Exministr Jan Kavan k sestřelenému letadlu: USA nepředložily nic a už chtějí trestat Rusko. A když slyším Porošenka...

25.07.2014 8:40 | Zprávy

Bývalý ministr zahraničních věcí a bývalý předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan se obává, že konflikt mezi Západem a Ruskem se jen tak nevyřeší, protože studená válka už začala tím, že obě strany používají vojenské prostředky pro prosazování svých politických cílů. „Naopak, čím víc krve bude prolito, čím víc lidí zahyne, tím víc civilistů, kteří se dosud konfliktu neúčastnili, se do něj zapojí. Jsem hluboce přesvědčený, že prolitá krev příkopy jen prohlubuje a zvyšuje nenávist, napětí, netoleranci, neochotu se domluvit a touhu se pomstít,“ prohlásil bývalý vicepremiér Zemanovy vlády v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz o složité situaci na východě Ukrajiny.

Exministr Jan Kavan k sestřelenému letadlu: USA nepředložily nic a už chtějí trestat Rusko. A když slyším Porošenka...
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Kavan

Objevují se různé spekulace, kdo stojí za tragédií malajsijského letadla. Máte názor na to, co se vlastně nad územím východní Ukrajiny stalo?

To bych přidával jen další k těm dohadům, domněnkám a spekulacím, které všude kolují, občas jsou sice prezentována jako fakta, ale pořád jsou to jen spekulace. Já bych před tím naopak varoval, protože si myslím, že je to čím dál nejasnější, protože žádné pádné důvody zatím neexistují. Na jedné straně je třeba počkat na rozbor černých skříněk, které byly teprve nedávno předány britským expertům. To bude chvíli trvat. Samozřejmě vnímám, že černé skříňky nutně neukáží, kdo letadlo sestřelil, protože zaregistrovaly všechny technické detaily chodu letadla do sestřelení včetně komunikace, která byla mezi pilotem a řídícím střediskem, takže snad se dozvíme, proč letadlo piloti odklonili z dohodnuté trasy a proč letěli přímo nad územím, kde se bojovalo, což skutečně nedává smysl. Pilot by to jistě neudělal bez příkazu, takže by bylo zajímavé vědět, kdo a proč takový příkaz dal. To v těch záznamech ze skříněk nepochybně bude, ale pravděpodobně tam nebude žádný důkaz, který by ukazoval, kdo letadlo sestřelil. K tomu jsou zapotřebí další věci.

ParlamentníListy.cz vyváženě k tématu sestřelené letadlo nad Ukrajinou

Jaké máte na mysli?

Myslím, že poté, co Rusové zveřejnili jejich satelitní snímky, bylo by vhodné, aby je zveřejnily i Spojené státy, které tam údajně měly svůj zpravodajský satelit. Bylo by dobré, aby experti porovnali ruské a americké snímky. To by mělo mnohé napovědět. Američané sice říkají, že mají důkazy, ale žádné nepředložili. Jsem dost překvapen, že tyto snímky nezveřejnili ani poté, co je k tomu do značné míry provokovali Rusové zveřejněním jejich vlastních. Myslím, že to by měl být další krok. Je třeba také počkat na zprávu expertů, kteří prohledávají místo dopadu letadla, včetně malajsijských odborníků a expertů z OBSE a dalších, kteří se tam už konečně dostali. Je škoda, že Kyjev nevyslechl výzvu povstalců, aby po dobu vyšetřování vyhlásil příměří v celém regionu.

Myslím, že vyhlásili příměří jen v okruhu asi čtyřiceti kilometrů, což je samozřejmě dobré, ale ne dostatečné, protože kvůli tomu, že tam boje pokračují, se všichni mezinárodní experti nedostali na místo nebo se tam dostávají se značným zpožděním. A každé zpoždění snižuje kvalitu a počet důkazů, které se mohou nalézt. Každopádně je třeba počkat na první zprávy expertů. Zatím každý spekuluje, každá strana tvrdí, že malajsijské letadlo sestřelili jejich protivníci. To není moc silné důkazní břemeno. Takže si myslím, že je příliš brzo spekulovat a že všechny tyto protichůdné spekulace situaci spíš zamlžují a ztěžují nalezení pravdy. Doufám, že pravda bude nalezena a že šetření bude objektivně dokončeno. Ale do té doby bych byl rád, kdybychom se všichni zdrželi jakýchkoli spekulací, jestli letoun sestřelili povstalci, ukrajinská armáda nebo někdo jiný.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Libuše Frantová

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

0:01 Nebuďme geopoliticky naivní, říká pro PL Peter Weiss. Ukrajina má EU co nabídnout

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Sedm let byl Peter Weiss slovenským velvyslancem v Praze. Jedna z nejvýraznějších …