje na úrovni 4,3 procenta. Na trhu práce je patrný negativní vliv restriktivních opatření proti šíření koronaviru. V případě ukončení programů na podporu pracovního trhu lze očekávat skokový růst nezaměstnanosti.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Ke konci února 2021 byl na trhu práce evidován vysoký počet volných pracovních míst. K dispozici jich bylo 330 735, což je více než počet nezaměstnaných osob. Na jedno volné pracovní místo momentálně v průměru připadá 0,9 uchazeče. Problém však spočívá v tom, že mnohá volná pracovní místa nejsou příliš atraktivní. Často jsou špatně finančně ohodnocená nebo jsou příliš náročná a stereotypní.

Díky opatřením na podporu pracovního trhu nedochází v České republice k masovému propouštění. V tomto ohledu jsme na tom lépe, než je obvyklé v jiných zemích Evropské unie. Některé pracovní pozice se však přetvářejí do zombie podoby a přežívají jen díky státní podpoře. Můžeme proto předpokládat, že současná data o nezaměstnanosti jsou silně zkreslená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…