Pravda o Okamurovi, Konvičkovi a těch dalších

03.02.2016 11:20

POLITOLOGOVÉ „Příští dny a měsíce budou rozhodující pro to, jakým směrem se bude Evropa ubírat v příštích staletích,“ burcoval na konferenci protiimigrantských stran v Miláně lídr hnutí SPD Tomio Okamura a vyjádřil obavu, aby bílá populace nebyla na cestě k vyhynutí. Podobné radikální hlasy sílí; mají však protestní strany šanci uspět v Česku ve volbách? „Jsem k jejich úspěchu skeptický. Zatím jsou kuriózně samy sobě největšími soupeři,“ sdělil ParlamentnimListům.cz politolog Jan Kubáček.

Pravda o Okamurovi, Konvičkovi a těch dalších
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Protiimigrantské strany větří šanci. Uprchlická krize a neschopnost Evropy se s ní vyrovnat vhání část voličů do jejich náručí. V České republice však mají problém v tom, že více kohoutů kokrhá na jednom smetišti. Což je motivuje k horečné aktivitě. O čemž svědčí report místopředsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie Radima Fialy na jeho facebooku v pátek 29. ledna dopoledne. „Zdravím vás z italského Milána. Společně s Tomiem Okamurou jsme na konferenci vlasteneckých stran Evropy, které se spojily ke spolupráci, aby vybudovaly novou Evropu svobodných států a národů. Evropu, která bude jasně bránit své hodnoty, hodnoty svobody a demokracie. Tomio Okamura měl skvělý projev. Byl přerušován bouřlivým potleskem z plného sálu. Z partnerských politických stran jmenuji francouzskou Front National v čele s Marine Le Pen, rakouské Svobodné, italskou Ligu severu, polský Kongres nové pravice, vlámskou Vlaams Belang a nizozemskou Stranu za svobodu,“ uvedl.

Jednání podle něj probíhají za velkého zájmu médií, ale samozřejmě za přísné cenzury českých médií. „Proti našemu jednání demonstrují v ulicích Milána sluníčkáři, pravdoláskaři, trockisté a anarchisté. Už po prvních setkáních je jasné, že vzniká široká spolupráce a vzájemná podpora na základě podobných programových cílů. Nepochybuji o tom, že podobné setkání se uskuteční i v Praze! Společně s kolegy se shodujeme v tom, že se lidé v Evropě začínají probouzet, začínají být politický aktivní a jsou připravení bránit svou svobodu a demokracii! Musí skončit budování evropského superstátu a musí skončit multikulturní politické šílenství, které ohrožuje životy a bezpečnost lidí!“ burcuje Fiala.

Stane se z Evropy feudální území, kde bílá populace vyhyne?

ParlamentnimListům.cz poreferovala o Okamurově projevu na milánské konferenci Monika Pilloni z Ligy severu, která tuto akci organizuje. „Příští dny a měsíce budou rozhodující jakým směrem se bude Evropa ubírat v příštích staletích, jestli zůstane Evropou evropských národů, anebo jestli se z ní stane feudální území Spojených států amerických kolonizované přílivem imigrantů, kde bude bílá populace na cestě k vyhynutí,“ sdělil Okamura, podle kterého hra na svobodu a na demokracii u nás i v EU skončila. „Díky bohu za to, protože to otevírá den co den stále více lidem oči. V mnoha zemích to ukázaly volby. Gratuluji přátelům z Francie a jiných zemí k obrovskému růstu voličů. A to navzdory tomu, že proti nám se politické elity sjednocují bez ohledu na to, zda si hrají na levici nebo pravici,“ řekl lídr hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Nedopustíme islamizaci Evropy. Ne Angele

Máme tu však také Úsvit, se kterým se Tomio Okamura ve zlém rozešel. Nyní se jmenuje Úsvit-Národní koalice a za předsedu má válečného veterána Miroslava Lidinského, který v boji proti Tálibánu přišel o nohu. Úsvitu se podařil v souboji s Okamurovým hnutím SPD významný úspěch, neboť se dohodl na spolupráci s Blokem proti islámu Martina Konvičky a Petra Hampla a sestavili společnou kandidátku do krajských voleb. I oni hýří aktivitou. Právě teď brázdí střední Čechy na debatách od Mělníka po Benešov. Těsně předtím pozvali do Roztok u Prahy představitele evropských protiimigrantských stran a vyjádřili snahu vytvořit „Pevnost Evropu“. Při té příležitosti sepsali i Pražskou deklaraci. „V ní jsme jen novějším způsobem uchopili to, co říkali naši předkové. Do hrdel a statků. Mysleli tím – neustoupíme nepříteli, nevydáme naši zemi. My to máme v pěti bodech. Nedopustíme islamizaci Evropy,“ vyvětloval spoluautor dokumentu Petr Hampl na debatě v Mělníku.  

Společně se oba bloky setkávají na různých demonstracích, kde je ovšem možné spatřit třeba i „šibeničníka“ Adama B. Bartoše či Miroslava Sládka. Bývalý lídr českých republikánů zavětřil šanci a probudil se ze svého politického spánku. Vedle „protipřivandrovalské“ rétoriky však útočí i na své protestní konkurenty. Takže Tomio Okamura je pro něj „bába Kanimúra“ a Martin Konvička „docent Kropáček“. Nezdá se však, že by tato jeho strategie byla úspěšná...

Nyní však všichni mobilizují své síly k demonstraci 6. února s názvem Ne Angele, která se má konat souběžně v 16 zemích a samozřejmě že i v Praze. „Demonstrace je namířena proti politice Angely Merkelové, která s arabskými titulky láká další imigranty do EU,“ vysvětlil hlavní záměr této chystané akce Martin Konvička.

Příliv uprchlíků musí být natvrdo zastaven

Nevyfoukne však významnou část voličů těmto ostrých hochům (a ženám) české politiky lišák Andrej Babiš? Ten občas pronese k tomuto tématu silný výrok jako při lednovém rozhovoru pro Právo, kdy řekl: „Příliv uprchlíků se musí natvrdo zastavit v Turecku před evropskými hranicemi. A musí se zastavit úplně, ne zmírnit. Jsem přesvědčen, že dojde na má slova, že je třeba zavřít schengenskou hranici.“   

Nebo snad přitáhne tuto voličskou skupinu někdo jiný? ODS s „jestřábicí“ Janou Černochovou? Ale i ČSSD má svého zachmuřeného Milana Chovance... Příliš velkou šanci v České republice nedává prozatím protiimigrantským protestním silám politolog Jan Kubáček. „Jsem k jejich úspěchu skeptický. Z prozaického důvodu. Dokud se na českém území neobjeví opravdu masově živoucí imigranti, kteří se nebudou orientovat v českém prostředí a budou se tady dožadovat přijetí, do té doby to bude pro lidi sice důležitý, velmi zásadní problém, který ale svým způsobem obhospodařují všechny politické strany,“ prozradil ParlamentnimListům.cz Kubáček. 

Protestní strany bojují hlavně proti sobě

„Každá parlamentní strana si k tomuto tématu našla svůj postoj. Dnes se začíná do realistické a kritické míry dostávat dokonce i premiér Sobotka, který dlouho žulově odolával. Tím, že toto téma komunikuje Miloš Zeman, že se ho velmi silně chopil Andrej Babiš, částečně ho komunikuje ODS, nedošlo k totální frustraci. Že by toto téma řešily jen protestní strany. Český volič se proto neobrací výhradně k nim," vypozoroval.

Na rozdíl od jiných států si podle Kubáčka může volič bojící se migrace a islámu vybrat z několika subjektů, ale zároveň vlastně neví, komu z nich dát hlas. „Bojují proti sobě a odebírají si procenta. V situaci, kdy se pohybují v horizontu 1,5 až 4 procent volební přízně, je to pro ně problém. Protože voliči chtějí vsadit na někoho, kdo má reálnou šanci uspět a poměry změnit,“ sdělil politolog.

„Jejich mise je momentálně velmi složitá. Zatím jsou protestní strany kuriózně samy sobě největšími soupeři. Neustále na sebe útočí, vymezují se proti sobě, vzájemně se pošpiňují. Mnohé to pak vede k nedůvěře, skepsi, pasivitě a vyčkávání jak se situace vyvrbí,“ konstatoval pro ParlamentniListy.cz Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…