„Kdy se s Čechy sešla von der Leyenová? Co o ní víme? Nic. Nula.“ Odborník vyhrotil Orbánovy teze k EU. Leckde cenzurováno

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
30.06.2021 15:45 | Komentář

VHLED MICHALA BOKA Viktor Orbán vyrazil do boje za reformu Evropské unie. Maďarský premiér představil v projevu u příležitosti dne nezávislého Maďarska své teze, jak změnit Evropskou unii. V těchto dnech s nimi vyrazil do útoku proti současným „elitám“ EU na stránkách novin a časopisů napříč členskými státy, všímá si politolog Michal Bok.

„Kdy se s Čechy sešla von der Leyenová? Co o ní víme? Nic. Nula.“ Odborník vyhrotil Orbánovy teze k EU. Leckde cenzurováno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viktor Orbán

Stav a úroveň demokracie i médií v současné Evropské unii dobře ilustruje, že některá média, například Belgický deník De Morgen, uveřejnění inzerce s Orbánovými body odmítly. To ale ponechme stranou a pojďme se podívat na Orbánových sedm bodů postupně, jeden po druhém.

1. V Bruselu se buduje superstát, k němuž nikdo nedal mandát. Říkáme ne evropskému impériu.

Viktor Orbán má pravdu. A je moc dobře, že prozřel. Byl to totiž i on a jeho Fidesz, kdo k budování evropského superstátu dlouho přispíval prostřednictvím svého členství v eurolidovecké frakci EPP v Evropském parlamentu. Právě evropští lidovci vedení německým dvojblokem CDU/CSU patří k předním budovatelům „Spojených států evropských“, a to už po několik desetiletí.

I proto je moc dobře, že se právě Orbánovými ústy ozývá kritika tohoto směřování a bylo by moc fajn, kdyby Orbána následovaly i další křesťanskodemokratické a středopravicové strany napříč Evropou.

Co se týče Evropského superstátu, tak připomeňme, že Evropanů se na jeho vznik vůdci EU zeptali jen jednou, když navrhli Euroústavu. Tu však voliči odmítli v referendech ve Francii a v Nizozemsku. Od té doby uplynulo více než 16 let a eurofederalisté dokázali užší unii prosadit zadními vrátky, když protlačili Lisabonskou smlouvu, která je Euroústavou v bleděmodrém.

2. Integrace je prostředkem, nikoli cílem samotným. Cíl vytváření „stále užšího svazku mezi národy Evropy“ by měl být ze základních smluv Evropské unie vypuštěn.

Tenhle princip se ve smlouvách neměl nikdy objevit. Ale trochu bych se obával, aby to nebylo málo. Známe totiž modus operandu eurokratů. Je jím zásada nikdy nepromarnit žádnou krizi k posílení vlastních pravomocí a k oslabení národních států.

V plné nahotě to můžeme vidět na migrační krizi, kdy nejprve některé státy (zejména Německo) poruší platná pravidla, aby se následně mohlo začít volat po celoevropském „řešení“, tj. po zvýšení pravomocí centrálních bruselských orgánů. To by se mělo materializovat mj. ve věčně se vracejících kvótách na imigranty.

Z podobného těsta je i příběh budování Evropské armády. Ale hlavně to můžeme vidět v krystalické podobě na plánech, jak obnovit po pandemii covidu ekonomiky členských států EU. Z bohulibého záměru se stalo monstrum, kterému v prvé řadě nejde o ozdravení firem a vytváření pracovních míst, ale o vytváření zelené revoluce, která má potenciál nám všem zdražit elektřinu, zkomplikovat dopravu a naopak přiškrtit hospodářský růst a ohrozit naši konkurenceschopnost.

3. Rozhodnutí by měli přijímat volení čelní představitelé, nikoli mezinárodní nevládní organizace. Říkáme ne outsourcingu právního státu.

V tomto bodě Orbán naráží i na v Česku rozšířený problém politických neziskovek, kterým stát předává část moci. Pozorovat to můžeme například na dotacích pro nejrůznější spolky, které za peníze daňových poplatníků přesvědčují tyto daňové poplatníky, jak bojovat s klimatickou změnou, jak podporovat LGBTQ (a další písmenka si doplňte sami) komunitu a vůbec jak by daňoví poplatníci měli žít. Asi proto, protože to sami neví, a tak potřebují, aby jim stát zkonfiskoval část peněz a moudře je přerozdělil nějaké partě absolventů gender studies z nějaké fakulty hledajíc smysl, aby daňovému poplatníkovi vysvětlili, co je pro něj dobré.

Rozsah tohoto problému jde však ještě dále, kdy dneska právě neziskovky financované státem hrají klíčovou roli ve „fact-checkingu“, jak se módně označuje ověřování informací, na základě kterého pak sociální sítě cenzurují obsah i mažou profily některých uživatelů.

Demokracie stojí na mnoha nohou, ale mezi nimi jsou i právní stát a svoboda slova. A právě ty dostávají cenzorskými zásahy bez spravedlivého procesu pořádně na frak.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Michal Bok

Zkušenosti

Podle všeho se nad vámi stahují mračna a eurokomisařkou zřejmě nebudete. Co říkáte na to, že jste u vládní koalice ztratila podporu? A nemyslíte, že vzhledem k vaší kauze a 0 zkušenostem s politikou byste se nominace měla vzdát sama? Neuvažovala jste o tom? Netvrdím, že nemáte být v politice, ale ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

20:16 Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

Evropské volby v Česku podle politického pozorovatele Erika Besta neznamenají jen prohru vládních st…