Až dostaneme majetek zpět, budeme obchodovat i na burze, slibují církve

11.01.2012 6:32 | Zprávy

V současné době téma církevních restitucí pořádně hýbe českou politickou a vládní scénou. Jak nakonec dopadne, se dá odhadovat, každopádně většinu lidí možná daleko více zajímá to, jak s vráceným majetkem církve naloží. I proto ParlamentníListy.cz zjišťovaly právě u představitelů a zástupců církví to, zda již existují nějaké konkrétní plány.

Až dostaneme majetek zpět, budeme obchodovat i na burze, slibují církve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Zatímco uvnitř koaličních partnerů vládl v úterý kvůli církevním restitucím lítý boj, uvnitř samotných církví, jak se zdá, panoval klid. Rozhodnuto, jak případně s majetkem naloží, už zdá se, je.

„V současné době zatím jen analyzujeme to, co by nám na základě návrhu zákona mohlo být vráceno. Intenzivně se proto však diskutuje o formách správy, které by na straně jedné zabezpečily odpovědné nakládání s majetkem, a na straně druhé by měly charakter dlouhodobého hospodaření. Obojí totiž vždy byly církvi vlastní,“ odpověděla poněkud diplomaticky obecně na dotaz ParlamentníchListů.cz  Monika Vývodová, mluvčí České biskupské konference.

Pražský biskup Církve československé husitské David Tonzar, předseda interní komise pro jednání o částečném majetkovém narovnání mezi státem a CČSH a člen expertní komise Ekumenické rady církví v ČR, byl poněkud konkrétnější. Přesto začal ze široka, tak, aby si i nevěřící mohl udělat lépe svůj vlastní obrázek faktů.

Sledujeme téma Miliardy pro cíkve

„Církev československá husitská (CČSH) se zrodila před 92 lety 8. 1. 1920. Jedním z hlavních důvodů jejího vzniku byla náboženská a mravní obnova společnosti. Veškeré pozemky, stavby sborů a kostelů, domovů pro seniory, dětských domovů, sociálních ústavů  ad. byly získány z příspěvků více než 1 milionu členů Církve československé (husitské), tehdejších občanů Československa, kteří za bezmála 20 let svobodného státu vybudovali místa pro rozvoj duchovního života člověka. Církev československá husitská se tak jako druhá největší nekatolická církev v České republice s obtížemi připravuje aktivně na případné navrácení části majetku a případné finanční odškodnění za majetek zabavený církvi v letech 1948 - 1989. Hospodářská situace po případné "odluce" CČSH od státu bude totiž velmi složitá. Mladí duchovní pracují již dnes za krajně podprůměrný plat  - nastupující duchovní po absolvování Univerzity Karlovy pobírá přibližně 12 tisíc korun hrubého. Dojde-li k ukončení financování podle zákona, který je opět na programu těchto dnů.  Bude muset církev najít dostatek jiných finančních prostředků, aby z navrácené částky vygenerovala dostatek finančních prostředků na budoucí platy duchovních. Ústřední rada CČSH v ČR proto  zřídila komisi ze zástupců všech pěti českých a moravských diecézí, která připravuje plán pro budoucí hospodářský život církve a jejích členů,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz biskup David Tonzar.

Na stejný dotaz směrem k Ekumenické radě církví, přišlo vysvětlení, jakým způsobem by mělo narovnání mezi státem a církvemi či náboženskými společnostmi podle navrhovaného zákona proběhnout. Odpověď s tím, co bude dál následovat, má Ekumenická rada zveřejněnou na svých stránkách.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

4:44 Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

Kdo nejde s námi, jde proti nám. Výhrůžky. Jako za Klementa Gottwalda. Takové a další komentáře padl…