S "píchačkami" do sněmovny? Ano, možná blízká budoucnost

05.08.2012 9:10

Poté, co vláda zveřejnila návrh na zvýšení platů platů ústavních činitelů, otevřela se opět diskuse o tom, jak svědomitě zákonodárci vykonávají svoje zaměstnání.

S "píchačkami" do sněmovny? Ano, možná blízká budoucnost
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tito poslanci budou zřejmě hlasovat pro vydání

Zda konečně budou za absenci ve Sněmovně platit poslanci pokuty, je ale ve hvězdách. Například pražský exprimátor Pavel Bém (ODS) zdolal nebezpečnou himálajskou horu K2, ale jeho horolezecký úspěch má háček. Jako poslanec zameškal kvůli horské expedici čtyři červencové schůze Poslanecké sněmovny, konstatuje Týden.cz, který se na možnosti kontroly docházky poslanců zaměřil.

 
Výprava do hor bude příště drahá
 
Bémovu nepřítomnost vyřešila písemná omluvenka z osobních důvodů, kterou poslal předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové. Pokud se ale poslanci rozhodnou docházku do sněmovny kontrolovat a postihovat absentéry, mohl by příště Bém přijít o část poslanecké mzdy.
 
Takové opatření prý chce prosadit předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Prohlásil, že se pokusí získat podporu koalice i opozičních stran.
 
Návrh prý předloží sám nebo po dohodě s ministrem práce a sociálních věcí jako pozměňovací návrh k zákonu o zvýšení platů ústavních činitelů. Do sněmovny návrh poslal vládní kabinet. Reagoval tak  na nález Ústavního soudu, který odmítl snížení platů soudců.
 
Omluvit se dá jen nemoc
 
Gazdík prohlásil, že kontrola docházky poslanců by se mohla provádět pomocí podpisových archů. Ty při každé schůzi leží v kuloárech sněmovny už dnes, ale nikdo je nevyhodnocuje. Další možnost kontroly je podle dne stráveného v dolní komoře.
 
"Všichni máme vstupní karty. Lze ukázat, zda je zákonodárce ve sněmovně přítomen, či zda někam odešel," řekl poslanec.
 
Mohl by se i omezit prostor, jak mohou poslanci svou nepřítomnost v práci omluvit. "Uznávám jen zdravotní důvody a služební cestu, na kterou je zákonodárce vyslán Poslaneckou sněmovnou. Jiný důvod k omluvence není," zdůraznil Gazdík.
 
Poslanec má pracovat ve sněmovně!
 
Nyní mezi nejčastější omluvy poslanců patří osobní důvody. Předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) ale před dvěma lety rozčílilo, když někteří zákonodárci omlouvali svoji nepřítomnost pracovními důvody. Šéfová dolní komory tehdy prohlásila, že to nedokáže pochopit, protože jejich práce je to, že jsou ve sněmovně. Proto se oprášení návrhu na přísnější kontrolu docházky Němcová nebrání.
 
"Je to k debatě v klubech. Sněmovna se tím bude zabývat po prázdninách," uvedla pro Týden.cz.
 
Bude mít Gazdík smůlu?
 
Petr Gazdík ale může se svým návrhem pohořet. Část koaličních politiků totiž odmítá návrh na zvýšení platů ústavních činitelů jako celek. Například Karolína Peake (LIDEM) prohlásila, že zvyšování platů ústavních činitelů v době úspor a škrtání by bylo zpupné.
 
Stejný názor má i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který uvedl, že  ČSSD je proti zvyšování platů politiků, které navrhla vláda.  Dodal, že by se tato věc neměla "pokrytecky maskovat" za docházku, jak navrhuje TOP 09. Kontrolu docházky však nezavrhuje.
 
Klasnová: Přísný postih už v zákonu je
 
V minulosti se v této věci angažovala i  šéfová poslanců Věcí veřejných Kateřina Klasnová.  Prohlásila, že pokud Gazdík myslí svůj návrh vážně, ráda se do této diskuse zapojí a připojí i konkrétní legislativní návrh.
 
Klasnová upozornila na to, že v zákoně o platech ústavních činitelů už paragraf s přísnými sankcemi pro absentéry je. Neříká ale, který orgán sněmovny má docházku poslanců kontrolovat.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…